Annons

Böckerna som ruskar om vår världsordning rejält

Hans Rosling och Michella Obama är med på SvD:s boklista över Sveriges bästa bästsäljare.
Hans Rosling och Michella Obama är med på SvD:s boklista över Sveriges bästa bästsäljare. Foto: TT

”Jag älskar att tänka nya tankar”, skriver en kritiker efter att ha läst en av de nya titlarna på SvD:s boklista över Sveriges bästa bästsäljare.

Under strecket
Publicerad

Hans Rosling.

Foto: Natur och kultur Bild 1 av 1

1 / 20

20. Roslings syn på världen

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (18)

Natur och Kultur

Sakprosa

Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.

”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Natur och kultur

DN:s Ingrid Carlberg skriver att "Lektionerna i "Factfulness" samlar sig till ett mäktigt slutord från en världsstjärna i pedagogik, ett efterlängtat vapen för oss som är kvar mot alla de falska nyheter som skymmer våra blickar."

Expressens Ulrika Kärnborg är inte lika positiv och skriver att det i författarnas "värld finns bara "vi har rätt och ni har fel", även när läsaren känner hur osäkerheten växer. "

Annons
Annons

2 / 20

19. Till försvar för det omätbara

”Det omätbaras renässans. En uppgörelse med pedanternas världsherravälde” av Jonna Bornemark (ny)

Volante

Sakprosa

I en mätbarhetens tidsålder löser vi våra problem genom att spalta upp, mäta och kvantifiera medan vi flyr det subjektiva, det känslomässiga och tillfälliga. Med hjälp av filosoferna Cusanus, Bruno och Descartes vill Jonna Bornemark ge nya perspektiv.

Jenny Aschennbrenner skriver i SvD:

”Här finns en genomgående systemkritik vars främsta förtjänst är att den just greppar så brett om hur mätbarhetshetsen påverkar oss”… och att Jonna Bornemark ”ruskar om den känsla av oundviklighet som den pedantiska världsordningen lyckats skapa omkring sig”.

”De frågor som Bornemark lyfter, om att mäta allt som kan mätas, om att osynliggöra det omätbara, både kan och bör ställas. Och som hon ställer dem sedan. Jag älskar att tänka nya tankar”, skriver Isobel Hadley-Kamptz i Expressen.

Aftonbladets kritiker är delad.

Annons
Annons

”Mordet på kommendören” av Haruki Murakami

Foto: Murdo Macleod Bild 1 av 1

3 / 20

18. ”Snuskhummern har lugnat sig”

”Mordet på kommendören” av Haruki Murakami
”Mordet på kommendören” av Haruki Murakami Foto: Murdo Macleod

”Mordet på kommendören” av Haruki Murakami (17)

Norstedts

Översättning av Katarina Lindell

Prosa

En porträttmålare överges av sin fru och flyttar till ett avlägset hus för att börja måla landskap istället för porträtt. På vinden i huset hittar han ett märklig målning med titeln ”Mordet på kommendören”.

”Jag framför allt en tydlig utveckling och rörelse bort från det gamla. Jämfört med till exempel trilogin "1Q84" är det övernaturliga subtilt och den gamle snuskhummern har faktiskt lugnat sig. Istället gör han stor konst av små gester och det är så man älskar honom mest”, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Jag tycker om att vara i de långsamma, opassionerade eftermiddagarna i romanens ateljéhus, mycket för att gräset runtomkring, väderskiftningarna, skuggorna och doften på kaffet har tillräcklig pregnans för att uppväga de nästan humoristiskt enkelt skissade känslorna”, skriver Sveriges radios Jenny Teleman.

DN:s kritiker är delad.

Annons
Annons

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou.

Foto: Piratförlaget och TT Bild 1 av 1

4 / 20

17. Guillou om politiskt laddat 1970-tal

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou.
”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou. Foto: Piratförlaget och TT

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou (16)

Piratförlaget

Prosa

”I detta politiskt laddade 1970-tal har Jan Guillou full kontroll. Han knallar omkring i det som i den egna trädgården, plockar ett äpple här, ett päron där, skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Ulrika Knutson har vissa invändningar men är till största del positiv och skriver i Aftonbladet att ”i hans nya roman avtecknar sig den hårda kärnan i författarskapet tydligare än någonsin.”

DN:s kritiker är delad, medan SvD:s Kaj Schueler till största del är negativ: ”Det blir redovisande tillrättalagt snarare än gestaltande. ”

Annons
Annons

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

5 / 20

16. Leif GW följer upp populära ”Gustavs grabb”

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson.
”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson. Foto: Anders Wiklund/TT

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson (15)

Albert Bonniers förlag

Biografi

Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.

”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.

”När han berättar om det han sett och varit med om gör han det emellanåt mycket bra. Bättre än de allra flesta, som han själv skulle ha sagt”, skriver Anna Andersson i Expressen, men tycker också att ”han förlorar sig i detaljer på bekostnad av helheten, strukturen”.

DN:s kritiker är till största del positiv, medan Aftonbladets Carsten Palmær är negativ: ”Av någon anledning har han valt att skriva sina memoarer en gång till, fast sämre”.

Annons
Annons

Michelle Obama

Foto: Richard Drew/AP Bild 1 av 1

6 / 20

15. Livet som ”First lady”

Michelle Obama
Michelle Obama Foto: Richard Drew/AP

”Min historia” av Michelle Obama (14)

Bokförlaget Forum

Översättning av Manne Svensson

Biografier

I sina memoarer berättar Michelle Obama om sitt liv, från barndomen i Chicago till tillvaron som USA:s första afroamerikanska presidentfru.

”En perfekt självbiografi, effektivt berättad rakt igenom och med en med guldvåg avvägd balans mellan att varken göra bort sig eller att bli för tråkig”, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Dold under biografin upptäcker jag en självhjälpsbok där hon som mentor och förebild guidar målgruppen kvinnor och flickor genom sitt liv för att visa att ni kan också”, skriver Ann Charlott Altstadt i Aftonbladet.

DN:s kritiker är delad.

Annons
Annons

”Kring denna kropp” av Stina Wollter

Foto: Maria Östlin Bild 1 av 1

7 / 20

14. ”Material nog till en hel svensk Neapelsvit ”

”Kring denna kropp” av Stina Wollter
”Kring denna kropp” av Stina Wollter Foto: Maria Östlin

”Kring denna kropp” av Stina Wollter (13)

Bokförlaget forum

Biografier

Journalisten och kroppsaktivisten Stina Wollters personliga berättelse om kropp, sårbarhet och avkläddhet, och om att det inte finns något annat val än att vara sig själv.

”Boken är både rolig, och lite galen, som väntat peppande, men det är de mörkare styckena som ger boken fler kvaliteter än en samling Instagramtexter”, skriver Lina Kalmteg i SvD.

”Känslan är som att hålla en vän i handen, i ett rum man längtar till. Wollter behärskar tilltalets konst, hon har trygg pratarröst.”... ”Jag önskar att boken var längre, bredare. Här finns material nog till en hel svensk Neapelsvit. Och Stina Wollter är den fantastiska väninnan”, skriver Inga-Lina Lindqvist i Aftonbladet.

Också Expressens kritiker är positiv.

Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Jörgen Hildebrandt Bild 1 av 1

8 / 20

13. Berättelsen om nyfikne professor Rosling

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (12)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons

”Svälten” av Magnus Västerbro.

Foto: Johanna Hanno Bild 1 av 1

9 / 20

12. ”En fasaväckande wow-känsla ”

”Svälten” av Magnus Västerbro.
”Svälten” av Magnus Västerbro. Foto: Johanna Hanno

”Svälten” av Magnus Västerbro (11)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Om de svåra missväxtåren 1867–69, vilkas effekter förvärrades av politiska felbeslut och ledde till en svår hungersnöd, massdöd och emigration.

SvD:s Dick Harrisons skriver att ”Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.”

Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att det viktigaste i Västerbros ”engagerade, solida och pedagogiska genomgång – detta barkbröd smakar Augustpris – är de tidlösa lärdomarna.”

Också Aftonbladets kritiker är positiv, medan DN:s är delad.

Annons
Annons

Helena von Zweigbergk

Foto: Thron Ullberg Bild 1 av 1

10 / 20

11. Totalskada hos medelklasspar

Helena von Zweigbergk
Helena von Zweigbergk Foto: Thron Ullberg

”Totalskada” av Helena von Zweigbergk (11 vecka 48)

Norstedts

Prosa

Efter ett långt äktenskap har Agneta och Xavier börjat bli främlingar för varandra. Så sker en katastrof och deras tillvaro och förhållande sätts på spel.

Helena von Zweigbergk fångar stora ämnen och visar, till viss del trösterikt och till stor del förträffligt, att livet aldrig är enkelt, och att kärleken – ibland – kan vinna, skriver Lina Kalmteg i SvD.

”von Zweigbergk har, när hon är som bäst, en enastående förmåga att med bibehållen empati blottlägga nutidsmänniskans fulare tillkortakommanden. Och här är hon som bäst nästan hela tiden”, skriver Annina Rabe i Expressen.

Även DN:s och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

”Kvinnors liv” av Alice Munro

Foto: Atlas förlag Bild 1 av 1

11 / 20

10. Nobelpristagarens enda roman

”Kvinnors liv” av Alice Munro
”Kvinnors liv” av Alice Munro Foto: Atlas förlag

”Kvinnors liv” av Alice Munro (10)

Atlas

Översättning Rose-Marie Nielsen

Prosa

Berättelsen om Del Jordan som växer upp på landsbygden i Ontario på 1940-talet, är en fiktiv självbiografi och Nobelpristagaren Alice Munros enda roman.

”Bokens avgörande stunder innebär var och en ett uppvaknande till livet, en tillvaro där känslor sällan, om någonsin, dyker upp en i taget utan flera och ofta helt motstridiga på en och samma gång: åtrå och äckel, samvetskval och belåtenhet, stolthet och skam”, skriver Marit Furn i SvD.

”Detta är Nobelpristagaren Munros enda roman (men egentligen en svit noveller) och andra bok. Men den är redan präglad av det mästerskap, som förmår omsätta en skarp blick i ett exakt språk”, skriver Ulf Olsson i Expressen.

Också DN och Sveriges radios kritiker är positiva.

Annons
Annons

Sara Stridsberg.

Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin Bild 1 av 1

12 / 20

9. ”Tätaste och vackraste prosan i Sverige”

Sara Stridsberg.
Sara Stridsberg. Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin

”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg (12 vecka 48)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Någon mördar en kvinna och sprider hennes kroppsdelar över landskapet. Kvar finns hennes barn, och ett dödsögonblick som aldrig upphör.

”Få skriver fram så utpräglade bilder, i så poetiska vindlingar, med samma skönhet och precision som Stridsberg gör”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Hon skriver den kanske tätaste och vackraste prosan i Sverige just nu, och hennes starka solidaritet med Kristina är djupt sympatisk. Men det finns också något förföriskt i texten som tangerar romantisering. Och samtidigt: om inte litteraturen ska lyfta och spegla också det vackra i ett trasigt liv som Kristinas, vem ska då göra det?” skriver Annina Rabe i Expressen.

Också DN:s och Sveriges radio kritiker är positiva.

Annons
Annons

”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand

Foto: Albert Bonniers förlag och TT Bild 1 av 1

13 / 20

8. Första heltäckande biografin över Moberg

”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand
”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand Foto: Albert Bonniers förlag och TT

”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand (9)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Den första heltäckande biografin över kulturikonen Vilhelm Moberg, författare till några av den svenska litteraturens mest älskade verk.

”Tveklöst gör Liljestrand sitt ämne en stor tjänst genom att med alla medel få en författare som inte ens på 1930-talet framstod som helt modern att kännas relevant för år 2018, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.

”Jens Liljestrand är först med att skriva en biografi om den kraftfulle mannen Vilhelm Moberg och hans verk. Först och kanske också sist. Han har nämligen skridit till verket med hög ambition att få med och belysa allt, att det är svårt att föreställa sig vad som finns att tillägga. Inget slarvas över, skönmålas eller förtigs”, skriver Barbro Westling i Aftonbladet.

Också DN:s och Expressens kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

”Aednan” av Linnea Axelsson

Foto: Sara Mac Key Bild 1 av 1

14 / 20

7. ”Porlande som fjälljokken”

”Aednan” av Linnea Axelsson
”Aednan” av Linnea Axelsson Foto: Sara Mac Key

”Aednan” av Linnea Axelsson (8)

Albert Bonniers förlag

Poesi

Diktepos som berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid.

Therese Eriksson skriver i SvD att författaren ”skildrar de individuella ödena med ett språk lika klart, rent och porlande som fjälljokken”.

”Med ’Aednan’ har den svenska litteraturen berikats med ett mäktigt diktverk”, skriver DN:s Åsa Beckman.

Också Aftonbladet och Sveriges radio är positiva.

Expressens Victor Malm håller inte med, och skriver att ”Axelsson visar ett lågt förtroende för läsarens historiska kunskaper och förmåga att själv se samband .”

Annons
Annons

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer

Foto: Helén Karlsson Bild 1 av 1

15 / 20

6. ”Starkaste biografin på länge”

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer
”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (7)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides

Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare Bild 1 av 1

16 / 20

5. ”Liten bok som rymmer det största”

”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides
”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare

”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides (6)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Bomber faller över en grekisk by under andra världskriget. En lärarinna tar med sig skolbarnen till en skyddande grotta där hon berättar hon för dem om hur grekerna belägrade Troja.

”Friheten i romanen ’Slaget om Troja’ ligger i språket och att hans prosa är så vacker och innehållsrik att den nästan kan mäta sig med Homeros metaforrika hexameter”, skriver SvD:s Kaj Schueler

”Ett kort men gränslöst mästerverk som förtjänar många läsare”...  ”Detta är en liten bok som rymmer det största”, skriver Stefan Jonsson i DN.

Också Aftonbladets och Expressens kritiker är positiva, medan Sveriges radios är delad.

Annons
Annons

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell

Foto: Norstedts & TT Bild 1 av 1

17 / 20

4. ”Jag känner villkorslös kärlek”

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell
”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell Foto: Norstedts & TT

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell (5)

Norstedts

Prosa

En släktkrönika om en familj och deras hemligheter, men framför allt ett porträtt av Jonas Gardells mor, frikyrkodottern som går till storms mot världen.

”Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig, och läsarens egna tankar lägger sig i, som de gör av riktigt bra böcker”, skriver Ulrika Knutson för Sveriges radio.

Också DN:s kritiker hyllar boken, Expressens är till största del positiv, medan Aftonbladets kritiker är delad.

Annons
Annons

”Vardagar” av Ulf Lundell

Foto: Fredrik Sanberg/TT Bild 1 av 1

18 / 20

3. En rockares dagbok

”Vardagar” av Ulf Lundell
”Vardagar” av Ulf Lundell Foto: Fredrik Sanberg/TT

”Vardagar” av Ulf Lundell (3)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Vardagar är ett urval ur rockpoeten Ulf Lundells dagboksanteckningar under 2017, där han både iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv.

SvD:s Fredrik Sjöberg skriver att att boken griper ”tag i mig ungefär på samma sätt som Strindbergs vackra och vemodiga roman "Ensam", skriven i Stockholm 1903, efter kriserna, dårskaperna och skilsmässorna”...”Enstöringen som alltid kommer tillbaka har skrivit en av sina bästa böcker.”

”MedVardagarhar Ulf Lundell gjort ­något så unikt som skrivit ytterligare en generations­roman”, skriver Aftonbladets Åsa Lindeborg

”På sitt eget bisarra sätt blir så ”Vardagar” vacker, sorgsen och genuint gripande. Eller som det heter på lundellska: förbannat bra” skriver Rebecka Kärde i DN.

Positiva är också Expressen och Sveriges radio.

Annons
Annons

”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri

Foto: Albert Bonniers förlag & TT Bild 1 av 1

19 / 20

2. ”Khemiris bästa roman”

”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri
”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri (2)

Albert Bonniers förlag

Prosa

När en son också blir en far, vill han förändra relationen till sin egen pappa, förhandla om ”pappaklausulen”. Men går det?

”Den roman som Jonas Hassen Khemiri skrivit är ett lågmält uppror, en försynt frigörelseprocess och ett ömsint försvar för att försöka fortsätta vara en familj”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Smart och enkel, och med en storhet gömd i detaljerna, i människomönstren som blottas, är "Pappaklausulen" Khemiris bästa roman – och dessutom en av litteraturårets klaraste höjdpunkter”, skriver Victor Malm i Expressen.

Också DN, Aftonbladet, Sveriges radio och UNT ger positiva recensioner.

Annons
Annons

”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth

Foto: Natur och Kultur Bild 1 av 1

20 / 20

1. Uppgörelse med incest i barndomen

”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth
”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth Foto: Natur och Kultur

”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth (1)

Natur och Kultur

Översättning av Ninni Holmqvist

Prosa

Vem blev älskad och vem blev utsatt som barn? En arvstvist mellan fyra syskon sätter igång en rörelse och ett avtäckande av hemligheter, i denna i Norge omstridd roman.

”Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen”, skriver Kristina Sandberg i SvD.

”Det Hjort visar så övertygande i sina djupborrande omtagningar är att offer för sexualbrott inte i första hand behöver hämnd eller förklaring (finns det någon?), utan ett samhälleligt erkännande av den själsliga skadan, personlig upprättelse, medkänsla”, skriver Pia Bergström i Aftonbladet.

Även DN:s, Expressens och Sveriges radios kritiker hyllar boken.

Annons
Annons
Annons
Annons