Annons

Stefan Löfven om Björn Söders utspel: ”Vidrigt”

”Det är vidrigt”. Så kommenterar statsminister Stefan Löfven Björn Söders uttalanden om judar och samer.

– Jag tycker att det är mycket, mycket märkligt att en talman uttalar sig på det sättet, säger han till Aftonbladet.

Under strecket
Publicerad

Björn Söder och Stefan Löfven.

Foto: Lars Pehrson/TTBild 1 av 2
Foto: Annie Lööf/InstagramBild 2 av 2

Björn Söder och Stefan Löfven.

Foto: Lars Pehrson/TTBild 1 av 1
Björn Söder och Stefan Löfven.
Björn Söder och Stefan Löfven. Foto: Lars Pehrson/TT

Redan 2014 sa vice talman Björn Söder (SD) i en intervju att samer och judar inte är svenskar. I veckan hände det alltså igen.

”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning!” skrev han i en kommentar på Centerpartiets Facebooksida.

Jag blir rent ut sagt förbannad när jag hör sånt snack.

Uttalandet har mötts av skarp kritik från samiska och judiska företrädare och från flera politiker, bland annat Annie Lööf (C) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som själv är tornedaling.

– Jag blir rent ut sagt förbannad när jag hör sånt snack, att vi inte är svenskar. Nu får det vara slut med sådan dynga, sa Bucht i en video på sin Facebooksida.

Annons
Annons
Foto: Annie Lööf/InstagramBild 1 av 1

Nu ger sig alltså statsminister Stefan Löfven (S) in i debatten.

Foto: Annie Lööf/Instagram

– Det är vidrigt, det är så fruktansvärt. Jag pratade med en ung kvinna i dag som, jag tror hon sa att hon föddes 1979 i Sverige och har bott hela livet i Sverige. Hon är jude men det är klart att hon är svensk också. Det bara pekar på vilket problem det är med det partiet, säger Löfven som svar på Aftonbladets fråga vad han tycker om Söders uttalanden.

– Jag tycker att det är mycket, mycket märkligt att en talman uttalar sig på det sättet. Det hör inte hemma i svensk demokrati, säger han vidare.

Även justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar på Björn Söders kommentar, som han menar visar på en farlig retorik.

Det borde vara Lööf och Bucht som kritiseras.

– Jag står för en inkluderande svenskhet som försöker bygga på det gemensamma. Björn Söder står för är något annat. Den exkluderande svenskheten, den som handlar om att peka ut andra grupper och säga ”du är inte svensk”, och det är i grunden oerhört farligt, säger Johansson till Aftonbladet.

Björn Söder själv menar att det är de som kritiserar honom som är rasister.

”Det borde vara Lööf och Bucht som kritiseras. Dels för att de sprider lögner och dels för att de angriper våra erkända minoriteter och förringar dem”, kommenterar han debatten på sin Facebooksida.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons