Annons

LO-basen: V kommer inte göra verklighet av sitt hot

Nej, Socialdemokraterna har inte svikit LO – och S kommer absolut att fortsätta vara arbetarnas parti. Det säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson i en intervju med SvD, där han också starkt ifrågasätter Vänsterpartiets hot att fälla Löfven.

Under strecket
Publicerad

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.

Foto: Lars Pehrson

”Läget de senaste två veckorna har varit så uppskruvat att vi har tappat alla proportioner”, menar Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Lars Pehrson

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.

Foto: Lars Pehrson
 Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO. Foto: Lars Pehrson

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har knappast stuckit under stol med att han har invändningar mot det så kallade januariavtalet.

Sedan det 16 sidor långa utkastet till den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L blev offentligt förra fredagen har han flera gånger påpekat att delar av den känns ”jävligt omodern”.

När SvD träffar honom på LO:s kansli på torsdagen står han fast vid att fördelningspolitiken oroar honom mest.

– Hela världen letar efter metoder som kan öka jämlikheten, men Sverige tänker lägga miljarder på att sänka skatterna för de som redan har det bäst ställt. Det är otroligt gammeldags. Jag är orolig för att vi får en större grupp människor i Sverige som känner sig som förlorare, och det tror jag är dåligt, säger han.

Annons
Annons

Den andra delen i överenskommelsen som LO ogillar starkt är att regeringen tillsammans med C och L vill att facken och arbetsgivarna ska hitta en förhandlingslösning kring reformen av las – annars ska arbetsrätten ändras genom lagstiftning.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att om parterna överlåter reformen till lagstiftarna så riskerar uppgörelsen att försämras.

– Då kanske det inte blir en lika bred överenskommelse som vi från början diskuterade med arbetsgivarna. Och bedömer arbetsgivarna att lagstiftningen kommer att gå längre än vi kan göra i en förhandling, är det inte säkert att de vill fortsätta förhandla med oss.

Han påpekar dock att arbetsgivarorganisationerna har reagerat i linje med LO, och han tror på att de kan komma överens.

Hur en i LO:s ögon godtagbar las-reform skulle se ut vill han dock inte berätta. Inte heller några detaljer om vilka delar som är förhandlingsbara eller vilka krav från arbetsgivarna som kan tillmötesgås.

Men att LO fortfarande helhjärtat stöttar Socialdemokraterna, trots förslagen om inskränkningar i arbetsrätten, har också väckt frågetecken om var smärtgränsen går för organisationen.

Arbetsrätten är väl ändå att betrakta som en av LO:s grundpelare. Hur länge kan man vara ett stöd till S när man är beredd att överge fundamentala delar av den?

– Vi har haft samverkan med S sedan 1889, det är ingen dagsnotering. Och vi har haft olika uppfattningar än S många gånger förut. Till exempel när Göran Persson i mitten av 90-talet sparade 60 miljarder kronor och kallade LO för ett särintresse bland andra. Då var relationen också ganska djupfryst, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Annons
Annons

”Läget de senaste två veckorna har varit så uppskruvat att vi har tappat alla proportioner”, menar Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Lars Pehrson

Men var drar ni gränsen?

– Någon sådan finns inte. Men det är klart att vi gillar ju inte de här delarna.

LO:s partiförankring har också diskuterats i samband med valresultatet. Rekordlåga 41 procent av medlemmarna röstade på S, medan V och SD fick 9 respektive 24 procent.

Kommer S att fortsätta vara arbetarpartiet i dina ögon, när många LO-medlemmar väljer andra partier?

– Absolut. Sedan är det självklart jobbigt för oss att över en femtedel röstade på Sverigedemokraterna. Jag investerade nog halva min arbetstid förra året i att det inte skulle bli så. Vi är inte heller nöjda med att S bara har runt 40 procent bland våra medlemmar.

Men han tror inte att det kan bli nödvändigt att omvärdera partitillhörigheten i framtiden, och vill inte heller benämna januariavtalet som ett svek från S – även om det finns en viss tvekan innan svaret kommer.

– Svek eller inte svek … Vid en kompromiss blir inte allt som man själv vill, för då är det ju ingen kompromiss. Men nej, för att kalla det ett svek måste en princip ha övergetts.

Att det nu troligen blir en S-ledd regering, till följd av att Vänsterpartiet ska släppa fram Stefan Löfven under fredagens statsministeromröstning, ser han som ”ett helt logiskt beslut”.

LO har i dagarna gått ut med att de delar flera av V:s invändningar mot överenskommelsen. Transportarbetarförbundet har också deklarerat att de stöttar Jonas Sjöstedts hot om en misstroendeförklaring om Löfvenregeringen inför marknadshyror eller försvagar arbetsrätten.

”Läget de senaste två veckorna har varit så uppskruvat att vi har tappat alla proportioner”, menar Karl-Petter Thorwaldsson.
”Läget de senaste två veckorna har varit så uppskruvat att vi har tappat alla proportioner”, menar Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Lars Pehrson

Det är dock inget som Karl-Petter Thorwaldsson ställer sig bakom.

– Nej, det gör jag inte. Och jag betraktar inte misstroendeförklaringen som sannolik, eftersom V måste få majoritet och då ringa till både Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson.

– Jag skulle vilja säga till alla att ”take a chill pill”. Läget de senaste två veckorna har varit så uppskruvat att vi har tappat alla proportioner.

Det förhållningssättet applicerar han även på C och L:s krav att V inte ska ha något inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under kommande mandatperiod.

– Överenskommelsen kan inte frångås. Men att inte S skulle kunna samverka med V om saker som är utanför överenskommelsen är ju helt absurt. Det är en del i ett naturligt riksdagsarbete, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons