Annons

Livstidsdömd författare smugglade ut roman

Ahmet Altan.
Ahmet Altan. Foto: ABC Ajansi/TT

Den turkiske författaren Ahmet Altan fortsätter att ge ut böcker trots att han sitter bakom galler. Nu rapporteras att han har smugglat ut en roman ur fängelset.

Under strecket
Publicerad

I tre år har den turkiske journalisten och författaren Ahmet Altan suttit fängslad i Silivri-fängelset utanför Istanbul. Livet bakom galler avhåller honom dock inte från att skriva. I våras publicerades ”I will never see the world again” i Storbritannien. Denna essäbok, som smugglades ut ur fängelset, har prisats av brittiska kritiker.

Nu har Altan smugglat ut ännu ett verk, som också det inledningsvis kommer att ges ut på engelska, skriver The Guardian. Den här gången handlar det om ”Lady Life”, en humoristisk roman som utspelar sig mot bakgrund av det politiska förtrycket i dagens Turkiet.

– Det handlar om en person som inte tar livet allför allvarligt. Hon har kommit att bli en figur som jag har mycket roligt åt, citeras Ahmet Altan ha sagt om bokens huvudperson vid namn Hayat, vilket betyder ”liv” på turkiska.

Ahmet Altan dömdes förra året till livstids fängelse, anklagad för att ha försökt störta regeringen. Inledningsvis var han anklagad för det absurda brottet att ha sänt ut ”ett subliminalt budskap kopplat till kuppen” i samband med att han och hans bror Mehmet Altan var med i ett tv-program några dagar före kuppförsöket 2016. Hans fall är dock föremål för nya rättsprocesser som återupptas den 8 oktober.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons