Annons

Löfven: Alla kommuner måste ta sitt ansvar

"Inte acceptabelt" anser statsminister Stefan Löfven (S) om så kallad social dumpning. Arkivbild.
"Inte acceptabelt" anser statsminister Stefan Löfven (S) om så kallad social dumpning. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Glesbygdskommuner med få jobb och många tomma bostäder anklagar storstadskommuner för att "dumpa" socialt utsatta personer hos dem.

– Det är inte acceptabelt, säger Stefan Löfven (S), som reagerar kraftigt på uppgifterna.

Under strecket
Helena Wande / TT
Publicerad

Flera kommuner, framför allt i gles- och landsbygd, vittnar om att socialt utsatta dumpas hos dem från större kommuner. Det kan handla om personer med missbruksproblem, arbetslösa eller nyanlända utan jobb och bostad som uppmuntras, i vissa fall också får praktisk hjälp, att flytta till en viss ort.

– Jag vet inte exakt vad som förevarit eller inte, men som princip är det inte acceptabelt. Det är så att alla måste ta sitt ansvar. Vi måste hjälpas åt här. Det är så det fungerar, säger Stefan Löfven.

Över hundra kommuner uppger i en TT-enkät att de upplever att socialt utsatta människor uppmuntrats, i vissa fall hänvisats, att söka bostad hos dem i stället för i hemkommunen.

Kommunerna som pekas ut hänvisar till bostadsbrist, samtidigt som kommunerna som tar emot de socialt utsatta har få arbetstillfällen.

– Vi har sagt att vi ska se till att alla måste göra sitt. Sverige har sagt i Europa-sammanhang, i EU-sammanhang – alla länder måste göra sitt, ta sitt ansvar. Det är rimligt att alla kommuner i Sverige också tar sitt ansvar, säger Stefan Löfven.

Kravet på ett gemensamt ansvar var också anledningen till de ändringar som gjordes i bosättningslagen under den förra mandatperioden, enligt statsministern.

Men olika kommuner gör olika tolkning av lagen. I vissa fall erbjuds nyanlända permanenta bostäder medan det i andra fall erbjuds tillfälliga bostäder tills den så kallade etableringstiden på två år löpt ut.

Civilminister Lena Micko (S) ska möta de kommuner som säger sig vara drabbade av "social dumpning" för att bilda sig en uppfattning om de upplevda problemen. Hon har också sagt att hon vill följa upp hur bosättningslagen används.

– Vi vet ännu inte storleken på det här, eller hur det är, säger Stefan Löfven.

När det gäller att hjälpa de kommuner som tar ett stort ansvar är det enligt statsministern en självklarhet att de ska få rätt sorts stöd.

– Vi ser till att alla kommuner ska ha bra möjligheter. Därför ska också Magdalena Andersson (S) och Lena Micko (S) prata med kommunerna som är värst ute ekonomiskt, säger Stefan Löfven.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons