Annons

Löfven och Merkel hoppfulla inför Turkiet-förhandlingar

Stopp för flyktingsmugglingen över Egeiska havet i utbyte mot 72 000 syriska flyktingar från Turkiet. Det är vad EU hoppas på under förhandlingarna med Turkiet. Men Sverige kommer inte att få omfördela asylsökande till andra EU-länder.

– Vi får bjuda till lite grann, men inte till vilket pris som helst, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Under strecket
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven under EU-nämndens sammanträde i Riksdagshuset.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Statsminister Stefan Löfven under EU-nämndens sammanträde i Riksdagshuset.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
1/2

Statsminister Stefan Löfven under EU-nämndens sammanträde i Riksdagshuset.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
2/2
Foto: Jonas Ekströmer/TT

På torsdagen inleds förhandlingarna i Bryssel om EU:s kommande flyktingavtal med Turkiet. Inför mötet sade Löfven att den svenska regeringens mål är att se till att internationell rätt och EU:s regler gäller för avtalet. Det står även med i det utkast till ett uttalande, som SvD har tagit del av.

Där står även att Sverige inte kan räkna med att få omfördela flyktingar som kommit hit via EU:s omfördelningssystem, vilket Sverige tidigare krävt.

– Vi får bjuda till lite grann, men inte till vilket pris som helst, sade statsminister Stefan Löfven (S) till TT i Bryssel inför mötet på torsdagskvällen.

Enligt upplägget ska Turkiet stoppa flyktingsmugglingen över Egeiska havet. Alla flyktingar som kommer till Grekland kommer att registreras och ges möjlighet att söka asyl. De som inte har asylskäl kommer att skickas tillbaka till Turkiet.

I utbyte mot att Turkiet stoppar flyktingsmugglingen ska EU ta emot en syrisk flykting för varje syrier som förs tillbaka till Turkiet. Enligt utkastet kan det handla om uppemot 72 000 syrier.

I utkastet står det också att Turkiet lovar att de flyktingar som återförs kommer att skyddas enligt internationell lag. Inför mötet påpekade Löfven att en individuell prövning ska ske och att människor med rätt till asyl ska kunna vara kvar i Grekland.

Annons
Annons

– Jag kan inte svara för vilka som har eller inte har asylskäl, det ingår i regelverk att man har rätt att söka asyl, och har man då rätten ska man få stanna, sade Löfven till SvD tidigare på torsdagen.

EU har hittills lovat 30 miljarder kronor till Turkiet till och med 2017, men det kan bli ytterligare miljarder därefter.

Toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer inleddes under torsdagen. Donald Tusk, EU:s permanente toppmötesordförande, kommer att gå igenom EU:s krav med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Under fredagen väntas ett gemensamt frukostmöte som avslutning på förhandlingarna.

Inför Löfvens avresa träffade han riksdagens EU-nämnd för att diskutera vilka ståndpunkter Sverige skulle ta med sig till förhandlingarna.

Statsministern förklarade då att han var nöjd med att skrivningar om internationell rätt fanns med i utkastet till ett uttalande.

– Det är angeläget för regeringen att förslag som läggs respekterar EU:s rätt och internationell rätt. Det utkast till uttalande som vi har fått återspeglar detta, vilket är positivt. Exempel på det är rätten att söka asyl och få en individuell prövning, sade Löfven under mötet och lade till:

– Alla som återvänder till Turkiet kommer att få skydd i enlighet med internationella regler.

Jonas Sjöstedt (V) fortsatte att kritisera att ”Turkiet får agera gränspolis” genom avtalet. Han var även kritisk till att begreppet ”internationell rätt” hade ändrats till ”internationell standard” i utkastet till ett uttalande.

Han sade efter mötet med EU-nämnden att han vill riva upp avtalet.

– Det här bekräftade mina farhågor, det här gör att Grekland kan se Turkiet som ett säkert tredje land och skicka tillbaka alla icke-turkar direkt. Det är att skicka tillbaka människor till ett land som inte är säkert. Det är illa att regeringen inte propsar på att man ska skriva in att internationell rätt måste respekteras, sade Sjöstedt.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade inför mötet att hon var hoppfull om att EU:s 28 medlemsländer skulle hitta en gemensam linje.

– Det är komplicerade förhandlingar — men grundriktningen är klar, sade Merkel på väg till mötet enligt TT.

Merkel betonade också vikten av att ”snabbt” förbättra den humanitära situationen i flyktinglägren i Grekland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons