Annons

Löfven och Åkesson i budgetbråk: Vem har rätt?

Ljög Stefan Löfven om SD:s föreslag om det kommunala utjämningssystemet? Det påstår Jimmie Åkesson. SvD:s faktagranskning visar att statsministerns uttalande är delvis sant.

Under strecket
Publicerad
Foto: Erik Mårtensson/TTBild 1 av 1
Foto: Erik Mårtensson/TTBild 1 av 1
Foto: Erik Mårtensson/TT

PÅSTÅENDE:

”(...) och så vill de (Sverigedemokraterna, SvD:s anm) avskaffa omfördelningen mellan fattiga och rika kommuner.”

Så sade Stefan Löfven (S) om Sverigedemokraterna den 2 september.

GENOMGÅNG:

Både Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi (S) har den senaste tiden anklagat SD för att vilja skrota det så kallade kommunala utjämningssystemet, som varje år fördelar miljarder kronor från staten till en majoritet av landets kommuner. I dagens fördelningsmodell fördelas även en del pengar från kommuner med hög skattekraft.

Jag är förbaskat trött på lögnfabriken på Sveavägen 68.

Jimmie Åkesson (SD) har tillbakavisat påståendet.

– Jag är förbaskat trött på lögnfabriken på Sveavägen 68. Löfven ljög i dag om att vi vill avveckla det kommunala utjämningssystemet, sade SD-ledaren på söndagen i samband med SVT:s partiledarutfrågning.

Annons
Annons

Så hur ligger det egentligen till?

När SvD ber S om underlag för påståendet hänvisas bland annat till SD:s kommunpolitiska inriktningsprogram. Där finns följande formulering:

”Den långsiktiga utgångspunkten är att enskilda kommuner så långt som möjligt ska finansiera sig själva. En kommuns kostnader bör i längden inte finansieras av andra kommuner.”

S hänvisar även till en motion av Sven-Olof Sällström (SD), tidigare ekonomisk-politisk talesperson. Motionen föreslår att kommunerna ska få maximalt 10 procent av sina intäkter via det kommunala utjämningssystemet, vilket skulle innebära en kraftig förändring jämfört med i dag.

SvD har även bett SD om belägg för sin kritik mot Löfven. SD:s presstab skickar då en debattartikel av den nuvarande ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt (SD), där han bland annat menar att Sven-Olof Sällströms motion inte avspeglar partiets linje.

Här har SD en poäng eftersom partiet i sina budgetmotioner, som får anses avspegla ett partis ekonomiska politik mer än enskilda motioner, inte föreslagit att det kommunala utjämningssystemet ska skrotas.

Faktum kvarstår dock att SD i sitt kommunala inriktningsprogram skriver att man mer eller mindre vill avskaffa det kommunala utjämningssystemet på sikt.

SLUTSATS:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons