Annons

Lisa: ”Hur säger jag till nya dejten att han luktar illa?”

Etikettexpert Sofia Larsson svarar läsare. Illustration: Thomas Molén
Etikettexpert Sofia Larsson svarar läsare. Illustration: Thomas Molén

Hans kroppslukt sätter stopp för alla tankar på en djupare relation. Finns det ett fint sätt att ta upp ämnet? Etikettexpert Sofia Larsson ger råd.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Doft är viktigt för mig. Nu har jag börjat dejta en kille som luktar väldigt mycket svett. Han har många fantastiska kvaliteter och jag känner att jag skulle vilja fortsätta dejta honom – men inte om han luktar så här illa.

Jag har flera gånger försökt repa mod för att säga till honom som det är, att han borde tvätta sina kläder lite oftare, använda deodorant, duscha etcetera. Men jag kan inte, det är för svårt!

Jag undrar nu hur jag på ett bra sätt kan förmedla detta så att det tas emot så väl som möjligt? /Lisa

Det krävs en rejäl inkänning av situationen.

Sofia Larsson: Det här tror jag är ett dilemma som de flesta av oss varit med om någon gång i livet; med en kollega, vän eller en kärlek. Det finns ingen universallösning, utan det krävs en rejäl inkänning av situationen, relationen er emellan och hur du tror att personen kommer att ta emot budskapet.

Graden svettlukt en person ger ifrån sig beror på en ganska komplex sammansättning av faktorer. Temperatur, hur mycket man rör på sig, genetik, vad man har för bakteriekultur på kroppen, stress och en rad andra saker spelar in.

Annons
Annons

Tyvärr är det alltså inte alltid så enkelt att det bara handlar om att tvätta sig mer och oftare. Men självklart hjälper det, svett som kommer ut på en ren kropp luktar sällan lika mycket. Och kläder gjorda av naturmaterial brukar funka bättre än syntet.

Utgångspunkten här får väl vara frågan ”Skulle jag själv vilja veta?” – och på den tror jag att alla stämmer in med ett rungande ja. Men jag tänker att man kanske ska ha lite olika approach, beroende på relation.

På en arbetsplats är det kanske en idé att fundera på om lukten verkligen är störande, snudd på ett arbetsmiljöproblem, innan man säger något. Annars finns det förmodligen andra människor i personens liv som är bättre lämpade att ta tag i problemet än kollegorna.

Om däremot en vän stinker svett på en regelbunden basis är det din plikt att varsamt ta upp ämnet. Det är sannerligen ingen angenäm uppgift, men helt nödvändig. Som sagt, hur skulle du velat ha det om det var du som luktade?

Därför tycker jag absolut att du ska ta upp problemet.

Gör ingen stor sak av det utan var rak och ge dig inte in i någon lång utläggning. Ledord är tydlig, kortfattad och varm.

En lite feg väg ur dilemmat är att låtsas som att det är första gången du tänker på fenomenet: ”Men oj, kommer du direkt från träningen, du luktar så starkt av svett?” Förhoppningsvis kan en sådan kommentar leda till en ögonöppnande diskussion.

Och sedan finns det självklart vänskapsrelationer där det går att vara hur rak som helst utan omsvep. Men den här spalten är inte för just er denna gång.

Vad gäller din situation: när man dejtar så utvärderar man ju hur kompatibla man är som par. Och att kunna ha en öppen och ärlig kommunikation bör vara prio nummer ett, det mesta annat löser sig om man får till det. Därför tycker jag absolut att du ska ta upp problemet.

Kan det vara lättare att påpeka att hans kläder luktar svett? Jag tänker att det känns mindre personligt och kanske faller i bättre jord, samtidigt som det förhoppningsvis ändå ger en tankeställare om hygien rent allmänt. Förklara att du vill satsa på att utforska er som möjligt par och att du tar upp det här för att det känns som ett hinder. Förhoppningsvis överskuggar den ena nyheten den andra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons