Annons

Löfven kritiserar Juholt: Han gick för långt

Statsminister Stefan Löfven (S) stämmer in i kritiken mot Sveriges ambassadör på Island, den före detta S-ledaren Håkan Juholt.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: TT/SvD Bild 1 av 2

Håkan Juholt, Sveriges nye ambassadör på Island

Foto: Magnus Hjalrmarsson Neideman/SVD Bild 2 av 2
Foto: TT/SvD Bild 1 av 1
Foto: TT/SvD

I en intervju med Svenska Dagbladet nyligen uppgav Juholt att han tror att Sverige är på väg att bli en diktatur som styrs av experter och inte av människors värderingar.

– Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin, sade den före detta ledaren för Sveriges största parti till SvD:s reporter i intervjun, som publicerades den 14 oktober.

Sedan dess har han kritiserats från flera olika håll. Politiker i Sverige har velat sätta munkavle på honom, och hans uttalande har väckt stor uppmärksamhet.

– Det är ju anmärkningsvärt. Det är ambassadörers, precis som regeringens, uppgift att föra fram korrekta bilder av vårt land och främja vårt land i världen, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

Annons
Annons

Håkan Juholt, Sveriges nye ambassadör på Island

Foto: Magnus Hjalrmarsson Neideman/SVD Bild 1 av 1

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström reagerar också på Juholts uttalande."Som ambassadör och därmed Sveriges främsta företrädare på Island uppvisar Håkan Juholt en märklig inställning till det land han ska representera", skrev hon i en kommentar till TT.

Monica Björklund, tidigare vid statsrådsberedningen, har i SvD sagt att hans domedagsprofetia vittnar om riktigt dåligt omdöme för ambassadörsposten. Dessutom, tycker hon, så tycker hon att det faktum att han utsetts till ambassadör riktar ljuset mot den gräddfil rom leder till ambassadörsposterna.

Men hans högste chef, utrikesminister Margot Wallström, har uttryckt att han nog kommer att lära sig ambassadörsrollen så småningom.

Håkan Juholt, Sveriges nye ambassadör på Island
Håkan Juholt, Sveriges nye ambassadör på Island Foto: Magnus Hjalrmarsson Neideman/SVD

Fast nu sällar sig alltså statsministern till kritikerna.

– Är man ambassadör för Sverige då ska man tala för Sverige i en positiv anda, säger Löfven.

Liksom utrikesminister Margot Wallström uppger Löfven att Juholt kommer att lära sig hur man agerar som ambassadör.

– Jag tror att han vet att det här var ett budskap som gick för långt helt enkelt, säger statsministern.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons