Annons

LO-basen: Slå upp Lena Micko och du hittar ”envis”

Lena Micko utsågs under tisdagens till civilminister.
Lena Micko utsågs under tisdagens till civilminister. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nya ministern kommer från höger i Socialdemokraterna men har också rätt till heltid för LO-kvinnor som hjärtefråga. Lena Micko beskrivs som en pragmatisk politiker och har gått den långa vägen från S-kommun till partiets absoluta toppskikt.

Under strecket
Publicerad

Lena Micko talar vid S-kongressen 2013.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Hon stod längst fram, mellan finansminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist, och klappade händer. Det var partiets 39:e ordinarie kongress 2017 och Lena Micko var invald i verkställande utskottet, Socialdemokraternas högsta beslutande organ.

Där uppe på scenen stod hon till och med framför Mikael Damberg, högersossen som var hennes kandidat när en ny partiordförande skulle väljas efter Mona Sahlin.

Det kanske viktigaste beslutet på kongressen 2017, att Socialdemokraterna skulle sätta stopp för vinstjakten i välfärden, var ingen hjärtefråga. Tvärtom hade Lena Micko varit en förespråkare av att Socialdemokraterna skulle öppna sig för konkurrensutsättning och mångfald av utförare i skola, vård och omsorg.

Det här är intressant. För om man backar tillbaka till den utdragna processen att hitta en ny partiordförande 2011, när valberedningen till slut föreslog Håkan Juholt, var Lena Micko ändå nöjd.

”Det är en pragmatisk socialdemokrat, som väl befinner sig i något slags mittfåra” sa hon då i Ekot. Det uttalandet kanske säger mer om henne själv, än om Håkan Juholt.

Annons
Annons

– Hon är en pragmatisk politiker som är öppen för samtal och nya insikter, säger centerpartisten Carola Gunnarsson som har jobbat bredvid Lena Micko i Sveriges kommuner och landsting, SKL.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är inne på samma spår.

– Hon har varit ödmjuk nog att kunna ändra sig. Hon är bra på att hitta pragmatiska och breda överenskommelser, säger han.

Lena Micko har gått den långa vägen från kommunpolitiker i Linköping via tyngre uppdrag, som att bli den första kvinnliga ordföranden i SKL till att nu bli civilminister i Stefan Löfvens regering.

I tidiga år utmanade hon ett patriarkalt kommunstyre i Linköping i en hård strid som höll på att sluta med att hon lämnade politiken. Det handlade om ledarskap, hur man ska leda en kommun och formerna för samarbete.

– Senare ledde hon blocköverskridande politiskt samarbete långt innan det blev vanligt i Sveriges kommuner. Linköping var föregångare där, säger Lars Stjernkvist, S-kommunalråd i Norrköping.

De båda kommunalrådens partidistrikt Östergötland räknas traditionellt som en del av Socialdemokraternas högerfalang, och Lena Micko har inte varit något undantag.

”Samhället har förändrats. Och just därför är det inte möjligt att föra en traditionell vänsterpolitik” skrev hon tillsammans med bland andra Lars Stjernkvist efter valet 2006.

Men Lena Micko har också haft heltid som norm för LO-kvinnor som hjärtefråga, och varnat för en skattechock, att tillskottet till välfärden behöver fördubblas om ingenting görs. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker sig se en positionsförändring de senaste åren.

Annons
Annons

Lena Micko talar vid S-kongressen 2013.

Foto: Claudio Bresciani / TT

– Från början trodde hon att det var genom upphandling och konkurrensutsättning man löser problemen i välfärden, men där har hon ändrat uppfattning. Det är vad jag hör från fackligt håll i Linköping, säger han.

Lena Micko talar vid S-kongressen 2013.
Lena Micko talar vid S-kongressen 2013. Foto: Claudio Bresciani / TT

I flera år har han suttit mitt emot Lena Micko i Socialdemokraternas verkställande utskott, VU.

– Slå upp ordet envis och du hittar Lena Micko. Hon pratar alltid om kommunernas behov. Men hon säger ingenting om hon inte har något viktigt att säga, vilket det finns alldeles för många som gör i VU, säger han.

Nu ska Lena Micko se till att kommunerna klarar välfärden. En av Mickos gamla käpphästar är att kommunerna mår bättre av generella bidrag än riktade, något hon också tog upp på tisdagens pressträff.

– Jag tror inte på att kommuner hålls i hårda tyglar, sa hon då.

De gamla kollegorna i SKL har högt ställda förväntningar på den nya ministern.

– Det som är unikt med bakgrunden i SKL är att hon har träffat personer med olika erfarenheter från alla 290 kommuner, och hon förstår att behoven ser väldigt olika ut i Bjurholm och i Stockholm, säger Carola Gunnarsson, C.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons