Annons

LO–basen: ”Vi gillade inte när Nordea hotade”

Karl–Petter Thorwaldsson är störd över Nordeas argument när det gäller en flytt till Finland. Nu tar LO sina pengar – 800 miljoner kronor – och byter bank. Det var ett enkelt beslut, enligt LO–basen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TTBild 1 av 1

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TTBild 1 av 1
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Det där gillar vi inte – att de hotade med en flytt om inte avgiften sänktes.

LO har varit tydlig redan från början. Medlemmarna vill ha en svensk bank. Flyttar Nordea från Sverige, flyttar LO från banken.

– Den här ståndpunkten har vi fört fram flera gånger till bankledningen när vi har träffat dem. Så vårt beslut kan knappast ha kommit som en överraskning, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han värjer sig mot att beskriva LO:s beslut som en protest mot bankens beslut att flytta bankens hemvist till Finland och huvudkontoret till Helsingfors. Men i nästa andetag är det tydligt att han är störd över hur Nordea har argumenterat och ändrat sina argument under resans gång.

Vi pratar om en bank som i en tidigare skepnad fått generöst med statligt stöd och som dessutom gör många miljarder i vinst.

Annons
Annons

– Tidigare skyllde de på den höga bankskatten och transaktionsavgiften, den som användas som buffert inför nästa bankkris. Det där gillar vi inte – att de hotade med en flytt om inte avgiften sänktes, säger LO–basen och fortsätter:

– Man ska komma ihåg att vi pratar om en bank som i en tidigare skepnad fått generöst med statligt stöd och som dessutom gör många miljarder i vinst. Befinner man sig ett sådant läge måste man också vara beredd att betala för sig.

Karl-Petter Thorwaldsson konstaterar att Nordea allteftersom debatten blev tuffare ändrade sin strategi. Plötsligt handlade flytten av huvudkontor till Helsingfors inte längre om bankskatt och avgift utan om att gå med i eller stå utanför bankunionen. Då valde Nordea Finland, som är medlem i bankunionen.

LO:s beslut innebär att man i lugn och ro flyttar 800 miljoner till sin nya transaktionsbank, Swedbank. Men det kan bli mer, enligt Karl-Petter Thorwaldsson.

– Vi har också medlemslån som är betydligt mer än de 800 miljonerna. De har vi tidigare haft både i Nordea och Swedbank nu blir det sannolikt enbart Swedbank.

För oss känns det som om LO tagit beslut på lite felaktiga grunder.

Från Nordea är man fåordig om beskedet från LO.

– Vi tycker alltid det är tråkigt när kunder lämnar oss. I synnerhet när vår verksamhet i Sverige kommer fortsätta som tidigare. Nordea kommer även framöver att vara en svensk bank, säger Magnus Nelin, kommunikationschef på Nordea Sverige.

Men ni flyttar ju huvudkontoret till Finland?

– Jo, men det är mest en juridisk flytt. Så för oss känns det som om LO tagit beslut på lite felaktiga grunder, säger Magnus Nelin.

En rad LO-anknutna fackförbund har tidigare lämnat Nordea. Det är Handels, Transport, Kommunal och Seko. Men på Nordea förnekar man att flytten till Finland har lett till någon påtaglig kundflykt.

– Vi har inte märkt några större fluktuationer. Vi tappar några och vi får några nya, säger Magnus Nelin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons