Annons

”Livshotande väder”: Minus 50 grader ger dödsfall i USA

Den extrema kyla som bitit sig fast i USA har hittills orsakat minst 20 dödsfall. Avkylningseffekten i vindbyarna har rapporterats vara ner till minus 50 grader.

– Det farliga är när den kalla luften får direktkontakt med huden, säger Ian Engblom, meteorolog på väderinstitutet Foreca.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En hamnlykta vid Lake Michigan i Chicago har gett upp i kylan.

Foto: Nam Y Huh/APBild 1 av 3

Ett tåg kör in på stationen Western Avenue i Chicagos södra delar.

Foto: Kiichiro Sato/APBild 2 av 3

Den gasantända elden förhindrar rälsen att spricka.

Foto: Kiichiro Sato/APBild 3 av 3

En hamnlykta vid Lake Michigan i Chicago har gett upp i kylan.

Foto: Nam Y Huh/APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Nordamerika kvar i kylans grepp
En hamnlykta vid Lake Michigan i Chicago har gett upp i kylan.
En hamnlykta vid Lake Michigan i Chicago har gett upp i kylan. Foto: Nam Y Huh/AP

Varningar om ”livshotande väder” har präglat den amerikanska mellanvästern de senaste dygnen. Polarvirvlar, lågtrycksområden som ligger nära någon av jordens poler, har framkallat temperaturer ner mot 30 minusgrader från Chicago upp till Minnesota.

I Minneapolis noterades 26 minusgrader med en avkylningseffekt i vindbyarna på hela 53 minusgrader. I en av bryggerinäringens tätaste städer fick det till och med stopp på leveranserna av öl.

– Det är väldigt få som har uppvärmda lastbilar. Därför ställdes leveranserna in, säger Mike Madigan, ordförande i Minnesota Beer Wholesalers Association, enligt CNN.

Det hindrade inte de som redan fått sina sejdlar fyllda på en pub att gå ut på trottoaren och slänga upp kokande vatten i luften för att belönas med ett moln av snö. Att frysa såpbubblor har även varit ett poplärt fritidsnöje.

Annons
Annons

Ett tåg kör in på stationen Western Avenue i Chicagos södra delar.

Foto: Kiichiro Sato/APBild 1 av 2

Den gasantända elden förhindrar rälsen att spricka.

Foto: Kiichiro Sato/APBild 2 av 2

I Chicago, som rapporterades vara kallare än Antarktis, svepte vindarna in från Lake Michigan samtidigt som kvicksilvret kröp neråt. Det framkallade intensiv aktivitet kring stadens järnvägsspår. Chicagos Metra, avdelning för lokaltrafik, har ett väl utvecklat värmesystem för sina spår.

Genom att elda med gasanordningar förebygger man sprickbildningar och att rälsen riskerar släppa i sina fogar. Extrem kyla får stålet att krympa i en motsatt effekt till sommarens solkurvor.

1/2

Ett tåg kör in på stationen Western Avenue i Chicagos södra delar.

Foto: Kiichiro Sato/AP
2/2

Den gasantända elden förhindrar rälsen att spricka.

Foto: Kiichiro Sato/AP
Pull-aparts are rail defects in which two rails separate at their connection. They occur in extreme cold when the metal shrinks and the rails literally pull apart from each other. How Metra forces make repairs is by warming the metal with fire until it expands and the two rails can be reconnected. 🔥🔥 Photo: Mark Llanuza . . . #metra #metrarail #trains #traingram #locomotive #railroad #railway #workingontherailroad #traintracks #hardhatarea #fightingwithfire #railfan #lovetransit #ontherailroad

Flera tusen flygturer har ställts in över den nordamerikanska kontinenten i extremkylans spår, liksom postutdelning och skolundervisning.

Den lägsta temperatur som uppmätts under köldknäppen var i Morris Camp, Minnesota som noterades för –48 grader. Den största köldeffekten rapporterades från orten Ponsford i samma delstat med 66 minusgrader.

Vinden blåser bort det isolerande, termiska gränsskiktet i ansiktet som kan vara flera millimeter djupt.

Från staterna Wisconsin och Iowa rapporteras strömavbrott som drabbat tusentals hushåll. Och att människor som trotsat kylan råkat ut för näsblod.

På Iowa University avled en student efter att ha hittats liggande utomhus i en uppskattad köldeffekt i vinden på cirka –50 grader.

Kalla vindstötar kan orsaka frostskador på exponerad hud under så kort tid som tio minuter. Vinden blåser bort det isolerande, termiska gränsskiktet i ansiktet som kan vara flera millimeter djupt.

– Det skapas en direktkontakt med huden som kan vara väldigt farlig och leda till förfrysning, säger Ian Engblom, meteorolog på väderinstitutet Foreca.

Ett nytt större väderomslag är på gång i flera av de drabbade områdena i USA. Redan till helgen ska det enligt prognosen vara plusgrader i till exempel Chicago.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons