Annons

Göran Eriksson:Löfven kan få hela valplanen spolierad

”Vad fan håller ni på med?” utbrast Stefan Löfven till bilbrännarna, i Sveriges Radios partiledarutfrågning. Ingen kommer väl att svara, men om oroligheterna fortsätter kan det hota Socialdemokraternas valplanering.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Henrik BrunnsgårD/TT Bild 1 av 5
Foto: Adam Ihse/TT Bild 2 av 5
Foto: Adam Ihse/TT Bild 3 av 5
Foto: Henrik Brunnsgård/TT Bild 4 av 5
Foto: Henrik Brunnsgård/TT Bild 5 av 5
Foto: Henrik BrunnsgårD/TT Bild 1 av 2
Foto: Adam Ihse/TT Bild 2 av 2
Fortsätt läsa…
Foto: Henrik BrunnsgårD/TT

1. Maskerade ungdomar har deltagit i omfattande bilbränder framför allt Göteborg och Västsverige. Kan det här få någon betydelse för valrörelsen?

Ja, det har i alla fall redan fått de flesta partiledare att reagera verbalt, med kraftiga fördömanden.

Och statsministern tog till svärord i Sveriges Radios partiledarutfrågning: ”Vad fan håller ni på med?” frågade Stefan Löfven och tillade att de inblandade förstör för sig själva, för sina föräldrar, för sina bostadsområden – och att det måste ”samhället svara stenhårt på”.

Efter reklamen visas:
Bilbränder i Göteborg
Foto: Adam Ihse/TT
Annons
Annons
Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 2
Foto: Henrik Brunnsgård/TT Bild 2 av 2

2. Kan olika partier vinna eller förlora på den här typen av händelser?

Framför allt kan det påverka väljarnas prioriteringar, alltså vilka frågor som väljarna tycker är de viktigaste. Och det kan i sin tur påverka vilka partier man väljer. Ett färskt exempel är ju att klimatfrågan har blivit viktigare för väljarna efter sommarens extremväder och skogsbränder – och att Miljöpartiet har växt i flera mätningar.

Brinnande bilar kan förstås få politiska effekter, precis som brinnande skogar.

Foto: Adam Ihse/TT

3. Och hur skulle det här i så fall påverka opinionen?

Man ska komma ihåg att frågan om lag och ordning redan ligger ovanligt högt på väljarnas dagordning, och att bilbränder inte är någon ny företeelse, vilket kanske dämpar effekten. Men de här bränderna ser samtidigt ut att vara ovanligt organiserade, och de inträffar mindre än en månad före valet.

Generellt kan förstås den här typen av händelser bekräfta verklighetsbilden som sprids av partier som målar en mörk bild av tillståndet i landet och i svenska förorter. Mörkast färg använder förstås Sverigedemokraterna. Och Moderaterna är det parti som väljarna har högst förtroende för när det gäller lag och ordning.

Foto: Henrik Brunnsgård/TT
Annons
Annons
Foto: Henrik Brunnsgård/TT Bild 1 av 1

4. Varför tar Stefan Löfven i så hårt?

Som statsminister riskerar han förstås att straffas av väljare som håller honom och Socialdemokraterna politiskt ansvariga. S har också under flera år lanserat sig som ett parti som är tufft mot brottslighet – en profil som väljarna traditionellt inte har förknippat Socialdemokraterna med. De här frågorna är inte hemmaplan för Socialdemokraterna, men partiet vill i alla fall minimera väljarförlusterna med en tuffare profil.

Foto: Henrik Brunnsgård/TT

5. Har Löfven fler skäl att reagera hårt?

Ja, Stefan Löfven och Socialdemokraterna riskerar att få sin valplan spolierad. Partiet har väntat in i det sista med att presentera det alla väntar på – ett offensivt vallöfte inom välfärdsområdet som ska lyfta partiet.

Men om den politiska debatten domineras av kriminalitet och brinnande bilar, kan ett sådant vallöfte få betydligt sämre effekt. Och då har Socialdemokraterna extremt lite tid på sig för att vända debatten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons