Annons

Livsviktiga frågor till unga som söker berömmelse

Från mobbing till att tygla hatet. Går det att bli Youtubestjärna utan att riskera sin psykiska hälsa?

– Att vänja dig vid hat och hot kan göra dig avtrubbad, säger sociala medierforskaren Margareta Bohlin.

Här är frågorna unga och deras föräldrar bör ställa – så att jakten på berömmelse inte slutar i bedrövelse.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

1 / 11

Varför vill du bli berömd?

Foto: Jessica Gow/TT

– Fundera på varför du vill vara offentlig på Youtube, vad är det du vill framföra? säger Margareta Bohlin, docent på Göteborgs universitets psykologiska institution.

Svaren kan skydda mot stress.

Ta reda på vilka värderingar som känns viktiga, som att sätta en gräns mellan personligt och privat. Vad är du bekväm med att dela med dig av?

– Jämför dig inte med andra utan gör det du vill göra, säger Bohlin.

Annons
Annons
Foto: Patrick Semansky/APBild 1 av 1

2 / 11

Är Youtube rätt kanal?

Foto: Patrick Semansky/AP

– Lite krasst, de som vill välja sina vänner bör använda de andra sociala medierna som står till buds. Men det är inte alltid lätt att ta ett sådant beslut när en plattform som Youtube blir viktig i en speciell målgrupp, säger Bohlin.

På Youtube kan du inte godkänna följare men dock anmäla hotare. På Facebook och Instagram väljer du vänner. Så tänk efter innan du väljer, säger Bohlin.

– Det kan kännas tvingande att vara där andra är, samtidigt som konsekvenserna av det kan vara missgynnande för den psykiska hälsan.

Annons
Annons
Foto: Danny Moloshok/APBild 1 av 1

3 / 11

Ska du bara gasa och köra?

Foto: Danny Moloshok/AP

När du har funderat över vad du vill lägga ut, be om råd. Vad säger de med många följare om vad som har och inte har fungerat för dem? Hur undviker de att må dåligt?

Det finns också värde i att planera i förväg, säger Bohlin, och till exempel bestämma hur mycket tid du tycker är rimligt och hälsosamt att lägga på Youtube.

– Gränsen för vad som är ”arbetstid” kan bli diffus när sociala medier har öppet dygnet runt.

Annons
Annons
Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 1

4 / 11

Vad är priset av att tjäna pengar?

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nätstjärnor tar del av reklamintäkterna från deras Youtubekanal och går ibland in i samarbeten med livsstilsföretag.

– Det kan bli en ständigt press att prestera och att hela tiden hålla sig uppdaterad på vad som händer, varnar Bohlin.

Kommentarer och samtal användare emellan krävs av Youtube, som kan komma, enligt sajten, att stänga ned kanaler utan social aktivitet. Med andra ord krävs engagemang och tid, i synnerhet om du kommunicerar på flera sajter.

– Det är inte sällan så att många ungdomar som är framgångsrika på sociala medier har flera plattformar som måste uppdateras.

Annons
Annons
Foto: Richard Vogel/APBild 1 av 1

5 / 11

Vad kan du vinna på sikt?

Foto: Richard Vogel/AP

En Youtubekarriär kan bli en språngbräda; stjärnor har snappats upp av gammelmedier. Flinkt bruk av sociala medier kan också vara nyckeln till jobb inom kommunikation och marknadsföring.

– Det finns en hel del "nya" yrken som sociala medier har gett möjlighet till, säger Bohlin.

– Men historier om framgångar som gjort ungdomar rika kan göra det är svårt förstå att en vanlig lön är det som är mest rimligt.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

6 / 11

Hur handskas du med hat och hot?

Diskussionerna om hat och hot fortsätter, inte minst hos forskare som anser att tonen online kan förvärra ungas psykiska ohälsa.

– Å ena sidan är det möjligt att lära sig att hålla avstånd. Å andra sidan vet vi att det som rinner av också sipprar in, säger Bohlin, som dock betonar en fördel:

– På den fysiska arenan är det oftast inte möjligt att blockera eller ta bort människor som gör oss illa, där har sociala medier faktiskt en fördel.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

7 / 11

Vad händer om hotet kommer nära?

– Ofta vet den som utsatts ju inte vilka de som skickar hat och hot är, säger Bohlin.

Tillsammans med den stundvis råa tonen online kan rädslan för våld – gömmer sig en klasskamrat bakom ett fejkat namn? – komma att trigga social fobi, paradoxalt nog för medier som betecknas som sociala.

– En person som är utsatt på det sättet kan känna sig rädd, otrygg och bli osäker på andra människor och få svårt att delta i sociala sammanhang, säger Bohlin.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

8 / 11

Riskerar du själv att bli mobbare?

Foto: AP

– Att vänja sig av vid att reagera på negativa yttringar från andra kan göra att en individ tenderar att bli mindre känslig för andra människors behov och känslor. Det sker en avtrubbning.

På Youtube, som har regler mot hat och hot, går det att anmäla dem som går till anfall men det kan vara för sent – skadan är redan skedd.

– Vissa uttalanden kan sätta sig mycket djupt och finnas kvar genom hela livet, säger Bohlin.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

9 / 11

Vem riskerar du att skada?

– Se till att aldrig förminska, utelämna och hänga ut andra människor, oberoende vad du tycker om dem, säger Bohlin.

En slags bibelrewrite: ”Allt vad ni vill att människor­na skall göra för er, det skall ni också göra för dem.” Men respektera även de som tänker annorlunda än dig.

– Kolla alltid om det du lägger ut kan påverka dina anhöriga och vänner. Fråga om lov att lägga ut bilder och att dela kommentarer, säger Bohlin.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

10 / 11

Är Youtube meningen med livet?

Foto: Jessica Gow/TT

– Tonåren kan för vissa präglas av konflikter och påminnelser om existentiella frågor som frihet, ansvar, liv, död, och känslor av ångest och tomhet, säger Bohlin.

För långa stunder online ger ingen tid till att grubbla, varnar hon. För många intryck kan överrösta grubblerierna.

– Det kan vara svårt att värja sig mot kommunikationen som sprids via sociala medier. Därför kan sociala medier vara missgynnande om de står i vägen för ställningstagande utifrån sig själv inte utifrån andra, säger Bohlin.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

11 / 11

Hur kan du stötta och stödjas online?

Foto: Henrik Montgomery/TT

– Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att diskutera till exempel en kronisk sjukdom och att organisera olika verksamheter och grupper för självhjälp, säger Bohlin.

Samtidig finns en skuggsida. Visar du till exempel självåsamkade sår kan du trigga andras att självskada, vilket Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, varnat för.

– Sociala medier kan ge utrymme för destruktiv identitetsutveckling, exempelvis på hat- och hotsidor och självmords- och ätstörningssajter, säger Bohlin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons