Annons

Mikael Törnwall:Litet steg från eländet – men flera surdegar kvar

Telia Company har lyckats bli av med ett av sina krisbolag i Eurasien, när man nu säljer Azercell.

Men de flesta surdegarna återstår, inklusive dotterbolaget i Uzbekistan.

Under strecket
Publicerad

Försäljningen av krisbolaget Azercell är ett litet steg bort från eländet för Telia.

Foto: Erik Simander/TTBild 1 av 1

Försäljningen av krisbolaget Azercell är ett litet steg bort från eländet för Telia.

Foto: Erik Simander/TTBild 1 av 1
Försäljningen av krisbolaget Azercell är ett litet steg bort från eländet för Telia.
Försäljningen av krisbolaget Azercell är ett litet steg bort från eländet för Telia. Foto: Erik Simander/TT

För Telia Company är det en stor händelse att man lyckats bli av med ett av sina dotterbolag i Eurasien. På måndag strax före lunch kablade företaget ut att den azeriska staten tar över Azercell.

Priset är 222 miljoner euro, motsvarande 2,2 miljarder kronor, för det 51-procentiga innehavet. Det är dock inte pengar rakt in på Telia Companys bankkonto. Posten i Azercell ägdes via Finntur, som Telia i sin tur äger tillsammans med Turkcell.

Så kvar för det svenska bolaget blir ungefär 1,3 miljarder kronor.

Faktum är att när Telia Company stänger kapitlet Azercell så blir det ett i raden av dåliga affärer i Eurasien. Företaget uppgav under gårdagens presskonferens att förlusterna uppgår till cirka 5,6 miljarder kronor i nedskrivningar och valutaförluster (varav hälften redan har tagits).

Annons
Annons

Vd Johan Dennelind framhåller ändå försäljningen som ett viktigt steg på vägen mot att omvandla den en gång paneuropeiska telekomoperatören till en nordisk/baltisk spelare.

– Det är tillfredsställande att vi kan tillkännage en gemensam överenskommelse med Turkcell om att sälja Azercell i Azerbajdzjan. Detta är den fjärde avyttringen i vår ambition att över tid lämna Eurasien för att fokusera på Norden och Baltikum enligt ramverket för strategin för den nya generationens telekombolag, säger Telia-chefen i en kommentar.

Om de här bolagen av olika anledningar är svårsålda är det ingenting mot Turkcell

Det har inte varit helt enkelt att hitta en köpare till aktierna. Azercell har en hemlig minoritetsägare, som antas stå landets regering nära, men Telia har aldrig lyckats utröna med säkerhet vem som denna mystiska delägare är.

Även om Dennelind haft en del framgångar när det gäller att avveckla de icke-nordiska dotterbolagen, så återstår flera av surdegarna. Förutom Azercell har man bland annat lyckats sälja dotterbolaget i Moldavien och innehaven i den ryska operatören Megafon.

Kvar återstår dotterbolag i Moldavien och Kazakstan (som båda ägs via Fintur) samt Uzbekistan, det bolag som kostade Telia Company 7,7 miljarder kronor i böter till amerikanska och holländska myndigheter för mutbrott.

Om de här bolagen av olika anledningar är svårsålda är det ingenting mot Turkcell, där Telia Company fortfarande äger 24 procent. Här har Telia varit inblandat i en maktstrid mer huvudägaren Cukurova under större delen av 2000-talet. Cukurova är inte villiga att ta över ägandet inget tyder på att Telia är närmare att hitta en annan köpare till sina 24 procent.

När dåvarande Sonera, som gick samman med Telia 2002, började sin expansion var ambitionen att bygga en snabbväxande internationell telekomjätte.

För Johan Dennelind och Marie Ehrling, vd respektive styrelseordförande i det som nu heter Telia Company, är det inte bara uppenbart att planerna inte blev som man hoppats. Det har dessutom visat sig vara notoriskt svårt att avveckla.

Hälften av Eurasien-bolagen är fortfarande kvar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons