Annons

LO varnar för höjd pensionsålder

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson anser att höjd pensionsålder är ett problem för många med låga löner.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson anser att höjd pensionsålder är ett problem för många med låga löner. Foto: Jessica Gow/TT

LO är kritiskt till beslutet att höja pensionsåldern.

– Jag är förbannad. Man höjer pensionsåldern men det betalas in för lite till våra pensioner. Staten måste täcka upp, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Under strecket
Björn Dickson / TT
Publicerad

På onsdagen väntas riksdagen besluta om höjd pensionsålder. Den ålder då man har rätt att börja ta ut sin allmänna pension höjs från 61 till 62 år, från och med 2020. Samtidigt höjs den högsta ålder då man har rätt att behålla sin anställning från 67 till 68 år. Det är detta som brukar kallas las-åldern.

Karl-Petter Thorwaldsson anser att pensionssystemet nu behöver mer pengar men inte att arbetsgivaravgiften ska höjas för att höja inbetalningarna till systemet.

– Det skulle gå ut över löneutrymmet och det skulle i sin tur leda till att inflationen hålls tillbaka. Vi har en stark ekonomi, det finns pengar till det här, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Nu måste staten betala mer till pensionärerna.

Bakom den höjda pensionsåldern ligger en överenskommelse i pensionsgruppen där alla riksdagspartier utom Sverigesdemokraterna och Vänsterpartiet ingår. Vänsterpartiet är emot att pensionsåldern höjs.

Bakgrunden till den höjda pensionsåldern är att vi lever allt längre. Men enligt den ännu inte publicerade LO-rapporten "Ojämlik hälsa" har medellivslängden för kvinnor i typiska LO-yrken med låga inkomster inte ökat alls under de senaste tio åren.

Samtidigt har medellivslängden för dem med hög utbildning och hög inkomst ökat markant.

Karl-Petter Thorwaldsson vill se stärkta allmänna försäkringar så att äldre förvärvsarbetande kan bli sjuka eller arbetslösa utan risk för att de tvingas till förtida uttag av pension.

– Annars blir den höjda pensionsåldern en klasslag, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons