Annons

Löfven hade fel – Turkiska staten får pengar av EU

Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt var oeniga under söndagkvällens debatt.
Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt var oeniga under söndagkvällens debatt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inte en krona av pengarna som ska hjälpa flyktingar i Turkiet går till landets statskassa. Det hävdade Stefan Löfven på söndagen. Men enligt uppgifter till Aftonbladet har statsministern fel.

Under strecket
Publicerad

I söndagens partiledardebatt hamnade Stefan Löfven i en hård ordväxling med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Diskussionen handlade om EU:s stödprogram för flyktingar i Turkiet som lanserades 2016.

Jonas Sjöstedt hävdade att EU-pengar gått till den turkiska staten, medan Stefan Löfven menade att allt istället gått direkt till olika hjälporganisationer.

Nu visar det sig att Jonas Sjöstedt hade rätt och Stefan Löfven fel. Enligt Aftonbladets granskning har EU betalat drygt 1,5 miljarder kronor till Turkiets regering sedan EU:s stödprogram lanserades 2016. Stödprogrammet har en budget på 6 miljarder euro och hittills har 5,6 miljarder euro betalats ut.

Merparten går direkt till organisationer som FN och andra hjälporganisationer. Men 7 av 125 EU-finansierade projekt går till den turkiska regeringen och därmed till statskassan, rapporterar Aftonbladet.

Det handlar bland annat om projekt för utbildning och hälsa, där pengar går till Turkiets utbildningsdepartement och till hälsodepartementet, skriver tidningen.

I ett mejl till Aftonbladet understryker EU-kommissionen att det dock finns mycket hårda regler och kontrollsystem för hur pengarna som går till den turkiska statskassan används.

”Tack vare vårt stöd har mer än en halv miljon syriska flyktingbarn tillgång till utbildning. Dessutom förhandlas och undertecknas alla kontrakt av kommissionen,” skriver en tjänsteman på EU-kommissionen i ett mejl till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven vars pressekreterare Gösta Brunnander bekräftar att det betalas ut pengar till Turkiets regering.

”Pengarna går inte in för att stötta upp den turkiska staten utan för att leverera på det som EU och Turkiet har kommit överens om vad utbildning och sjukvård för flyktingarna,” skriver Brunnander i ett sms till Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons