Annons

Ylva Johansson föreslås bli EU-kommissionär

Ylva Johansson (S).
Ylva Johansson (S). Foto: Maja Suslin/TT

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) föreslås ta över efter Cecilia Malmström (L) som Sveriges EU-kommissionär. Men regeringen är förtegen om vilket ansvarsområde man hoppas på i den nya kommissionen.

Under strecket
Publicerad

Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff på torsdagen.

– Jag är stolt och väldigt nöjd över att kunna nominera Ylva Johansson. Hon är mycket väl lämpad för det här uppdraget, säger Stefan Löfven.

Han påpekade att Ylva Johansson är ”en av regeringens mest erfarna ministrar”, och att hon varit statsråd i sammanlagt elva år under tre olika statsministrar.

Statsministerns besked är inte oväntat eftersom Ylva Johansson pekats ut som en av toppkandidaterna till att ta över efter Cecilia Malmström (L), som nu frivilligt lämnar EU-kommissionen efter två mandatperioder.

Det har dock varit oklart huruvida Sverige skulle nominera en eller två kandidater. I maj krävde Socialdemokraterna att EU:s medlemsländer skulle nominera både en man och en kvinna som EU-kommissionärer för att uppnå en bättre könsbalans i kommissionen.

Även Ursula von der Leyen, tillträdande ny ordförande för EU-kommissionen efter Jean-Claude Juncker, har tidigare uppmanat medlemsländerna att nominera en man och en kvinna.

Annons
Annons

Stefan Löfven säger att Ursula von der Leyen nu valt ett annat spår.

– Vi har fått en förfrågan från den tillträdande ordföranden om att föreslå en person, helst en kvinna. Det kommer inte vara brist på manliga kandidater. Så att nominera en kvinnlig erfaren politiker är det rätta, säger han.

EU-kommissionen brukar beskrivas som Europas regering, och tillsätts efter EU-valet vart femte år. Kommissionärerna företräder hela EU, och alltså inte sina respektive länder, och utses av kommissionens ordförande efter diskussioner med medlemsländerna.

Den nya kommissionen tillträder den 1 november, och ska innan dess godkännas av Europaparlamentet, som håller tre timmar långa utfrågningar av kandidaterna.

Cecilia Malmström har sedan 2014 ansvarat för handelsfrågor, vilket räknas som en av de viktigaste så kallade portföljerna i EU-kommissionen. Varken Stefan Löfven eller Ylva Johansson vill dock uttala sig om vilket ansvarsområde regeringen kommer att efterfråga för den kommande mandatperioden.

Stefan Löfven säger att han hoppas att Ylva Johansson tilldelas ”en tung lagstiftande portfölj i linje med de svenska EU-prioriteringarna”, men preciserar inte förhoppningarna mer än så med hänvisning till att det ännu inte är känt vilka ansvarsområden som kommer att finnas tillgängliga.

Ylva Johansson säger att hon vill satsa på klimatet, fler jobb, grundläggande europeiska värderingar och säkerhet. Hon säger att hon ”älskat att vara arbetsmarknadsminister” i regeringen.

– Men det är också jättekul att gå vidare, och jag känner mig redo att ta på mig ett nytt ansvar, säger hon.

Ulf Kristersson (M) skriver i en kommentar till SvD att Ylva Johanssons politiska profil och regeringens omfamnande av den så kallade sociala pelaren ”innebär en betydande risk för att Sverige framöver kommer att få en mer marginell roll i EU”.

Efter reklamen visas:
Ylva Johansson: Ny kandidat till EU-kommissionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons