Moa Silén repeterar ”Uppgång & fall” på Uppsala stadsteater.
Moa Silén repeterar ”Uppgång & fall” på Uppsala stadsteater. Foto: Elisabeth Wennerström

Liv Strömquists skarpa satir passar scenen

Klimat, kapitalism och klass är teman i Liv Strömquists satiriska seriealbum ”Uppgång & fall” som nu blir teater. I vår återkommer dessutom publikfavoriten ”Liv Strömquist tänker på dig”.

Publicerad

Regissören Sara Giese hade redan, med framgång, gjort teater av Liv Strömquists seriealbum ”Prins Charles känsla” på Malmö stadsteater 2011. Så läste hon ”Uppgång & fall” förra året, och tyckte att det var det bästa som Liv Strömquist har skrivit. Det föll sig naturligt att låta även den boken få nytt liv på scenen, i en politisk satirshow som hon nu både dramatiserar och regisserar på Uppsala stadsteater.

– Liv Strömquist är bra på att förklara komplicerade saker på ett lätt sätt. Hon är dessutom en mästare på satir och i den här boken, som är väldigt aktuell, överträffar hon sig själv, säger Sara Giese.

På vilket sätt är den aktuell?

– Den handlar om kapitalism och nyliberalism. Det känns som om vi först de senaste åren har börjat få syn på det politiska systemet vi lever i, det ligger i tiden att diskutera det. Kan vi ha kvar det här systemet och lösa klimatfrågan, ojämlikheten och fördelningen av pengar, är det ens möjligt?

Pjäsen tar upp ämnen som den västerländska kulturen, klimatet, den rysk-amerikanska författaren Ayn Rand, entreprenörskap, klass och Chris (O’Neill) i vad Sara Giese beskriver som ett slags Ted talk-form.

Jag sa faktiskt till skådespelarna vid första uppläsningen att om de har problem med materialet får de prata med teaterchefen.

En betydande del, som också lyftes fram i recensionerna när albumet kom, är självkritiken mot den samtida vänstern. En replik i pjäsen lyder: ”Hur fan kan du jobba som skådespelare – dessutom i en pjäs baserad på Liv Strömquists seriealbum ’Uppgång & fall’ – och vara höger?” Kan man det, vara höger och spela i en pjäs av Liv Strömquist? Nej, det tror inte Sara Giese.

Annons

– Jag sa faktiskt till skådespelarna vid första uppläsningen att om de har problem med materialet får de prata med teaterchefen.

Det har gjorts många uppsättningar av Liv Strömquists serier de senaste åren. Våren 2018 är det även nypremiär på Dramaten för Ada Bergers föreställning ”Liv Strömquist tänker på dig”, som baseras på albumen ”Prins Charles känsla”, ”Einsteins fru” och ”Ja till Liv!”. Sara Giese tycker det är lätt att föra över Liv Strömquists serier till scen.

– De är redan som små sketcher och till skillnad från många andra serieskapare är hennes böcker dessutom mest text med roliga bilder till. Texten är det intressanta.

Gloria Tapia (i trappan) och Cilla Thorell med en skylt för ”Small people”.
Gloria Tapia (i trappan) och Cilla Thorell med en skylt för ”Small people”. Foto: Elisabeth Wennerström

Liv Strömquist själv tror att intresset för att göra teater av hennes böcker bland annat beror på att de inte har någon seriefigur, utan är baserade på riktiga människor.

Annons

– Ibland måste man förhålla sig till det visuella när man gör teater av serier, det behöver man inte med mina böcker.

Trots att ”Uppgång & fall” är ytterst politisk och mycket har skett sedan boken kom ut för ett år sedan är hon inte orolig för aktualiteten när den nu blir föreställning.

Det är så otroligt många snabba, dumma ställningstaganden hela tiden.

– Vissa frågor finns alltid med, men blir aldrig lösta. Boken handlar till exempel om klimatet, det är en fråga som det bara kommer värre och värre rapporter om hela tiden. Det blir ändå inte en politisk fråga, ingen valfråga. Samma sak med de globala ekonomiska orättvisorna. Det har pågått i en evighet, men den politiska debatten handlar inte om hur vi ska göra det mindre ekonomiskt orättvist i världen.

Det känns som om verkligheten har slagit fiktionen det senaste året. Har det gjort det svårare att vara politisk satiriker?

– Många säger det, men jag tycker nog inte det. Det är så otroligt många snabba, dumma ställningstaganden hela tiden. Behovet av att göra en djupgående analys av samhället har i stället ökat och det är satirens uppgift, tycker jag. Jag tror många längtar efter någon som har tänkt efter i åtminstone fem minuter.

Uppgång & fall

Uppsala stadsteater

Premiär 16 september

Gloria Tapia (i trappan) och Cilla Thorell med en skylt för ”Small people”.

Foto: Elisabeth WennerströmBild 1 av 1