Annons

Löfven: ”Partyknarkare finansierar gängen”

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar skjutningarna. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar skjutningarna. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg

Sveriges verkligt stora samhällsproblem, det säger statsminister Stefan Löfven (S) angående den senaste veckans skjutningar.

– Vi måste se till att unga pojkar är i skolan, inte på torgen med gängen, säger Löfven till SVT.

Under strecket
Publicerad

Kvinnan i 30-årsåldern höll sitt barn i famnen när hon sköts ihjäl på öppen gata i Malmö i måndags. Två dagar senare, på onsdagen, sköts en kvinna i 18-årsåldern till döds i Vällingby i Stockholm.

I en intervju med SVT kommenterar statsminister Stefan Löfven bland annat händelserna och det dödliga våldet i Sverige.

– Det är klart att skjutningar och sprängningar är ett av våra verkligt stora samhällsproblem. Man slås av den likgiltighet inför människoliv och den hänsynslöshet som finns. Vi är fast beslutna att trycka tillbaka de här gängen, säger Stefan Löfven till SVT.

På frågan om vilket ansvar regeringen och han som statsminister bär, svarar han så här:

– Det dödliga våldet har inte ökat. Men den här typen av dödligt våld mellan gängen har ökat och blivit ännu mer dramatisk. Nu går man och skjuter en kvinna som bär ett barn i famnen. Vi måste visa att samhället är starkare än gängen. Det är därför polisen ska få fortsatt mer resurser och det är därför vi höjer straffen om man bär ett vapen i fickan, säger Stefan Löfven till SVT.

Statsministern säger också att alla behöver ta sitt ansvar för att motverka kriminaliteten.

– Den som tänker partyknarka i kväll, den ska veta att den är med och finansierar gängen. För en stor del av deras finansiering är narkotika. Det finns också fler typer av brottslighet, alla svarta affärer. Vi måste själva som medborgare tänka efter, är jag med och göder detta?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons