Annons

Göran Eriksson:LO-bråk ger Kristersson makt att fälla Löfven

Ulf Kristersson (M) lovar att fälla regeringen ihop med V om regeringen lagstiftar om arbetsrätten.
Ulf Kristersson (M) lovar att fälla regeringen ihop med V om regeringen lagstiftar om arbetsrätten. Foto: Claudio Bresciani/TT

En olöst LO-konflikt tvingar regeringen att lösa frågan om arbetsrätten. Vänsterpartiet har lovat en misstroendeförklaring och Moderaterna tänker – trots att partiet vill ändra arbetsrätten – ta chansen att fälla regeringen.

Under strecket
Publicerad

”Jag kommer inte att tveka ett ögonblick att fälla regeringen” säger Ulf Kristersson till SvD, efter sitt jultal på Norra Latin i Stockholm.

Moderaterna och Vänsterpartiet har de senaste dagarna samarbetat om att stoppa delar av regeringens planer på förändringar i Arbetsförmedlingen, som båda partierna var kritiska mot.

När det handlar om arbetsrätten har M och V i stället helt olika uppfattning. Men om V-ledaren Jonas Sjöstedt vill stoppa januariavtalets reformering av arbetsrätten kommer Ulf Kristersson och Moderaterna att hjälpa till.

”Jag är beredd att fälla den här regeringen vilken dag som helst, och på vilken fråga som helst” säger Ulf Kristersson efter talet på Norra Latin.

I moderatledarens jultal beskrev han en ”formativ vecka” i svensk politik. Och det är ju lätt att räkna upp händelser där Kristersson och Moderaterna har spelat huvudrollen de senaste dagarna.

Dels förstås hans politiska träff med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Men det har också handlat om sakpolitik, som att Moderaterna och Kristdemokraterna slutligen har hoppat av energiöverenskommelsen.

Annons
Annons

Och förstås att partiet medverkade – tillsammans med Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – till att förändra reformen av Arbetsförmedlingen. Den kommer nu inte att genomföras på det sätt som partierna i regeringssamarbetet hade kommit överens om i januariavtalet.

”I Sverige bestämmer alltså riksdagen över regeringen – inte regeringen övre riksdagen. Det är kärnan i parlamentarismen”, sa Ulf Kristersson i talet.

Men på en helt annan del av den samhällspolitiska spelplanen har det de senaste dagarna hänt något som kan ge Kristersson ännu mer makt – till och med makten att fälla regeringen Löfven. Fem LO-förbund hoppade av förhandlingarna med arbetsgivarna om en förändrad arbetsrätt.

Det är förhandlingar som facken har deltagit i under hot. Januariavtalet slår fast att ”lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Det politiska ingreppet kan LO-förbunden bara slippa genom att själva komma överens med motparten om ett förslag som ger ”ökad flexibilitet”.

Till följd av en konflikt inom LO har flera förbund nu lämnat förhandlingarna, som därmed ser ut att misslyckas. Effekten av det skulle bli att frågan går tillbaka till regeringen som därmed enligt januariavtalet måste lagstifta senast 2021.

Men det är i ett sådant läge som Vänsterpartiets ”misstroendelöfte” ska utlösas – det vill säga partiet kommer att försöka avsätta regeringen Löfven. Moderaterna uttryckte sig positivt redan när Sjöstedt lanserade det misstroendelöftet i januari, och Kristerssons besked på onsdagen innebär alltså att man tveklöst står fast vid den linjen.

Annons
Annons

Tanken med januariavtalet var ju att facken skulle pressas att självmant gå med på förändringar i arbetsrätten, för att slippa en lagstiftning som man inte haft något inflytande över. Men den oheliga alliansen – M, KD, SD, V – i frågan om Arbetsförmedlingen, och Ulf Kristerssons besked under onsdagen vänder upp och ner på den logiken.

För om facken tror på Vänsterpartiets misstroendelöfte så kan det i stället vara rationellt att inte göra upp med arbetsgivarna, en lagstiftning kommer ju ändå inte att gå igenom riksdagen.

Någon medveten plan verkar dock inte ligga bakom LO-förbundens avhopp. Reaktionen där är i stället misstrogen – inte skulle väl Moderaterna stoppa en reformering av arbetsrätten, som man egentligen vill ha?

Men det är alltså precis det Ulf Kristersson säger: Moderaterna är beredda att fälla regeringen ”på vilken fråga som helst”. Ett centralt inslag i januariavtalet skulle därmed vara ogenomförbart – om inte facken själva gör upp med arbetsgivarna.

Men om facken börjar tro på Sjöstedts och Kristerssons besked, så kan de börja betrakta hotet om lagstiftning som ett löfte i stället för ett hot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons