Annons

LO sågar dubblad invandring av arbetskraft

Moderaterna är tondöva för läget i landet när de kräver fördubblad arbetskraftsinvandring för att täcka bristyrken. Det säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1
Karl-Petter Thorwaldsson.
Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

– I ett läge när Sverige har tagit emot så många, låter det väldigt konstigt att vilja dubblera arbetskraftsinvandringen, varnar LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson som nu går i svaromål mot Moderaterna.

Det var tidigare i helgen som Moderaternas Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, samt Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson, gick ut i SvD och krävde reformer för att ”Sverige ska vara Europas mest attraktiva land för internationella talanger och entreprenörer att söka sig till”.

Men Moderaternas första reformpunkt, med krav att dubblera arbetskraftsinvandringen inom bristyrken under en fyraårsperiod, har nu retat upp LO ordentligt.

– Det är ett konstigt och tondövt utspel när vi har så många arbetslösa invandrare som redan är här, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Annons
Annons

I grova drag kommer idag en tredjedel av arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU/EES till ”bärplockare och plantörer” och ytterligare en tredjedel till ”LO-yrken utan förkunskaper”, uppger Karl-Petter Thorwaldsson.

Båda dessa grupper vill LO helt stoppa. LO menar att sådan arbetskraft bör gå att finna bland de många arbetslösa som redan bor i Sverige.

– Sedan har vi de verkliga experterna, som it-tekniker och programmerare. Där menar även vi i LO att det finns behov. Till dem är vi inte negativa, men vi tror inte som Moderaterna att det behövs en dubblering av den arbetskraftsinvandringen, säger Thorwaldsson.

Thorwaldsson konstaterar att Socialdemokraterna på sistone närmat sig LO:s restriktiva linje, som också går igen i Sverigedemokraterna.

Värt att notera är att av 13 644 uppehållstillstånd till arbetstagare från länder utanför EU/EES hittills i år (t o m juli) har 4 881 gått till bärplockare och plantörer, samt ytterligare cirka 1 000 till kockar, kallskänkor, städare, hemtjänstpersonal och till exempel snabbmatspersonal.

Statistiken antyder också en snabb ökning av arbetstillstånd till personer utanför EU/EES jämfört med 2017.

I sitt reformförslag betonar Moderaterna till exempel programmerare, ingenjörer och tekniker, men drar ingen gräns mot de bristyrken som LO menar bör rekryteras inrikes.

– Den kompetens hos invandrare som redan finns i Sverige ska man ta vara på genom utbildning, istället för att dubblera uppehållstillstånden inom bristyrken. Det är ärligare mot dem som kommer hit, och billigare för Sverige i längden, säger Thorwaldsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons