Annons

Göran Eriksson:Kanske en smärta Löfven kan vänja sig vid?

På fredag morgon säger riksdagen nej till Stefan Löfven som statsminister. Värre för Socialdemokraterna är att riksdagen redan om några timmar kommer att rösta för Moderaternas och Kristdemokraternas budget, med stora skattesänkningar.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfven (S) förväntar sig inte något lyckligt slut till fredagens omröstning.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Stefan Löfven (S) förväntar sig inte något lyckligt slut till fredagens omröstning.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Efter reklamen visas:
4 skatteförslag i M + KD budgeten

Om Moderaternas och Kristdemokraternas budget vinner dagens omröstningen i riksdagen, så vore det logiskt att Ulf Kristersson återigen prövas som statsminister.

Så sa Stefan Löfven på tisdagseftermiddagen, trots att han sannolikt visste att talman Andreas Norlén redan hade bestämt sig för att låta Löfven själv gå på plankan.

För även om S-ledaren inte har gett upp hoppet om att framöver kunna återuppta förhandlingarna med Centerpartiet, så förväntar sig Socialdemokraterna inte något lyckligt slut redan till fredagens votering.

Det rådde heller ingen tvekan om att Centerpartiet tänker hålla fast vid måndagens besked, och trycka på den röda knappen i omröstningen om Löfven.

Och när SvD talade med en central centerpartist på tisdagskvällen, så rådde det heller ingen tvekan om att partiet tänker hålla fast vid måndagens besked, och trycka på den röda knappen i omröstningen om Löfven.

Stefan Löfven (S) förväntar sig inte något lyckligt slut till fredagens omröstning.
Stefan Löfven (S) förväntar sig inte något lyckligt slut till fredagens omröstning. Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons
Annons

Riksdagen kommer att säga nej den här gången alltså – men det är kanske en smärta och förödmjukelse som det går att vänja sig vid? För 78 dagar sedan, den 25 september, avsatte ju den nyvalda riksdagen Stefan Löfven som statsminister.

Så upplevelsen är kanske lite rutin för Löfven, när allianspartierna och Sverigedemokraterna uttrycker samma sak igen på fredag. Nederlaget är i alla fall ingen större överraskning; efter Centerns nej till en uppgörelse i måndags fanns helt enkelt ingen majoritet som kunde tolerera Löfven som statsminister.

Man kan visserligen argumentera för att Löfven också är van vid att sitta i regeringskansliet och se en borgerlig budget röstas fram i riksdagen. Precis det hände när han just hade tillträtt 2014, och Sverigedemokraterna röstade på Alliansens budgetförslag.

Den gången reagerade Löfven med att lova att utlysa ett extraval – vilket senare avblåstes efter den så kallade decemberöverenskommelsen, DÖ – men den dörren är stängd den här gången. En statsminister i en övergångsregering får inte utlysa extraval.

En skillnad mot 2014 är också att M-KD-budgeten innehåller stora inkomstskattesänkningar – och om de tar sig hela vägen fram genom riksdagens budgetprocess så kan de inte tas tillbaka förrän nästa årsskifte.

Då spelar det ingen roll om Löfven till sist skulle lyckas köpa över Centerpartiet – hela 2019 skulle han ändå tvingas regera med Moderaternas skattesänkningar. Därför är nog budgetsmällen värre för Löfven, än det väntade nederlaget i ännu en statsministeromröstning.

Talmannens besked till riksdagen:

Efter reklamen visas:
Talmannen föreslår Löfven som statsminister
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons