Annons

Löfven föregick processen – gav eget besked vid möte

Stefan Löfven vill fortsätta leda Socialdemokraterna, det beskedet gav statsministern vid ett möte med partistyrelsen.
Stefan Löfven vill fortsätta leda Socialdemokraterna, det beskedet gav statsministern vid ett möte med partistyrelsen. Foto: Tomas Oneborg

Stefan Löfven hade inga kontakter med partiets valberedning innan han meddelade att han vill sitta kvar och leda Socialdemokraterna i valrörelsen 2022. ”Det var inte förankrat på något sätt. Det här är Löfvens egen viljeyttring”, säger en person med insyn i arbetet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna väljer sina partiledare på ordinarie partikongresser vart fjärde år. I tid infaller det året före riksdagsvalen.

Vid åtskilliga kongresser genom åren har det varit en strid på kniven om hur de åtråvärda platserna i verkställande utskottet, VU, och partistyrelsen ska fördelas.

– Det har förekommit att man har suttit och diskuterat bara några timmar innan förslaget ska läggas fram. Jag har varit med om att man har bråkat jättemycket om vilka som ska sitta i VU och då kommer man med pappret rakt in i plenisalen precis innan det ska röstas, säger en person med mångårig erfarenhet av hur arbetet i valberedningen bedrivs.

Nomineringsprocessen är rörlig materia som hanteras av valberedningen.

– Det är bra om man kan skicka ut förslaget på namnen till ombuden i förväg, före kongressen, men det finns inga formalia, inga särskilda rutiner för hur det ska gå till. Det har varit lite olika genom åren.

Nu är läget mer laddat än det brukar vara. Stefan Löfven har redan tagit ställning för egen del och vill sitta kvar som partiledare.

Annons
Annons

Beskedet lämnade statsministern vid ett möte med partistyrelsen fredagen den 31 januari i samband med att den kommande partikongressen i april 2021 diskuterades. Senare samma dag tog Löfven även till orda på sociala medier i ett inlägg på Facebook och Instagram:

”Jag ser fram emot kongressen, jag ser fram emot att leda det socialdemokratiska partiet i valrörelsen 2022 och arbetarrörelsens viktiga arbete med att fortsätta bygga ett starkare och mer jämlikt samhälle.”

Utspelet var överraskande både för partiet och partistyrelsen när Löfven vid sittande möte utan förvarning tog upp sin egen framtid. Partiledarfrågan fanns inte på dagordningen, och inga frågor hade ställts.

Det var också mer av ett konstaterande än ett uttryck för att han skulle stå till förfogande om och när frågan längre fram togs upp av valberedningen efter ett sedvanligt förankringsförfarande.

Nu förekom Stefan Löfven den interna processen utan att invänta en eventuell diskussion i partiledarfrågan.

SvD kan nu rapportera att Löfvens agerande varken föregicks av underhandskontakter eller något förhandsbesked från valberedningen.

– Valberedningen har inte varit inblandad i detta. Det var inte förankrat på något sätt. Det här är Löfvens egen viljeyttring, helt och hållet hans eget initiativ. Valberedningen kommer att sätta sig ner och prata om alla val som ska göras på kongressen efter sommaren. Formellt är det så att valberedningen ska ta fram ett förslag även för dem som vill sitta kvar, säger en person med insyn i arbetet.

När Stefan Löfven blev Socialdemokraternas partiordförande i januari 2012 valdes han av en enhällig partistyrelse några dagar efter att Håkan Juholt tvingats avgå från posten. Vid nästa ordinarie partikongress 2013 fastställdes valet och upprepades även 2017.

Vid samtliga tillfällen har valet varit självklart och oomstritt. Den här gången är Stefan Löfven öppet ifrågasatt i sin roll som partiledare.

En utlösande faktor är hans eget besked vid mötet i partistyrelsen.

Till att börja väckte det ingen större uppmärksamhet. En förklaringen kan vara att det offentliggjordes klockan 15.23 en fredagseftermiddag.

Successivt har Stefan Löfvens initiativ utlöst interna reaktioner. I kombination med att januariavtalet ifrågasätts på centrala punkter och att opinionssiffrorna varit på Juholtnivå har den interna kritiken mot Stefan Löfven skjutit fart.

Statsministern själv hävdar att han uppfattar det som att han även fortsatt har partiets förtroende:

– Jag har väldigt starkt stöd i partiet, jag upplever inget annat än starkt stöd, förklarande han nyligen efter ett möte med EU-nämnden i riksdagen.

SvD har sökt valberedningens sammankallande Elvy Söderström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons