Annons

Löfven känner "väldigt starkt stöd" trots kritik

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att han känner väldigt starkt stöd i sitt parti, trots den senaste tidens öppna kritik mot honom från partikollegor.
Statsminister Stefan Löfven (S) säger att han känner väldigt starkt stöd i sitt parti, trots den senaste tidens öppna kritik mot honom från partikollegor. Foto: Christine Olsson/TT

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven känner inte att stödet för honom som partiledare skulle ha minskat, trots att han börjar mötas av öppen kritik av ovanligt slag.

– Jag har väldigt starkt stöd i partiet, jag upplever inget annat än starkt stöd, säger Löfven.

Under strecket
TT
Publicerad

Under senare tid har personer i Socialdemokraterna öppet börjat lufta kritik mot statsministern och det kloka i att han, som han själv deklarerat, sagt sig vilja leda S i valrörelsen 2022. Kritiken har handlat både om hans egen person och ledarförmåga samt januariöverenskommelsen mellan regeringen, C och L. LO har trappat upp kritiken.

– Alla partiledare, oavsett hur stora partierna är, har människor som har en annorlunda uppfattning i partiledarfrågan. Det är ganska normalt, säger Löfven efter ett möte med riksdagens EU-nämnd på onsdagen.

Det är samtidigt inte konstigt att en del missnöje riktas mot regeringen och regeringschefen i tider med gängkriminalitet, sprängningar och skjutningar, tillägger han och framhåller att det också vore bra att prata om de framsteg som också görs i Sverige.

De bland partivännerna som kritiserar januariavtalet och Löfven för att ha släppt för mycket till Centerpartiet och Liberalerna borde också, anser han, fundera över vad läget var flera månader efter valet och vad alternativet var.

– Det tog fyra månader att bilda regering och då är landet inte särskilt handlingskraftigt, säger Löfven och påminner om att landet stod inför en fjärde statsministeromröstning och ett möjligt extra val.

Det fanns frågor att ta tag – klimatomställning, integration, välfärden och jobben, framhåller han.

– Titta vad som har hänt, inte bara den sista tiden, och vart vi är på väg, säger han och pratar om ökad sysselsättning och all-time-high på börsen.

– Vad gäller löntagarna vill jag ha sagt följande: Hade en högermajoritet, som röstade bort mig som statsminister, också fått genomföra förslag på förändringar i lagen om anställningsskydd, då hade löntagarna hade haft en mycket mörk framtid, säger Löfven och tillägger att avtalsuppgörelser, som januariöverenskommelsen, alltid innebär kompromisser, för alla.

– Alternativet hade varit en katastrof för svenska löntagare, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons