Annons

DammLjuvlig bok som osäkrar trygga rum

Claire-Louise Bennett är uppvuxen i England och bor i Galway på Irland. Hon har studerat litteratur och drama. ”Damm” (”Pond”) är hennes debut som redan har väckt stor uppmärksamt
Claire-Louise Bennett är uppvuxen i England och bor i Galway på Irland. Hon har studerat litteratur och drama. ”Damm” (”Pond”) är hennes debut som redan har väckt stor uppmärksamt Foto: Patrice Normand

En ljuvlig romanhybrid som osäkrar våra trygga rum. Jenny Aschenbrenner har läst en humoristisk och djupt personlig berättelse om en kvinna som drar sig undan till havet för att finna sig själv, bortom förutsägbara mönster.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Damm

Författare
Claire-Louise Bennett
Genre
Prosa
Förlag
Natur & Kultur

Övers. Carl-Johan Lind, 181 s.

En skylt med texten ”Damm”, nedstucken invid vattenansamlingen strax intill några flera hundra år gamla stugor byggda i sten. Den retar jaget i Claire-Louise Bennetts debutbok något så in i bängen att de som ansvarar för festdagen – den som ägarna till stugorna arrangerat för att fira att dessa har räddats ur förfall och glömska, in i den nya tiden – har valt att skriva det uppenbara och just därför så falska, så fullständigt avförtrollande ordet damm just vid en damm.

Därmed tas den ifrån möjligheten att vara allt det andra, inte minst inför de barn som kommer springande till den och som är just de som ska informeras, varnas, med skylten av plywood: Damm.

Så heter också boken, som inte riktigt går att kalla för vare sig roman eller novellsamling eller lyrisk essä, men är något i skärningspunkten av alla tre genrerna. Orden och berättelserna i den bildar trots allt sammantaget en sorts helhet. De är berättade ur samma jags perspektiv och utspelar sig på samma platser. Det finns till och med en sorts dramaturgisk kurva, en början som är knuten till att jaget flyttar in i den där stugan vid dammen, och ett slut som hänger samman med att hon blir uppsagd och gör sig beredd att flytta därifrån.

Annons
Annons

Men samtidigt är ”Damm” lika mycket sina beståndsdelar som en fungerande helhet. Berättelserna spretar och drar åt olika håll, vägrar falla på plats och bilda ett entydigt mönster.

Claire-Louise Bennett, född i England och bosatt på Irland, debuterade med ”Damm” på ett litet irländskt förlag. Men boken, med allt sitt egensinne och sin långt ifrån rätlinjiga berättarstil, blev lika raskt som oväntat en internationell succé.

Under ett isande ögonblick drabbas hon av insikten att hon egentligen bara vill vara med män när hon är berusad. När hon är nykter säger de henne ingenting, vare sig med sina kroppar eller sina ord.

Det är inte alldeles enkelt att följa alla trådarna i berättelserna. Men det jag som ändå träder fram är en ensamboende kvinna i yngre medelåldern, med en avstannad akademisk karriär – ett försök att bli forskare inom humaniora som alltmer går i stå. Delvis på grund av hennes tendens att hellre flyta ut i egna reflektioner och vilda associationskedjor än att hänvisa till etablerade källor. Ännu mer för att hon i grund och botten saknar ambition, en egenskap som i sig gör henne till en obehaglig avvikelse, en svårbegriplig existens som kan uppfattas som hotfull. Dessutom ramlar hon runt i kärlekshistorier som aldrig riktigt leder någonstans. Vissa gör stora avtryck inuti henne, andra fladdrar förbi som silkespapper i vinden, men ingen man fastnar. Under ett isande ögonblick drabbas hon av insikten att hon egentligen bara vill vara med män när hon är berusad. När hon är nykter säger de henne ingenting, vare sig med sina kroppar eller sina ord.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Eller som när hon får syn på sin rädsla, sin oförklarliga skräck, och inser att också den är en ständig följeslagare. Små glimtar av självinsikt, varvade med långa omständliga manövrar för att hålla mörkret borta. Allra mest ägnar sig jaget åt att förhålla sig till tillvarons alla omväxlande manifestationer. Att förundra sig över varje ting, varje välbekant liten pryl, en skiftning i vädret eller en glimt ur minnet. Allt har sin egen unika laddning, specifik och särskild från den som gör en sak till en del av den sammanhängande omvärlden. Claire-Louise Bennett undflyr kategoriserande och sorterande, hennes prosa vill något annat än att nagla fast, kartlägga och avtäcka. Istället lyckas den på ett sällsynt humoristiskt och djupt personligt kantigt sätt erkänna och visa upp hur illa de olika bitarna av det som kallas verklighet egentligen passar ihop.

”Det är omöjligt att veta vad man ska ta på allvar”, skriver hon apropå två mäklare som kliver in i jagets lilla hus för att bedöma och värdera det inför försäljningen. Ja, det är ju det. Ändå låtsas vi att det är lätt, dagarna i ända.

Med ”Damm” öppnar Claire-Louise Bennett dörrarna till det kvava instängda rummet där allt är på ett visst sätt, och släpper in den poetiska osäkerheten. Det är alldeles ljuvligt gjort av henne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons