Annons

Löfven: KD spelar SD i händerna

Statsminister Stefan Löfven varnar för KD:s förslag om asyl- och integrationspolitiken.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Det riskerar att spela Sverigedemokraterna i händerna, säger han.

SD välkomnar förslagen.

– Jag är trött på att alla diskussioner börjar och slutar med Sverigedemokraterna, sade KD-ledaren Göran Hägglund på presskonferensen.

– Det handlar inte om att stänga någon bom vid gränsen, sade han.

Men det hjälpte inte. SD:s tillförordnade partiledare Mattias Karlsson kallade omedelbart till presskonferens efter att KD presenterat sina förslag om bland annat sänkt ersättning och tillfälliga uppehållstillstånd.

– I någon mening är det ett genombrott för oss, säger Karlsson.

Att Göran Hägglund underströk att det gäller att värna asylrätten och att Sverige ska vara en fristad undan krig och förföljelse spelade ingen roll.

– Det är välkommet att man vill minska asylinvandringen och att man är beredd att diskutera frågorna på ett mer sakligt och problematiserande sätt, säger Mattias Karlsson.

Statsminister Stefan Löfven är däremot kritisk.

– Det är fel ingång att tro att flyktingar som kommer hit är nöjda med att sitta och ha 5 000-6 000 i månaden och inte vill arbeta och göra rätt för sig, det är vår sak att se till att de kommer i arbete, säger han.

Annons
Annons

– Uppehållstillstånd är en fråga som Migrationsverket avgör, säger Löfven och andas uppgivenhet över att frågan om invandring riskerar att bli den dominerande inför valet.

Migrationsminister Morgan Johansson säger till TT att tillfälliga uppehållstillstånd riskerar att försämra integrationen.

– Att man ska få det om man fått jobb, riskerar att försätta den enskilde i en tvångssituation gentemot arbetsgivaren, säger han.

Mattias Karlsson välkomnar både sänkt ersättning och tillfälliga uppehållstillstånd. Däremot inte KD:s förslag om skattebefrielse upp till 100 000 kronor per år i fem år.

– Det är helt oacceptabelt att införa olika skatter, det är principiellt förkastligt och diskriminerande, säger han.

Enligt Mattias Karlsson kan KD:s förslag, om övriga Alliansen ställer sig bakom, få stor betydelse för SD:s inställning i en kommande statsministeromröstning.

– Om Alliansen ställer sig bakom detta och om man bryter migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet så kommer det absolut att påverka framöver hur vi ställer oss i en statsministeromröstning, säger Karlsson.

Förslagen är inte förankrade inom Alliansen.

”Jag kan inte i dag ta ställning till just dessa förslag, men vill inte utesluta dem”, skriver FP-ledaren Jan Björklund i en kommentar till TT. Alla tre övriga partier jobbar för närvarande med egna integrationspolitiska förslag.

Miljöpartiets språkrör, klimat- och miljöminister Åsa Romson, anser att Hägglund skickar fel signaler.

– Vill vi ha ett öppet Sverige som är med sin tid och med i en globaliserad värld, då ska vi inte se flyktingar som kostnader, säger Romson.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons