Annons

De är kvar, de är nya: Akademien – stol för stol

Vem har mest känsla för dramatik, vem har sagt att den så kallade kulturprofilen ”levde det goda livet” – och vilka är egentligen de nya ledamöterna som nu dyker upp?

Här är Svenska Akademiens ledamöter – stol för stol.

Uppdaterad 27/2–2019

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien i Börshuset.

Foto: Lars Pehrson

Eric M Runesson.

Foto: Janerik Henriksson/TT

1 / 18

Svenska Akademien i Börshuset.
Svenska Akademien i Börshuset. Foto: Lars Pehrson

Stol nummer 1: Eric M Runesson

På stol nummer 1 hittar vi nu Eric M Runesson – en ny bekantskap som precis valts in. En jurist född 1960, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och som även bland annat har en examen från Harvard Law School.

Eric M Runesson.
Eric M Runesson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Han tillträdde nyligen som justitieråd i Högsta domstolen.

Stolen innehades av författaren Lotta Lotass, som hoppade av i år. Hon hade då inte deltagit i akademiens arbete sedan 2015.

Annons
Annons

Bo Ralph.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

2 / 18

Stol nummer 2: Bo Ralph

Bo Ralph.
Bo Ralph. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Språkforskaren och professorn i nordiska språk, Bo Ralph, (född 1945) valdes in 1999. Han sitter på stol nummer 2 och intresserar sig bland annat för svensk språkhistoria.

Annons
Annons

Sture Allén.

Foto: Fredrik Persson/TT

3 / 18

Stol nummer 3: Sture Allén

Sture Allén.
Sture Allén. Foto: Fredrik Persson/TT

Sture Allén, språkforskare och professor emeritus (född 1928), valdes in 1980. På stol nummer 3 sitter Akademiens före detta ständige sekreterare som upplevt konflikter och kontroverser förr. Under den så kallade Salman Rushdie-affären år 1989 lämnade bland annat Kerstin Ekman sin stol i Akademien som en protest mot dess vägran att ställa sig bakom en appell till regeringen att ingripa i Rushdiefrågan.

Annons
Annons

Anders Olsson.

Foto: Janerik Henriksson/TT

4 / 18

Stol nummer 4: Anders Olsson

Anders Olsson.
Anders Olsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Författaren och litteraturhistorikern Anders Olsson (1949) på stol nummer 4 har i egenskap av ständig sekreterare bråda dagar. Det är Olsson som försöker städa upp i röran. Han har från början betonat vikten av att snabbt välja in nya ledamöter.

Annons
Annons

Göran Malmqvist.

Foto: Erik Simander/TT

5 / 18

Stol nummer 5: Göran Malmqvist

Göran Malmqvist.
Göran Malmqvist. Foto: Erik Simander/TT

På stol nummer 5 sitter en sann Kinaexpert. Göran Malmqvist, (född 1924) språk- och litteraturforskare samt professor, valdes in 1985. Han har översatt ett stort antal kinesiska praktklassiker till svenska.

Annons
Annons

Tomas Riad.

Foto: Henrik Montgommery/TT

6 / 18

Stol nummer 6: Tomas Riad

Tomas Riad.
Tomas Riad. Foto: Henrik Montgommery/TT

På stol nummer 6 hittar vi Tomas Riad, (född 1959) filosofie doktor i nordiska språk som varit verksam vid Stanford University, USA, och universitetet i Vilnius, Litauen. Han har bland annat intresserat sig för hur språkets rytm och melodi påverkar ordbildning.

Annons
Annons

Sara Danius avgår.

Foto: Tomas Oneborg

7 / 18

Stol nummer 7: vakant

Sara Danius avgår.
Sara Danius avgår. Foto: Tomas Oneborg

Ledamoten på Selma Lagerlöfs gamla stol, nummer 7, var fram till i februari 2019 professor Sara Danius (född 1962). Hon gav 2019 knytblusen ett ansikte. Författaren och litteraturhistorikern har befunnit sig mitt i stormens öga sedan oenigheterna inom Akademien kom upp till ytan. Hon lämnade sin stol och roll som ständig sekreterare i samband med kontroversen kring kulturprofilen och har nu officiellt beviljats utträde.

Annons
Annons

Jesper Svenbro.

Foto: Erik Simander/TT

8 / 18

Stol nummer 8: Jesper Svenbro

Jesper Svenbro.
Jesper Svenbro. Foto: Erik Simander/TT

Poeten, antikkännaren och litteraturforskaren Jesper Svenbro (född 1944) sitter på stol nummer 8.

– I min yrkesverksamhet har jag engagerat mig för det klassiska arvet, de antika kulturerna. Det engagemanget kommer jag att förbli trogen även i Akademien, sade han när han valdes in 2006.

Annons
Annons

Jayne Svenungsson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

9 / 18

Stol nummer 9: vakant

Jayne Svenungsson.
Jayne Svenungsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

När teologen och religionsfilosofen Jayne Svenungsson (född 1973) valdes in i akademien på stol nummer 9 och sedermera ledsagades till sin plats av dåvarande ständige sekreteraren Sara Danius var det första gången som en kvinnlig professor ledsagade en annan kvinnlig professor till en stol i Akademien. Svenungsson har bland annat publicerat en rad internationella vetenskapliga artiklar och ett flertal antologier, och har tidigare uttryckt att vi i dag underskattar teologin och religionens roll i litteratur, film och dramatik.

Den 7 november 2018 meddelade Jayne Svenungsson att hon lämnar sin stol.

Annons
Annons

Peter Englund.

Foto: Lars Pehrson

10 / 18

Stol nummer 10: Peter Englund

Peter Englund.
Peter Englund. Foto: Lars Pehrson

Författaren och historikern Peter Englund (född 1957) lämnade även han sin stol – nummer 10 – tidigare i år. Orsaken var den spricka som uppstod när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenterades. Han är dock en avhoppare som deltog i Svenska Akademiens inval av nya ledamöter för ett tag sedan.

Annons
Annons

Mats Malm.

Foto: Henrik Brunnsgård/TT

11 / 18

Stol nummer 11: Mats Malm

Mats Malm.
Mats Malm. Foto: Henrik Brunnsgård/TT

Nyinvalde ledamoten på stol 11, Mats Malm, är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. han beskrivs som en person med gedigna kunskaper om den äldre litteraturen och har bland annat skrivit om göticismen, om barocklitteratur och också om den tidiga romanen.

”Det är en fantastisk sak att gå in i, jag ser verkligen fram emot det,” säger han till TT om uppdraget.

Stol 11 innehades tidigare av författaren Klas Östergren, invald 2014. Han lämnade sin stol i våras och beviljades senare utträde.

Annons
Annons

Per Wästberg.

Foto: Fredrik Persson/TT

12 / 18

Stol nummer 12: Per Wästberg

Per Wästberg.
Per Wästberg. Foto: Fredrik Persson/TT

Stol nummer 12 innehas sedan 1997 av författaren Per Wästberg (född 1933) som skrivit en lång rad romaner. Han var med och startade svenska Amnesty på 1960-talet och har bland annat porträtterat skilda delar av Stockholm. Debuterade under sent 1940-tal som landets då yngste författare med novellsamlingen "Pojke med såpbubblor".

Annons
Annons

Sara Stridsberg.

Foto: Staffan Löwstedt.

13 / 18

Stol nummer 13: vakant

Sara Stridsberg.
Sara Stridsberg. Foto: Staffan Löwstedt.

Sara Stridsberg (författare och dramatiker, f 1972), invald 2016. Tillhörde dem som valde att lämna Akademien under årets turbulens.

Annons
Annons

Kristina Lugn.

Foto: Erik Simander/TT

14 / 18

Stol nummer 14: Kristina Lugn

Kristina Lugn.
Kristina Lugn. Foto: Erik Simander/TT

”Jag röker, ni kommer att dö.”

Så låter det när akademiledamoten Kristina Lugn, (född 1948) som sitter på stol nummer 14, i april möter ett medieuppbåd i Gamla stan i Stockholm, med en cigarett i handen, och blir ansatt med mängder av frågor om förtroendet för Sara Danius och situationen i Svenska Akademien. Kristina Lugn debuterade 1972 med "Om jag inte" och har gett ut ett flertal diktsamlingar. Har skrivit flera pjäser, bland annat "Titta en älg!" och "Tant Blomma".

Annons
Annons

Jila Mossaed.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

15 / 18

Stol nummer 15: Jila Mossaed

Jila Mossaed.
Jila Mossaed. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nya ledamoten på stol nummer 15, Jila Mossaed, är född 1948 i Irans huvudstad Teheran och kom och kom till Sverige på 80-talet. Hon har gett ut romaner och diktsamlingar på både svenska och persiska och har belönats med en rad olika litteraturpris, däribland Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris och Aftonbladets litteraturpris 2015. Mossaed ersatte Kerstin Ekman, som beviljades utträde tidigare i år. Ekman hade då inte deltagit i Akademiens arbete sedan den så kallade Salman Rushdie-affären 1989 ( se punkten om stol tre).

Annons
Annons

Kjell Espmark.

Foto: Christine Ohlsson/TT

16 / 18

Stol nummer 16: Kjell Espmark

Kjell Espmark.
Kjell Espmark. Foto: Christine Ohlsson/TT

Poeten och författaren Kjell Espmark (född 1930) på stol nummer 16 lämnade arbetet i Akademien tidigare i år i samband med kontroversen kring kulturprofilen.

Annons
Annons

Horace Engdahl.

Foto: Pontus Lundahl/TT

17 / 18

Stol nummer 17: Horace Engdahl

Horace Engdahl.
Horace Engdahl. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett uttalande i en intervju som Horace Engdahl gjorde 2016 för Dagens Nyheter får nytt liv efter sexbrottsanklagelserna mot kulturprofilen.

– Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det.

Striderna i Akademien tar vid. I april attackerar Horace Engdahl, själv tidigare ständig sekreterare, i Expressen Sara Danius för att vara "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Några veckor senare kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden". Men än så länge sitter Engdahl kvar på stol nummer 17.

Annons
Annons

Tua Forsström

Foto: Emmi Korhonen Lehtikuva/TT

18 / 18

Stol nummer 18: Tua Forsström

Tua Forsström
Tua Forsström Foto: Emmi Korhonen Lehtikuva/TT

Stol nummer 18 kommer att intas av Tua Forsström, finlandssvensk poet som efterträder Katarina Frostenson som nyligen lämnade Akademien efter en förlikning. Forsström tar sitt inträde i Akademien vid dess högtidssammankomst i december 2019

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons