Annons

Löfven lovar kvinnliga hedersambassadörer

Hur det tre nyutsedda hedersambassadörerna i praktiken ska arbeta för att öka chansen att Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd är oklart och får visa sig med tiden. Det säger statsminister Stefan Löfven till SvD i New York, där han i FN även lanserat en idé för hur jämställdhet ska uppnås på en global arbetsmarknad.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfven i FN i New York på måndagen.

Foto: ERIK BERGINBild 1 av 1

Stefan Löfven i FN i New York på måndagen.

Foto: ERIK BERGINBild 1 av 1
Stefan Löfven i FN i New York på måndagen.
Stefan Löfven i FN i New York på måndagen. Foto: ERIK BERGIN

**NEW YORK. **Stefan Löfven var på måndagen i New York där han träffade en rad FN-ambassadörer för att smörja hjulen inför Sveriges ansökan om medlemskap i säkerhetsrådet 2017-2018.

Statsministern höll också ett anförande i FN:s organ för arbetsrättsliga frågor, Economic and Social Council (Ecosoc), där han lanserade en global idé för att nå jämställdhet mellan könen, stärkt strejkrätt och för att förbättra situationen för miljoner arbetare som arbetar under osäkra och diskriminerande förutsättningar.

– Det jag vill är att vi måste få till en arbetsordning på global nivå, där de olika intressena träffas och funderar igenom hur en arbetsmarknad på global nivå ska fungera. Företag och arbetsgivare men också arbetstagare måste delta. Det finns ingen ”quick fix” för det, men idag saknas helt ett arbetssätt för hur de här frågorna ska hanteras, och det vill jag börja med, säger Löfven till SvD och fortsätter:

Annons
Annons

– Vi har heller inget konkret förslag, men jag tar upp en tanke, en vision, en idé om att vi behöver ha någonting på global nivå eftersom vi har en global arbetsmarknad.

Hur ska det följas upp så att det blir någonting av det?

– Det kommer att diskuteras på en massa olika sätt, här i FN förstås men det kan också handla om att man adresserar G20, där vi har kanske 90 procent av världens ekonomi. Den globala fackliga organisationen ILO är också väldigt viktig.

**Löfvens arbetsmarknadsmässiga **initiativ, som han kallar ”Global Deal”, kommer samtidigt som Sverige höjer temperaturen i kampanjen för att få en plats i FN:s säkerhetsråd om två år. Enligt Stefan Löfven är det dock ”inget mål i sig” att sitta med i rådet.

– Det är ett verktyg. Målet för oss är att vara med och påverka så att politiken runt om i världen blir sådan att människor kan vara väl, att alla kan dra nytta av den globala ekonomin, säger han till journalister i New York.

**Statsministerns besök **kommer strax efter att utrikesminister Margot Wallström (S) i SVT:s Agenda i helgen presenterat förre statsministern Göran Persson, tidigare utrikesministern Carl Bildt och S-diplomaten Pierre Schori som så kallade hedersambassadörer, vilka ska bana vägen för ett svenskt medlemskap i säkerhetsrådet.

Strax därefter uttalade sig Bildt i Sveriges Radio och sa att han inte har en aning om hur han ska arbeta för att nå det målet.

Stefan Löfven lovar att regeringen ska vaska fram flera ambassadörer, inklusive kvinnor, för att öka chansen till ett svenskt medlemskap.

– Vi kommer att vilja ha hjälp av flera kompetenta människor, säger Stefan Löfven.

Annons
Annons

Men statsministern har heller ingen klar bild av på vilket sätt hedersambassadörerna egentligen ska arbeta. 

Bildt verkar inte veta vad han ska göra som hedersambassadör?

– Det här får utveckla sig med tiden hur de ska jobba, det är inte bestämt i detalj. Men vi tycker att det är bra att vi har hjälp av de här erfarna personerna, säger Stefan Löfven till SvD.

**Löfven tror inte att **den diplomatiska krisen med Saudiarabien påverkat Sveriges chanser i FN-sammanhang. På plats i FN-huset på Manhattan är han också tydlig med att han anser krisen vara avslutad i och med regeringens och kungens respektive brev till den saudiska regimen, som i sin tur fick Riyadh att skicka tillbaka sin ambassadör till Stockholm.

Vem, regeringen eller kungen själv, som tog initiativet till brevet från statschefen väljer Löfven att inte kommentera.

– Nu har vi kommit tillbaka till en normal relation med Saudiarabien, och jag bedömer att vi har möjlighet att utveckla den.

**På tisdagen är **statsministern i Washington DC där han bland annat träffar USA:s vicepresident Joe Biden för att diskutera säkerhetsläget i Europa.

– Jag tror även att till exempel Syrien kommer upp, säger Löfven.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons