Annons

”Löfven måste bli Bamse – och Lööf måste prioritera”

En skakig resa som kräver stora uppoffringar. Politiker från både höger- och vänsterläger är överens om att Stefan Löfven har en god chans att sitta kvar vid makten. Men både den ekonomiska politiken och arbetsrätten innehåller svåra knutar att lösa.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven har chans att sitta kvar vid makten, enligt politiker från både höger- och vänsterkanten.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 4

Tidigare riksdagsledamoten (S) Veronica Palm.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 4

Benjamin Dousa, förbundsordförande för MUF.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 3 av 4

Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 4 av 4

Stefan Löfven har chans att sitta kvar vid makten, enligt politiker från både höger- och vänsterkanten.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 2

Tidigare riksdagsledamoten (S) Veronica Palm.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Stefan Löfven har chans att sitta kvar vid makten, enligt politiker från både höger- och vänsterkanten.
Stefan Löfven har chans att sitta kvar vid makten, enligt politiker från både höger- och vänsterkanten. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Äntligen, nu börjar det faktiskt hända någonting!

Det är den tidigare riksdagsledamoten (S) Veronica Palms spontana reaktion på det nuvarande regeringsläget.

Under helgen pågår förhandlingar om ett möjligt regeringssamarbete mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, och Veronica Palm tror att Stefan Löfven kommer att ro det i land lagom till en eventuell statsministeromröstning nästa vecka.

– Jag känner mig helt säker på hans förmåga. Om det är något Stefan Löfven kan är det att förhandla.

Tidigare riksdagsledamoten (S) Veronica Palm.
Tidigare riksdagsledamoten (S) Veronica Palm. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Benjamin Dousa, förbundsordförande för MUF.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 1 av 1

Enligt henne torde det logiska utfallet bli en S-ledd regering som orienterar sig åt höger, där antingen C, L eller de båda ingår. Det skulle ge en stabilitet i regeringen, där man inte riskerar att fällas vid varje votering, menar hon.

– Men det kommer också att vara en regering som ständigt kompromissar, så det blir nog inga vansinnigt spännande reformer som läggs fram.

Kravlistan från Centerpartiet tror hon framför allt är ett sätt för Annie Lööf att hålla ryggen fri mot vallöftet att inte släppa fram en regering med stöd av Sverigedemokraterna, om det skulle vara så att S säger blankt nej och Ulf Kristersson i stället får ytterligare en chans att röstas igenom. Att kraven kommer att infrias är hon mycket skeptisk till.

Vad gäller Liberalernas lista tror hon att Jan Björklund helst hade valt att samarbeta och föra riktiga förhandlingar med S direkt.

– Han var ju tvungen att presentera den publikt, men jag tror att han egentligen inte ville det.

Varenda centerpartist och liberal tycker som oss moderater i de frågorna.

Benjamin Dousa, förbundsordförande i Muf, ser i stället Centerpartiets och Liberalernas kravlistor som orosmoln. Han tror att det finns en stor risk att Socialdemokraterna spelar bort kraven om Stefan Löfven släpps igenom som statsminister.

– Till exempel att värnskatten sänks på marginalen samtidigt som andra skatter höjs parallellt, eller att en utredning sätts på hyresregleringen. S vet hur man spelar och förhandlar, säger han.

Benjamin Dousa, förbundsordförande för MUF.
Benjamin Dousa, förbundsordförande för MUF. Foto: Björn Lindgren/TT
Annons
Annons

Han är också besviken över att det bara är budgetfrågor på listorna.

– Det känns som om C och L har glömt att en regering är mycket mer än bara en budget. Jag hade hoppats att L:s lista skulle innehålla ytterligare krav. Jag var säker på att de skulle kräva att Margot Wallström skulle bytas ut, med tanke på hennes utrikespolitik.

Benjamin Dousa hoppas på att Ulf Kristersson kommer att få ytterligare en chans att axla statsministerrollen. Men han tror samtidigt, i likhet med KD:s förre partiledare Göran Hägglund, att S har en reell chans att sitta kvar.

Skulle hela kravlistorna mot all förmodan gå igenom skulle han dock inte tveka att omfamna en S-regering, uppger han.

– Jag är liberal och därför moderat, och då spelar det egentligen ingen roll vem som bidrar till detta. Vore det S skulle jag vara den första som blev glad.

Så då blir du socialdemokrat?

– Ja, det kan man väl säga.

Vad är den största knäckfrågan, skulle du säga, som behöver lösas för att en regering ska kunna bildas?

– De ekonomiska frågorna. Även om mycket har handlat om politiskt spel och migrationsfrågor finns det i grund och botten en djup konflikt mellan S och M i de ekonomiska frågorna. Varenda centerpartist och liberal tycker som oss moderater i de frågorna, säger Benjamin Dousa.

Veronica Palm tror i stället att det är de arbetsrättsliga frågorna som måste lösas för att en statsminister ska kunna släppas fram. En analys som hon delar med Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

– Stefan Löfven måste ha en socialdemokrati som står upp för arbetsrätten. Det är klart att om C och L ska släppa fram honom måste de få genomslag för sin politik, men S kan heller inte köpa ett nyliberalt program rakt av, säger han.

Annons
Annons

Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 1
Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.
Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Daniel Suhonen menar att Annie Lööf måste prioritera.

– Får Annie Lööf igenom en eller två reformer från kravlistan är det ju oerhört starkt. Men jag tror inte att hon heller vill ha vilda västern. Jag tolkar det snarare som ett öppningsbud.

Suhonen pekar också på att Reinfeldt-regeringen inte gick med på Centerpartiets alla krav under deras tid vid makten.

Så hur stor är sannolikheten att Stefan Löfven släpps fram?

– Jag tror att det är ungefär 50 procents chans. Framför allt beror det på hur lyhörda S är – och huruvida C och L är det. Men eftersom det är S som kan vinna här kanske man måste agera som Bamse.

Hur då Bamse?

– Är man stor och stark måste man vara snäll. Han kan dock inte sälja ut partiets själ. Då är det bättre att gå i opposition, säger Daniel Suhonen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons