Annons

Löfven avsatt: ”Räds inte ett extra val”

Riksdagen röstade bort honom men Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ger inte upp planerna på att bilda en regering.

– Jag kan presentera en regering som begraver blockpolitiken och sätter landet främst, säger han.

Under strecket
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Löfven: "Jag står till talmannens förfogande"

Stefan Löfven tänker inte ge upp försöken att bilda en regering. Det var hans besked när han mötte pressen strax efter att riksdagen röstat bort honom som statsminister med siffrorna 204 mot 142 på tisdagsmorgonen.

– Jag står till talmannens förfogande. Dagens omröstning ändrar inte den mandatfördelning som väljarna har röstat fram. Jag vill gärna fortsätta som statsminister, sa Löfven.

Han upprepade sina tidigare besked i regeringsfrågan. Dels att Socialdemokraterna inte kommer att stödja en alliansregering, vilket de borgerliga partierna vill.

– Det är en helt absurd tank, sa Löfven.

Dels att att partiet inte kommer att medverka till att ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: Lars Pehrson

– Gång på gång avslöjas deras kopplingar till nazister och nazistiska organisationer. Även under den här mandatperioden har man gjort grova utfall mot minoriteter och medier och meningsmotståndare. Därför finns det många runt om i Sverige som är väldigt oroade för att Sverigedemokraterna ska få inflytande över en regering, sa Löfven.

Annons
Annons

– Väljer de borgerliga partierna att försöka regera som minsta block så gör de sig totalt beroende av Sverigedemokraterna.

Strax innan hade Alliansens partiledare stolt deklarerat från riksdagens talarstol att att man nu röstar bort Stefan Löfven.

– Alliansen gav ett tydligt och gemensamt besked till det svenska folket före riksdagsvalet. En röst på ett av våra fyra partier är en röst för en ny regering och därmed mot Stefan Löfven som statsminister, sa Moderatledaren Ulf Kristersson.

Centerpartiledaren Annie Lööf sa att Alliansen nu kommer att försöka ta regeringsmakten:

– När talmansrundorna börjar kommer jag att föreslå att Ulf Kristersson får första möjligheten att bilda regering och påbörja de samtal som Alliansen måste föra.

Men idén om en alliansregering är död, framhöll S-ledaren Stefan Löfven på sin pressträff. Han vill nu i stället få till ett samarbete över blockgränsen.

– Jag kommer att fortsätta att arbeta oförtröttligt för att skapa förutsättningar så att jag kan presentera en regering som begraver blockpolitiken och sätter landet främst. Vi socialdemokrater kommer alltid, alltid att ta ansvar för Sverige och Sverige stabilitet, sa Löfven.

Nu är det talmannen som styr den fortsatta regeringsbildningen, och Stefan Löfven fortsätter som statsminister i en övergångsregering tills dess att en ny regering tillträder. Talmannen Andreas Norlén har meddelat att samtalen ska inledas på torsdag.

– Jag tror att det är väldigt få som vill ha extra val. Jag tror inte att väljarna vill ha det. Men jag räds inte ett extra val, sa Stefan Löfven.

Annons
Annons

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som är en av nyckelspelarna i den fortsatta regeringsbildningen, sa efter statsministeromröstningen att det att det är ”ett absolut krav” på en ny regering att den ska föra en politik som SD:s väljare kan vara nöja med för att den ska få partiets stöd.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att stoppa och fälla varje försök att bilda regering som inte ger oss ett inflytande i förhållande till vår storlek.

– Vi är väl det partiet som har minst att frukta för ett extra val, sa Åkesson.

Enligt Annie Lööf (C) har blocköverskridande samtal mellan Alliansen och Socialdemokraterna redan påbörjats.

– De senaste två veckorna har det varit samtal på olika politiska nivåer mellan Alliansen och Socialdemokraterna, sa hon till SvD efter att hon varit med och röstat bort statsminister Stefan Löfven.

Liberalernas ledare Jan Björklund var dock mer tydlig med vilka slags samtal som skett mellan parterna.

– Inte annat än om formaliteter, att gruppledarna har haft samtal om formaliteter, hur man ska rösta om talmän och så, men inte politiska samtal inför regeringsbildning, nej, sa han.

Efter reklamen visas:
Vilka regeringsalternativ finns det?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons