Annons

Göran Eriksson:Löfven krattar manegen för en kronprins

Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi vid tisdagens presskonferens.
Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi vid tisdagens presskonferens. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ardalan Shekarabi vill bli ny S-ledare, tror många partikamrater, och nu får Shekarabi en tyngre och mer synlig ministerpost. Samtidigt lyfter Stefan Löfven in den tunga partiveteranen Lena Micko som civilminister.

Under strecket
Publicerad

Lena Micko.

Foto: Henrik Montgomery/TT

.

Efter reklamen visas:
Shekarabi och Micko nya ministrar

1. Vad är det viktigaste som händer när Stefan Löfven ombildar regeringen?

Det är nog att Ardalan Shekarabi får ett nytt jobb som socialförsäkringsminister. Shekarabi har hittills varit civilminister, vilket är ett viktigt men inte särskilt publikt uppdrag.

De som känner Shekarabi framhåller att han har använt posten till ett flitigt resande i Sveriges kommuner, ett kontaktskapande som inte alls är oviktigt för den som siktar på partiledarposten. Många betraktade också ett inlägg som Shekarabi gjorde på Facebook nyligen som en informell kandidatur.

2. Och vad var innebörden i inlägget?

Man skulle kunna sammanfatta hans niopunktsprogram så här: En stram invandringspolitik, betoning av nationell samhörighet och en vänstersväng i välfärdspolitiken – särskilt i form av en ny offensiv mot vinstintressen i skolan. Många läste programmet som inspirerat av de danska Socialdemokraterna – en förebild som har blivit allt mer rumsren i Sverige.

3. På vilket sätt kan portföljbytet stärka Shekarabis chanser att bli partiledare?

Det är nog egentligen viktigare att vinna socialdemokratiska kommunpolitiker. Men på det nya jobbet får Shekarabi också chansen att göra sig känd av allmänheten – man blir helt enkelt mer synlig om man är ansvarig för att införa ”familjeveckan”, och för pensionerna.

Annons
Annons

Lena Micko.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt är det inte ett riskfritt uppdrag vilket illustreras av företrädaren Annika Strandhäll, som gjorde flera misstag i hanteringen av sjukförsäkringen och i styrningen av Försäkringskassan. Det är ett ansvarsområde som innehåller många frågor som är politiskt känsliga för Socialdemokraterna. Men för den som lyckas med jobbet kan det förstås vara en språngbräda.

Lena Micko.
Lena Micko. Foto: Henrik Montgomery/TT

4. Betyder det att Löfven har pekat ut sin efterträdare?

Nej, det har länge talats om att Shekarabi skulle få en ny roll i regeringen. Och flera av hans medtävlare har ännu tyngre poster – som finansminister Magdalena Andersson och inrikesminister Mikael Damberg.

5. Och varför tar Stefan Löfven in Lena Micko som ny civilminister?

Hon är en tungviktare inom partiet, som sitter i det verkställande utskottet och länge har varit aktiv i kommunpolitiken i Linköping, och i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Med den kommunala bakgrunden kan hon beskrivas som genompragmatisk, och räknas höra till den högra sidan av partiet – i den meningen är hon perfekt för att sitta i en regering som har valt att samarbeta högerut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons