Annons

Löfven i FN: Hade turen att växa upp där alla har en framtid

Vi har inte råd att låta halva befolkningen vara utan arbete och utbildning. Det sade statsminister Stefan Löfven på plats i FN:s generalförsamling på lördagen.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfven talar i FN.

Foto: Seth Wenig/APBild 1 av 1

Stefan Löfven talar i FN.

Foto: Seth Wenig/APBild 1 av 1
Stefan Löfven talar i FN.
Stefan Löfven talar i FN. Foto: Seth Wenig/AP

NEW YORK. Just nu pågår toppmötet i FN i New York där världens länder klubbar den ambitiösa agendan för en hållbar utveckling i världen kommande femton år. Agendan är uppföljaren till millenniemålen från år 2000.

I FN:s generalförsamling strax före lunch lokala tid talade statsminister Stefan Löfven om behovet av att kvinnor runt om i världen får tillgång till utbildning och möjlighet att jobba.

– Jämställdhet och utveckling är två sidor av samma sak. BNP-tillväxten ökar när kvinnor arbetar och flickor går i skolan. Vi har inte råd att inte ha halva befolkningen i arbete, sade Löfven.

Han inledde personligt med att han själv varit barnhemsbarn och hamnat i fosterfamilj i ett land som gav honom chans till utbildning och karriär, och konstaterade att lång ifrån alla barn i världen får den chansen.

Annons
Annons

– Jag hade turen att växa upp i ett land där alla har en framtid.

I FN:s mål ingår även planer för att förbättra utbildning i fattiga länder, såväl som tillgång till rent vatten, mer hållbar livsmedelsproduktion och skydd för klimatet, för att nämna något.

**Sverige tar, **som SvD rapporterade på fredagen, ett initiativ för att den omfattande agendan inte bara ska klubbas i FN utan även rent konkret drivas igenom. I gruppen med nio länder ingår Sverige ihop med bland andra Brasilien, Tyskland, Sydafrika och Östtimor.

– Regeringar kan inte göra allt själv. Det är därför Sverige har lanserat ett samarbete med nio länder för att se till att målen uppfylls, sade Löfven i generalförsamlingen.

Exakt hur gruppen ska arbeta och driva på är inte klart, men den väntas bli ett av flera liknande initiativ.

Stefan Löfven lyfte även fram arbetet med att försöka vända klimatförändringarna, och menar att det kan generera nya jobb och ökad tillväxt, tvärt emot hur vissa andra politiker argumenterar.

– Nu har vi 2030-agendan som ger samma ansvar för alla, att klimatförändringarna måste hanteras och att jämställda samhällen är bättre för alla.

– Vi kan hantera klimatförändringarna och samtidigt skapa nya jobb. Jag vill att svenska företag går i bräschen för utvecklingen, sade Löfven.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons