Annons

Löfven: Det utbildades för få poliser under Alliansen

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Skattesänkningar är en förklaring till ungdomsrånen – en annan är dålig integration. I en SvD-intervju säger Stefan Löfven också att Socialdemokraterna är ”medskyldiga” till det han menar var en felaktig flyktingpolitik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven säger att Socialdemokraterna är ”medskyldiga” till det han menar var en felaktig flyktingpolitik.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Tomas Oneborg

Stefan Löfven besöker Gamla Uppsala Buss och diskuterar med de anställda.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Statsministern har 27 minuter för en intervju. Efter besöket hos gränspolisen på Arlanda, innan statsrådsbilen tar honom till S-kvinnornas 100-årsfest på Sveavägen.

Stefan Löfvens liv just nu är ett politiskt drama.

Centern och Liberalerna samt oppositionen till höger – och Twitter – kokar efter att Löfven i en Expressenintervju dagen före kopplat vågen av ungdomsrån till Alliansregeringens skattesänkningar.

På fredagens morgon har LO-styrelsen krävt att Socialdemokraterna prioriterar ”vanligt folk” framför januariavtalet.

Och medan intervjun pågår publicerar Aftonbladet en artikel där ett S-kommunalråd i Malmö säger att Löfven kommer att avgå före nästa val. Trots att han nyligen först informerade partistyrelsen, och sedan Instagram, om att han tänker sitta kvar.

Stefan Löfven är ändå på gott humör när han slår sig ner i det kala kontorsrummet i utkanten av det expanderande Arlanda. När vi börjar tala om ungdomsrånen – och kopplingen till Alliansregeringen – säger Löfven att ”det inte bara är en regerings fel att vi har problem i samhället, så är det inte”.

Annons
Annons

Kan du utveckla ditt resonemang om kopplingen mellan de borgerliga skattesänkningarna och ungdomsrånen?

– Man behöver kanske inte någon större vetenskap, sänker man skatterna så mycket så händer det något på välfärdssidan. Det händer flera saker – det utbildades för få poliser under de åtta åren. Vi har fördubblat antalet utbildade poliser, bara i fjol anställde vi 1 100 poliser.

Men föreslog Socialdemokraterna i opposition större satsningar på polisutbildningen? Ansåg ni då att det behövde utbildas fler poliser?

– Exakt vad som hände då, det kan jag inte. Men sedan jag tillträdde som statsminister har vi öppnat två nya polishögskolor, och utbildar dubbelt så många.

Löfvens resonemang rör sig alltså mellan olika saker som han håller regeringen Reinfeldt ansvarig för. Från polisutbildningen till förlorade skatteintäkter som kunde ha använts till välfärd och sociala insatser. Från stora budgetunderskott till nya regler för arbetskraftsinvandring och växande inkomstklyftor.

Jobbskatteavdragen minskade inte kommunernas skatteintäkter, men Löfven menar att de gav staten mindre resurser att stötta kommunerna.

– Det är de stora penseldragen: drar man ner på skatterna och på den sociala tryggheten och samhällsservicen så händer det något i samhället. Man kan inte tro att samhället är sig likt.

Polisen säger att förövarna av ungdomsrån ofta kommer från så kallade utsatta områden. Och Stefan Löfven säger att segregation bidrar till problemen.

Du tycker ju att Sverige har tagit emot för många asylsökande. Anser du att antalet är en del av förklaringen till integrationsproblemen?

Annons
Annons

Stefan Löfven säger att Socialdemokraterna är ”medskyldiga” till det han menar var en felaktig flyktingpolitik.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Jag säger samma sak som förut, brottslighet har inte med hudfärg eller religion att göra, utan med exempelvis sociala klyftor. Men vi har för många områden där integrationen inte har fungerat tillräckligt bra, med för hög arbetslöshet och där skolorna har stora utmaningar.

Stefan Löfven säger att Socialdemokraterna är ”medskyldiga” till det han menar var en felaktig flyktingpolitik.
Stefan Löfven säger att Socialdemokraterna är ”medskyldiga” till det han menar var en felaktig flyktingpolitik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vi återgår till skattesänkningarna. Varför har du inte dragit tillbaka något jobbskatteavdrag sedan du blev statsminister?

– Nej, jag sa i valrörelsen 2014 att vi ska inte ändra de förutsättningarna för människor. Däremot vill vi inte ha flera jobbskatteavdrag nu.

Men om skattesänkningarna har så allvarliga konsekvenser?

– Vi ser till att föra till pengar till välfärden, det är huvudsaken för mig.

Regeringen Löfven samarbetar med Centern och Liberalerna och sänker skatterna i år med ungefär 13 miljarder kronor, bland annat genom att slopa värnskatten. Stefan Löfven säger att det är en mycket mindre dimension på S-MP-regeringens skattesänkningar och att de offentliga finanserna numera är starka.

Det principiella problemet borde väl vara detsamma – det är pengar som i stället kunde användas till välfärden?

– Det är därför vi har gjort upp med Centern och Liberalerna om att vi ska göra en skattereform som täcker behoven i den offentliga sektorn – en annan uppgift är att minska de ökande klyftorna.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

Skatter är ju politikens hjärta och här finns starka ideologiska spänningar mellan januariavtalets fyra partier. Fortfarande ett år efter undertecknandet har partierna inte kommit överens om hur arbetet med skattereformen ska bedrivas.

Foto: Tomas Oneborg

Konfliktnivån i skattefrågan illustreras av hur Centern och Liberalerna reagerade på Löfvens rånresonemang. Liberalernas gruppledare Johan Pehrson undrade i en tweet ”om statsministern har gått in i en dörr” och L-ledaren Nyamko Sabuni kallade kopplingen ”anmärkningsvärd”.

– Det är inget konstigt att vi har olika uppfattningar. Jag kommer från en del av samhället, som arbetare, säger Stefan Löfven.

Till dramatiken i Löfvens liv just nu kan läggas att januariavtalet de senaste månaderna också har utsatts för yttre tryck. En riksdagsmajoritet – bestående av Vänsterpartiet. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – har vid några tillfällen lyckats ändra innehållet i avtalet, och i regeringens budget.

Men analysen, eller förhoppningen, i regeringskansliet är att det inte finns så många fler tunga frågor där oppositionspartierna kan komma överens. Löfven kritiserar Vänsterpartiet lite pliktskyldigt för att man ”gör sig beroende av Sverigedemokraterna”.

Det var först efter stor inre vånda som Vänsterpartiet släppte fram regeringen Löfven i januari förra året. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson har nu i Expressen berättat att han och V-ledaren Jonas Sjöstedt under processen träffades flera gånger, och gjorde upp om att etablera närmare relationer mellan LO och Vänsterpartiet. Man skrev till och med ett papper om det.

Annons
Annons

Stefan Löfven besöker Gamla Uppsala Buss och diskuterar med de anställda.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kände du till de här samtalen?

– Det får vara mellan LO och Vänsterpartiet, helt och hållet.

Om jag upprepar frågan: Kände du till de här samtalen?

– Nej, inte vad de har suttit och diskuterat i sin helhet.

Stefan Löfven säger att han inte bad Thorwaldsson att locka in Vänsterpartiet i regeringsunderlaget. Och att han inte kan ge LO:s ordförande några uppdrag.

Men du kan ju prata med honom?

– Ja, jag kan ju prata med honom, och förklara hur en situation är.

En av Stefan Löfvens kommande utmaningar blir att sy ihop en bred uppgörelse om migrationspolitiken. I en parlamentarisk kommitté söker riksdagens åtta partier efter möjliga kompromisser.

Stefan Löfven besöker Gamla Uppsala Buss och diskuterar med de anställda.
Stefan Löfven besöker Gamla Uppsala Buss och diskuterar med de anställda. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Socialdemokraterna har i kommittén öppnat för att diskutera ett volymmål för hur många asylsökande Sverige ska ta emot, en förflyttning som är förankrad hos Löfven.

– Vi är öppna för att ha en diskussion om vad Sverige ska ha för ambition, men jag vill koppla det till EU-dimensionen – det är klart att vi ska inte ta större ansvar än vad som är vår del i EU-sammanhang.

Samtidigt understryker han att ett sådant mål inte får inskränka på asylrätten.

Stefan Löfven är inne på sitt sjätte år som statsminister, och har därmed suttit längre än Thorbjörn Fälldin. Skulle han – trots att hans politiska liv nu är ett drama – lyckas leva upp till sitt Instagramlöfte och fortsätta till 2022 så passerar han Ingvar Carlsson och kommer att ha regerat lika länge som Fredrik Reinfeldt.

Löfven framstår ofta som en vanlig hygglig kille. Ändå har han en särskild förmåga att provocera sina politiska motståndare, som med rånresonemanget. Eller med variationer på det här uttalandet: ”Vi har lagt om en flyktingpolitik som var ohållbar och som vi ärvde av den borgerliga regeringen”.

Om det var de borgerligas politik, vid vilka tillfällen försökte ni stoppa den?

– Det är en relevant fråga. Vi var inte tillräckligt tydliga, i den meningen är vi många som är medskyldiga. Vi drev inte den förändringen då.

Löfven tycker ändå att det är relevant att han talar om ett ”arv” eftersom Alliansregeringen ändrade delar av regelverket, bland annat genom en uppgörelse med Miljöpartiet.

Ni var egentligen inte emot den politiska inriktningen?

– Vi drev inte emot som vi borde. Vi borde ha gjort annorlunda där.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons