Annons

Löfven: Överenskommelsen ligger fast – den rör sig inte

S-ledaren Stefan Löfven vet inte säkert om tisdagens samtal med Jonas Sjöstedt lett till att Vänsterpartiet släpper fram honom som statsminister. V har krävt ett förtydligande av uppgörelsens ”anti V-klausul” och löften om inflytande.

– Men överenskommelsen ligger fast, säger Stefan Löfven.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Jonas Sjöstedt.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

Stefan Löfven.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Löfven: konstruktiva samtal med Sjöstedt

Vid 13-tiden på tisdagen gick Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tillsammans med riksdagsledamoten och erfarne förhandlaren Ali Esbati från riksdagen bort mot statsminister Stefan Löfven.

– Förutsätter man våra mandat är det orimligt att vi ställs helt utan inflytande. Det är inte acceptabelt, sa Sjöstedt till Aftonbladet.

Mötet med Löfven kom till efter att Sjöstedt under måndagen meddelande att Vänsterpartiet inte tänkte släppa igenom S, MP, L och C-samarbetet till makten i nuläget.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Lars Pehrson

I samband med Socialdemokraternas gruppmöte i riksdagen sent på tisdagseftermiddagen kommenterade Stefan Löfven samtalen med Sjöstedt.

– Överenskommelsen ligger fast, den rör sig inte, sa han om de krav som funnits på ändringar i uppgörelsen från V-håll.

Annons
Annons

Jonas Sjöstedt.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Han talade vidare om att han haft samtal med Jonas Sjöstedt, som han kallade konstruktiva.

– Vi ska återkomma i morgon vad gäller hur samtalen har gått och beskeden, säger Löfven om förhandlingarna.

Han sa även att han inte var säker på hur V ska rösta.

S-ledaren pekade även på att i frågor där S och V har samsyn och som inte täcks av överenskommelsen kan partierna fortfarande samarbeta.

Centerledaren Annie Lööf var även hon tydlig med att överenskommelsen mellan C, L, MP och S ligger fast när hon intervjuades av Expressen under tisdagen:

– Stefan Löfven har ju varit väldigt tydlig med att den överenskommelse som vi fyra har slutit ligger fast, och det utgår jag ifrån att Stefan Löfven håller fast vid det, säger Annie Lööf till tidningen.

Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt. Foto: Lars Pehrson

Det fattar alla att vi inte kan gå in och gegga med uppgörelsen.

Pressen på Jonas Sjöstedt var hård inför partiledarnas möte. De flesta vänsterpartister är djupt kritiska till sakinnehållet i uppgörelsen mellan S, MP, L och C. Men åsikterna går isär kring hur hårda Vänsterpartiet ska vara i de pågående samtalen med Stefan Löfven – även i partistyrelsen.

Vissa V-toppar som SvD talat med vill försöka stoppa delar av själva uppgörelsen, vilket både Stefan Löfven och Jan Björklund sagt blankt nej till. Trycket beskrivs också som hårt från partiets gräsrötter, framför allt vad gäller ändringar av hyresmarknaden och arbetsrätten.

Annons
Annons

Det är en linje som även bland annat förra riksdagsledamoten Rossanna Dinamarca är inne på. Men överlag är bilden inom partistyrelsen att uppgörelsen ligger där den ligger. Inte heller Jonas Sjöstedt har offentligt krävt ändringar.

– Det fattar alla att vi inte kan gå in och gegga med uppgörelsen, då skulle vi bli en del av den, som en partistyrelsemedlem uttrycker sig.

Däremot har flera menat att Jonas Sjöstedt måste få till en ändring av formuleringen i uppgörelsen om att V ”inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige”. Samt att få löften kring redan överenskomna reformer som gratis medicin och glasögon till barn.

Samtidigt är uppgifterna samstämmiga från en rad V-toppar att målsättningen är att kunna släppa fram en rödgrön regering på fredag och sedan gå i kraftfull opposition.

I stället för att ändra i själva uppgörelsen, vilket skulle bli mycket svårt för C och L att acceptera, kan det handla om att få till andra överenskommelser vid sidan om, enligt SvD:s källor. Det kan handla både om vad S lovar att genomföra – men också vad man lovar att kämpa emot under mandatperioden.

Löfven kan förtydliga att Vänsterpartiet kommer att få vara med och samtala i utskotten och i parlamentariska utredningar och kommissioner kring frågor som rör exempelvis försvars-, energi-, jämställdhets- och miljöpolitiken.

Problemet är att C och L kritiseras från högerhåll för att V får politiskt inflytande. M:s partisekreterare Gunnar Strömmer sa på en pressträff på tisdagen att han ser problem med att V kan förhandla på områden utanför uppgörelsen.

– Då finns ett enormt område för V att utöva inflytande, sa han på en pressträff på tisdagen.

SvD har sökt Vänsterns partistyrelse som vid niotiden meddelade via sin presstjänst att de inte kommenterar huruvida de ännu haft ett internt möte och inte heller vad som skulle bestämmas under ett sådant eventuellt möte.

Under onsdagen ska Jonas Sjöstedt presentera hur V ställer sig till uppgörelsen.

Efter reklamen visas:
Vad sa egentligen partiledarna på presskonferensen?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons