Annons

”Löfven kan aldrig mer kalla sänkta skatter ett hot”

Makt är viktigt för Socialdemokraternas självbild, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors. Från både vänster och höger höjs kritiska röster om att S går med på vad som helst för statsministerposten. Samtidigt ligger högerpolitiken som C och L fått igenom i en riktning dit S länge varit på väg, menar Hinnfors.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Jonas Hinnfors.

Foto: Göteborgs Universitet/TT Bild 2 av 2

Stefan Löfven.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Lars Pehrson

Inget tak för vinster i välfärden, slopad värnskatt och trefaldigt höjt tak för rutavdrag. Det är några av de eftergifter Socialdemokraterna har gått med på för att få till en uppgörelse med Centern och Liberalerna, för att knipa regeringsmakten.

I Sveriges Radios Studio ett i fredags anklagade S-profilen Daniel Suhonen Socialdemokraterna för att gå med på borgerlig politik bara för att få behålla makten.

– Man måste ställa sig frågan om Socialdemokraterna i dag är ett politiskt parti eller en tom förvaltande regeringsstruktur som man kan fylla med vilken politik som helst, sade han i programmet.

Han fick medhåll från högerkanten. Siri Steijer på den marknadsekonomiska tankesmedjan Timbros sa i programmet att förslagen i uppgörelsen är bra och konstaterade:

Annons
Annons

Jonas Hinnfors.

Foto: Göteborgs Universitet/TT Bild 1 av 1

– Att S går med på det här blottar partiets maktbegär.

Jonas Hinnfors.
Jonas Hinnfors. Foto: Göteborgs Universitet/TT

De flesta partier strävar efter att nå regeringsmakt, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors. Han pekar på att även i en minoritetsregering innebär regeringsinnehavet makt i form av att styra myndigheter och ha initiativförmåga. Men det kan ligga mer än så bakom just Socialdemokraternas begär efter statsministerposten.

– De senaste 30 åren har S tappat successivt i väljarkåren. I höstas gjorde man sitt sämsta val på över hundra år. Man får allt svårare att genomföra det man vill göra. Då vill man åtminstone ge sken av att man är ett regeringsparti. Det kan verka lugnande på medlemmar, aktivister och väljare att kunna leverera den maktpositionen.

Jonas Hinnfors säger att det också kan spela in att det inom S finns en självbild av att partiet har regeringsmakten. Men han tycker inte att uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalerna visar att Socialdemokraterna är beredda att gå hur långt som helst för statsministerposten. Mycket av det som räknas som framgångar för Centern och Liberalerna utgör politik som Socialdemokraterna kanske ändå var på väg mot, enligt Hinnfors:

– S har sedan länge manövrerat högerut. Det kan vara skäl att söka sig nya samarbetspartners. Om några år hade S kanske ändå rört sig åt det hållet. Nu har man kniven mot strupen och styr ditåt redan i dag.

Annons
Annons

I åtta eller tio år har det varit ett evigt mantra från S att skattesänkningar hotar välfärden. Nu kommer S aldrig mer kunna säga det.

Ändå kommer den snabba omsvängningen sannolikt leda till att S måste skaffa sig en ny retorik.

– I åtta eller tio år har det varit ett evigt mantra från S att skattesänkningar hotar välfärden. Löfven kom ständigt in på det i valrörelsen. Nu kommer S aldrig mer kunna säga det. För nu accepterar man inte bara skattesänkningar som redan genomförts av Alliansen. Nu ska S själv sänka skatten.

Enligt Jonas Hinnfors finns det också en del punkter i överenskommelsen som skulle kunna innebära klassisk socialdemokratisk politik.

– Det talas om att bygga ut kommunkontor med mer service, digitalisering och infrastruktur. Det står inte hur mycket pengar man satsar, men det går att framställa det som nya satsningar på samhällsbygget.

Om uppgörelsen leder till att Stefan Löfven blir statsminister tycks också Alliansen splittrad. Det ses antagligen som en stor strategisk framgång för Socialdemokraterna. Men Jonas Hinnfors menar att det också är förenat med risker. Uppgörelsen kan leda till att Moderaterna och Kristdemokraterna ser en mer öppen dörr mot Sverigedemokraterna som det enda sättet att nå regeringsmakten. Dessutom kan vissa väljare drivas vänsterut.

På måndagen meddelade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt att hans parti inte är berett att släppa fram Stefan Löfven i en statsministeromröstning om inte upplägget för samarbetet ändras. Senare meddelade talmannen Andreas Norlén att statsministeromröstningen skjuts upp från onsdag till fredag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons