Annons

Ljudmysterium skakar relationen USA–Kuba

Mystiska hjärn- och hörselskador hos amerikanska diplomater i Kuba skakar åter relationerna mellan Havanna och Washington. Donald Trump beskyller Raúl Castro för att mörka vad som beskrivs som attacker med ljudvapen. Men varken USA eller Kuba säger sig ha en aning om vad som hänt, eller vem som ligger bakom.

Under strecket
Publicerad

Kuba åtnjuter sedan ett par år upptinade diplomatiska relationer med USA sedan Barack Obama 2015 öppnade en amerikansk ambassad i Havanna, efter decennier av kallt krig.

Foto: Javier Galeano/APBild 1 av 4

USA:s ambassad i Havanna.

Foto: Desmond Boylan/APBild 2 av 4

Kubas president Raúl Castro.

Foto: Ramon Espinosa / TT / NTB ScanpixBild 3 av 4

Gatubild från Havanna.

Foto: Pontus HöökBild 4 av 4

Kuba åtnjuter sedan ett par år upptinade diplomatiska relationer med USA sedan Barack Obama 2015 öppnade en amerikansk ambassad i Havanna, efter decennier av kallt krig.

Foto: Javier Galeano/APBild 1 av 2

USA:s ambassad i Havanna.

Foto: Desmond Boylan/APBild 2 av 2
Kuba åtnjuter sedan ett par år upptinade diplomatiska relationer med USA sedan Barack Obama 2015 öppnade en amerikansk ambassad i Havanna, efter decennier av kallt krig.
Kuba åtnjuter sedan ett par år upptinade diplomatiska relationer med USA sedan Barack Obama 2015 öppnade en amerikansk ambassad i Havanna, efter decennier av kallt krig. Foto: Javier Galeano/AP

Somliga vaknade av ett intensivt, högt, gnisslande ljud.

Ibland var det outhärdliga ljudet koncentrerat till ett extremt lokalt område, som en säng. Ett par meter bredvid var det knäpp tyst.

Andra drabbade märkte ingenting alls – förrän symtomen kom: hörselskador, hjärnskakningar, tinnitus eller i vissa fall cellförändringar i hjärnan, enligt hälsoundersökningar senare.

Över 20 amerikanska diplomater och vissa av deras familjemedlemmar är drabbade i mysteriet med vad som kallats ”ljudattacker” i Havanna – en historia som verkar hämtad rakt ur en spionroman från kalla kriget och som nyhetsbyrån Associated Press, AP, rullat upp under 2017.

USA:s ambassad i Havanna.
USA:s ambassad i Havanna. Foto: Desmond Boylan/AP
Annons
Annons

Kubas president Raúl Castro.

Foto: Ramon Espinosa / TT / NTB ScanpixBild 1 av 1

Även ett fåtal kanadensiska diplomater och en amerikansk turist rapporteras ha attackerats med vad vissa misstänker är någon sorts akustiskt vapen.

Men ingen sådan utrustning har hittats i de diplomathem och hotellrum i Havanna där incidenterna inträffat. USA:s federala polis FBI har genomsökt rummen, men kammat noll. Och medicinsk och militär expertis står utan svar på frågan om vad som orsakat skadorna. Än mer brännande är frågan vem som ligger bakom.

– Jag tror att Kuba är ansvarigt. Jag tror det. Och det är en väldigt ovanlig attack, sa president Donald Trump i oktober.

Men Kubas president Raúl Castro förnekar att landet har något med de misstänkta angreppen att göra. Kuba åtnjuter sedan ett par år upptinade diplomatiska relationer med USA sedan Barack Obama 2015 öppnade en amerikansk ambassad i Havanna, efter decennier av kallt krig.

Kuba, resonerar politiska analytiker, borde därmed inte ha något att vinna på att angripa den amerikanska diplomatkåren.

Å andra sidan finns en lång historia av trakasserier från den kubanska regimen mot amerikanska diplomater som befunnit sig i Kuba. Men James Cason som var chef för USA:s tidigare inofficiella diplomatkontor i Havanna, säger till New York Times:

– De gjorde aldrig något fysiskt mot någon.

Kubas president Raúl Castro.
Kubas president Raúl Castro. Foto: Ramon Espinosa / TT / NTB Scanpix
Annons
Annons

Gatubild från Havanna.

Foto: Pontus HöökBild 1 av 1

Ett läckt diplomattelegram i oktober tyder på att Trump och de amerikanska myndigheterna inte har något substantiellt stöd för anklagelsen mot Castro-regimen.

”Vi utreder fortfarande de här attackerna och vet inte vem som ligger bakom dem”, löd meddelandet.

Drabbade diplomater har berättat om komplexa toner på extremt hög volym och ibland med inslag av ett ljud ungefär som av naglar som dras mot svarta tavlan.

Skadorna som dokumenterats inkluderar ringande öron, i vissa fall en sorts hjärnskakning, huvudvärk och även förändringar i hjärnbarken, enligt AP.

De flesta personer som drabbats har tillfrisknat efter en tid, enligt nyhetsbyrån.

Inspelningar av ljuden har analyserats av den amerikanska flottan. Akustiska experter säger till AP att de inte känner till något ljud som kan orsaka den typen av skador.

Gatubild från Havanna.
Gatubild från Havanna. Foto: Pontus Höök

Ljudattackerna började 2016 och har fortsatt under 2017. Minst 24 amerikanska diplomater har drabbats. Enligt ett vittnesmål låg en individ i en säng när ljudet startade. Men bara ett par meter bort i rummet var det helt tyst.

Militära vapen som använder ljudvågor är visserligen inget okänt. Men ingen akustisk apparat, högtalare eller annan sorts ljudvapen, litet nog att gömma under exempelvis en säng, har dock hittats. Förutom i diplomaters hem har fall dokumenterats vid ett hotell, Capri, i centrala Havanna. Även en amerikansk turist, Chris Allen från South Carolina, verkar ha drabbats sedan han bodde på just Capri, enligt AP.

Attackerna är alltjämt ett mysterium.

Elisa Konofagou, professor i biomedicin vid Columbia University i New York, säger till AP att inget slags ultraljud har dokumenterats ligga bakom den typ av förändringar i hjärnbarken som har dokumenterats.

– Jag skulle bli väldigt förvånad. Vi har aldrig sett några sådana problem i hjärnbarken, säger professorn till AP.

I oktober utvisade USA 15 kubanska diplomater från Washington som vedergällning mot att Kuba inte kunnat garantera säkerheten för de amerikanska diplomaterna.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez kallade tidigare i november de amerikanska anklagelserna för ”medvetna lögner” i syfte att åter försämra de amerikansk-kubanska relationerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons