Annons

Livslång kärlek: ”Vi lärde oss att bråka i parterapin”

”Sex fungerade inte. Jag förstod inte varför”, skriver en av de många läsare som hört av sig apropå Idagsidans artikelserie Par under press. Tack vare terapi och många långa samtal kunde hon och maken mötas. Andra läsarbrev handlar om att göra allt tillsammans – som ett recept för kärlek och att välkomna varandras olikheter.

Under strecket
Publicerad

Sex fungerade inte. Jag förstod inte varför – men nu vet jag, skriver signaturen Marta. (Obs – personerna på bilden är inte samma som i texten.)

Foto: Defijn Vernimmen/IBLBild 1 av 1

1 / 6

Sex fungerade inte. Jag förstod inte varför – men nu vet jag, skriver signaturen Marta. (Obs – personerna på bilden är inte samma som i texten.)
Sex fungerade inte. Jag förstod inte varför – men nu vet jag, skriver signaturen Marta. (Obs – personerna på bilden är inte samma som i texten.) Foto: Defijn Vernimmen/IBL

Att rädda ett äktenskap

Sex fungerade inte. Jag förstod inte varför – men nu vet jag. Min man hade inte en susning om att också jag behövde få ”en del av kakan”.

Själv var jag alldeles för okunnig om vad som var det ”himmelska” med sex, och hur man skulle fixa det. Det man aldrig har prövat på vet man ju ingenting om. Ingen av oss visste heller någonting om hur mycket kommunikation betyder för att sex ska fungera.

Efter 23 år och en otrohet från hans sida, sa jag upp äktenskapet! Då gjorde min man något som han minsann aldrig skulle göra: han började i terapi, en bedrift som jag beundrade.

Efter ett år letade även jag upp en terapeut.

Vi lärde oss att kärlek är att se till sin egen och den andres utveckling.

Efter ytterligare ett år gick vi gemensamt i terapi. Under dessa tre år tog vi en promenad varje kväll och pratade, pratade och pratade. Inte om vårt elände, utan om våra barndomar.

Det var ibland smärtsamt, men förklarade mycket om våra behov, våra beteenden och våra rädslor. Vi läste en hel del lite lättare psykologisk/filosofisk litteratur. Framför allt utvecklades vi tillsammans.

Vi lärde oss att kärlek är att se till sin egen och den andres utveckling.

Men tro inte att det var någon enkel match! Vi förblev dock gifta i 53 år tills min man avled.

/Marta

Annons
Annons

”Det är otroligt viktigt att känna sej älskad som man är, det är grunden till hela vår existens tror jag.”

Foto: Judith Flacke/IBLBild 1 av 1

2 / 6

”Det är otroligt viktigt att känna sej älskad som man är, det är grunden till hela vår existens tror jag.”
”Det är otroligt viktigt att känna sej älskad som man är, det är grunden till hela vår existens tror jag.” Foto: Judith Flacke/IBL

Vi gör nästan allt tillsammans

I en relation tror jag att det är otroligt viktigt att känna sej älskad som man är, det är grunden till hela vår existens tror jag. Du blir trygg som person när du känner detta.

Att leva ”nära” i en relation tror jag mycket på, vi pratar mycket om egentid, vi reser gärna bort med killkompisarna, tjejgänget, yogateamet eller dylikt för att det är så roligt och härligt.

Jag tror mer på att lägga sin tid med sin partner, då svetsas man samman. Jag och min man gör nästan allt tillsammans, förutom att springa maraton, då hejar jag på istället.

Vi har gått igenom avgrundsdjupa sorger, sorger som kan knäcka vem som helst.

Vi välkomnar varandras sidor, åsikter och tankar, men till saken hör kanske att vi också har gått igenom avgrundsdjupa sorger, sorger som kan knäcka vem som helst. Genom detta har vi turats om att dra upp varandra och också insett att vi bara har ett liv att leva. Hur länge det livet blir vet ingen, men det vi bestämt oss för är att leva livet varje dag, fylla det med kärlek och omsorg om sig själv, sina kära och alla medmänniskor.

Det innebär inte att saker och ting sopas in under någon unken matta, tvärt om, men det innebär att vi vill att vår relation skall kännetecknas av positivitet, kärlek och närhet. Detta vinner alla på, våra barn, barnbarn, grannar och vänner. Att umgås med människor med kärv livsstil är inte roligt och absolut inte klädsamt i en relation.

Jag rekommenderar att man klättrar upp för Kebnekaise, bokar en spa-helg, reser till Afrikas djungler eller plockar svamp med den man älskar.

Att man fyller sina dagar med omsorg om varandra och andra – det gör en lugn och glad.

Tack från mej.

/Cat

Annons
Annons

”Vi ser till att göra roliga saker tillsammans, mer nu när vi nästan har blivit pensionärer.

Foto: Michael Ventura/IBLBild 1 av 1

3 / 6

 ”Vi ser till att göra roliga saker tillsammans, mer nu när vi nästan har blivit pensionärer.
”Vi ser till att göra roliga saker tillsammans, mer nu när vi nästan har blivit pensionärer. Foto: Michael Ventura/IBL

Våra fyra viktigaste punkter

Jag vet inte om det vi funnit är så revolutionerande, men här kommer det i alla fall.

Kärlek: Den är grunden till allt, och måste underhållas. Så vi ser till att göra roliga saker tillsammans, mer nu när vi nästan har blivit pensionärer.

Respekt: Ytterst sällan har någon av oss ”gjort ner” den andre, det kan ha skett när vi varit trötta under de slitiga småbarnsåren, men alltid har vi försonats innan vi gått och lagt oss.

Ärlighet: Vi försöker alltid vara ärliga mot varandra, inga stora hemligheter.

Vilja: I grunden måste finnas gemensamma värderingar och en vilja att hålla ihop.

/Snart rubinbröllop

Annons
Annons

I parterapin lärde de sig att ”bråka” konstruktivt, skriver signaturen Margareta.

Foto: Maciej Bledowski/IBLBild 1 av 1

4 / 6

I parterapin lärde de sig att ”bråka” konstruktivt, skriver signaturen Margareta.
I parterapin lärde de sig att ”bråka” konstruktivt, skriver signaturen Margareta. Foto: Maciej Bledowski/IBL

Vi hade inte klarat relationen utan terapin

Jag lever i en relation sedan tolv år tillbaka. Vi har haft våra kriser, några kritiska. När det låste sig på riktigt gick vi i parterapi. Det är läskigt att tänka på, men jag tror faktiskt inte att vi hade klarat upp det själva. Med den kloka terapeutens hjälp kunde vi dock lära oss att lyssna ordentligt på den andre.

Det handlar om att på djupet förstå att bara för att man själv tycker att något är rätt så är det inte objektivt så- och den andre har all rätt att tycka något annat! Med den inställningen är det lättare att hitta kompromisser.

Det vi lärde oss i parterapin kunde vi sen ta med oss vidare i relationen och vi lärde oss att "bråka" konstruktivt.

När det gäller den så kallade glöden så är nog nyckeln för vår del dels närhet. Vi kramas mycket, vi säger nog varje dag att vi tycker om varandra.

Jag tycker att min partner är attraktiv och luktar gott.

Sen har vi samma humor och värderar det högt. Det är en oskriven regel också att vi inte har en sur ton mot varandra i onödan. 

Sen tror jag att vi i grunden passar bra ihop på ett biologiskt plan. Jag tycker att min partner är attraktiv och luktar gott. Men jag tror ingen av oss tycker att den andre är perfekt, utan vi har lärt oss att acceptera "brister" som antagligen inte går att ändra på. Det har besparat oss många bråk... 

Men självklart finns det saker vi inte hade kompromissat med. Det är nog olika för alla par, eller snarare individer. Något jag och min partner måste ha samma uppfattning om, för att jag ska känna mig tillfreds i relationen, är för min del bland annat närhet, barn, otrohet och prioritering arbete/fritid.

/Margareta

Annons
Annons

Vi får ofta frågan ”hur håller man lågan vid liv?”, skriver Lena Adelsohn Liljeroth apropå att hon och maken varit lyckligt gifta i snart 40 år.

Foto: Andrey Moisseyev/ IBLBild 1 av 1

5 / 6

Vi får ofta frågan ”hur håller man lågan vid liv?”, skriver Lena Adelsohn Liljeroth apropå att hon och maken varit lyckligt gifta i snart 40 år.
Vi får ofta frågan ”hur håller man lågan vid liv?”, skriver Lena Adelsohn Liljeroth apropå att hon och maken varit lyckligt gifta i snart 40 år. Foto: Andrey Moisseyev/ IBL

Lyckligt gifta trots åldersskillnad

Så några funderingar med anledning av dagens artikel:

Vi har förmånen att vara lyckligt gifta sedan snart 40 år. Eftersom åldersskillnaden mellan oss är hela 14 år var det få som trodde att äktenskapet skulle hålla. Men numer får vi ofta frågan ”Hur håller man lågan vid liv?”

Ingen relation är helt konfliktfri men vårt recept består av tre delar:

1) Samtala med varandra, hela tiden. Om stort som smått. Då blir inga småsaker oöverstigliga problem.

2) Ta i varandra, kramas varje dag. Fysisk kontakt är livsviktigt.

3) Överraska varandra. Bjud hem ”okända” vänner, boka helgresor till ”okänt” mål och ansvara för ”överraskningsdagar”.

/Lena Adelsohn Liljeroth

Annons
Annons

”Det är 30 år mellan bilderna”, skriver Ariana och Christer Ramhage, som helst delar allt med varandra och är varandras bästa vänner.

Foto: PrivatBild 1 av 1

6 / 6

”Det är 30 år mellan bilderna”, skriver Ariana och Christer Ramhage, som helst delar allt med varandra och är varandras bästa vänner.
”Det är 30 år mellan bilderna”, skriver Ariana och Christer Ramhage, som helst delar allt med varandra och är varandras bästa vänner. Foto: Privat

Vi tycker det är tråkigt att vara ifrån varandra

Om några dagar har vi varit ihop i 33 år! Det har inte varit svårt, dessutom jobbar vi ihop i vårt eget lilla företag, så vi är tillsammans 24 timmar om dygnet.

Vi har gemensam ekonomi. Vi åker alltid på semestrar ihop. Vi planerar den gemensamma dagen varje morgon.

Och det mesta gör vi tillsammans. Vi undviker aktiviteter typ herrfrukost och tjejkväll eftersom det känns tråkig att vara ifrån varandra.

Man kan säga vi är varandras bästa vänner.

Vi har rätt så konservativ familjesyn, där vi delar allting tillsammans.

Man kan säga vi är varandras bästa vänner.

Det som underlättar livet är det att vi är ödmjuka inför faktum att vi inte vet vad som blir bästa val och vilken färdriktning som leder till en bättre framtid, och då blir vi båda två villiga att kompromissa. Det gäller både stort och smått och ingen vill bestämma utan vi pratar fram beslut.

Vi har samma politisk syn, samma religion trots att en av oss är ursvensk och den andra född utomlands.

De som underlättar är att vi båda under de 33 år som gått inte har ändrat utseende mer än nödvändigt!

Ingen undgår tidens tand, men vi försöker att begränsa dess härjningar, genom att hålla oss i god form.

/Ariana och Christer Ramhage

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons