Annons

Göran Eriksson:Löfvens nya knep mot M-ledarens ”vuxna stil”

Socialdemokraterna och Moderaterna har länge varit på dekis. Måndagens TV4-duell mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson visar hur hur de nu försöker resa sig mot varandra.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson och Stefan Löfven.

Foto: TTBild 1 av 1

Ulf Kristersson och Stefan Löfven.

Foto: TTBild 1 av 1
Ulf Kristersson och Stefan Löfven.
Ulf Kristersson och Stefan Löfven. Foto: TT

Stefan Löfven och Ulf Kristersson var först ut i TV4:s partiledardueller. Kvällens första ämne var ”de nya jobben” och det passar både Löfven och Kristersson perfekt, eftersom båda vill blåsa liv i den klassiska höger-vänsterkonflikten.

Programledarna konstaterade först att arbetslöshet i dag framför allt är ett problem för nyanlända och utrikes födda.

Men ämnet var arbetsmarknad och därmed var det upplagt för en svensk politisk klassiker.

Ulf Kristersson sa att det alltid måste löna sig bättre att arbeta, än att leva på bidrag. Och att man måste sänka trösklarna in på arbetsmarknaden.

Han sa också att ”problemet är av en magnitud som vi inte har sett i Sverige på länge” och att regeringen inte tar integrationsproblemet på allvar.

Stefan Löfven svarade att Moderaterna vill sänka löner vilket inte kommer att sänka arbetslösheten, men spilla över på resten av arbetsmarknaden. Löfven sa också att han ska göra allt för att bekämpa arbetslösheten, att han har sett många människor bli arbetslösa och att han ”hatar arbetslösheten”.

Annons
Annons

Det är en retorisk figur som liknar Göran Perssons bredsida mot Carl Bildt från valrörelsen 1998: ”Berätta inte för mig om det svenska klassamhället. Jag har sett det, jag har växt upp i det. Jag hatar det”.

Och kanske är det så – med känslor − som Löfven ska försöka möta Kristersson uttalat ”vuxna” debattstil, som hittills har varit framgångsrik.

Både S och M har ju haft stora problem att hantera den nya ”moraliska” politiska skalan, där auktoritär traditionalism och nationalism står mot det gröna, liberala och alternativa. Båda har förlorat väljare till Sverigedemokraterna.

Den nyvalde Kristersson leder också ett parti som är på väg tillbaka till traditionella positioner i arbetsmarknadspolitiken. Och i en del opinionsmätningarna rusar Moderaterna i höjden – i den senaste DN/Ipsos-mätningen lyfte partiet med hela sex procentenheter.

De båda andra TV4-duellanterna var MP:s Isabella Lövin och KD-ledaren Ebba Busch Thor, som leder partier som borde kunna exploatera den nya politiska skalan – men som fullständigt har misslyckats.

Busch Thor var som vanligt en skicklig debattör, men det har hittills inte hjälpt upp KD:s siffror. Och Isabella Lövin var mer indignerad än regeringspartnern Stefan Löfven mot Moderaternas förslag om ett tiggeriförbud.

Både tiggeriet och frågan om sexuella övergrepp – som var Kristersson och Löfvens andra ämne – passar bättre in på den nya politiska skalan.

När det handlade om sexövergreppen var det Kristersson som blev personlig, när han sa att många mammor pratar med sina döttrar, och att ”män borde tala med sina söner” om vad som är rätt och fel.

Men detta var inte ett ämne där de båda sökte strid. Konflikterna de vill ha handlar om jobb och fördelningspolitik och ligger på höger-vänsterskalan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons