Annons

Löfven pressades: ”Är vi förberedda på IS-fångar?”

Stefan Löfven pressades i debatten.
Stefan Löfven pressades i debatten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Statsminister Stefan Löfven attackeras från två motsatta håll samtidigt. V-ledaren Jonas Sjöstedt kallar regeringen för valhänt i hanteringen av Turkiet. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni beklagar att regeringen inte fått till de lagar som behövs om fler IS-fångar når Sverige.

Under strecket
Publicerad

Samma onsdagsmorgon som partiledarna debatterade svensk politik i riksdagen, sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han ”aldrig kan utlysa vapenvila”. Inte förrän Turkiet har rensat gränsen från "terrororganisationen", och syftade på den kurdiska YPG-milisen, i en intervju med tidningen Hurriyet.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kommenterade utvecklingen i partiledardebatten.

– De som besegrade islamiska staten, eller trodde att de gjorde det, jagas nu på slätterna. Det är USA:s svek som har gett Turkiet grönt ljus, och det är EU:s flathet som ger uppfattningen att det är ok att fortsätta, sa han i kammaren.

Turkiet är känsliga för ekonomisk press, så det skulle kunna bita.

Sjöstedt kritiserar regeringen för att inte agera tillräckligt snabbt med att stoppa vapenexporten till Turkiet. Nu vill han se hårdare tag för att strypa de ekonomiska medlen som går till landet via EU.

– Det handlar inte bara om flyktingavtalet. Det är också stödet som går ut för att Turkiet är ett kandidatland. Turkiet är känsliga för ekonomisk press, så det skulle kunna bita, säger Sjöstedt till SvD efter debatten.

Annons
Annons

Svenska UD menar att pengarna som går till Turkiets statskassa är öronmärkta för flyktinghjälp och noggrant måste redovisas.

– Det vore bättre att gå via FN:s flyktingkommissarie än att olika myndigheter och organisationer som kontrolleras av Erdogan får styra de pengarna. Både revisionsrätten och EU-kommissionen har kritiserat hur medlen styrs, säger Jonas Sjöstedt.

Stefan Löfven frågar sig hur FN bättre skulle ge stöd.

– Hur skulle det gå till? Nu har vi den här ordningen och pengarna går inte till att förstärka Turkiets statskassa utan de går till flyktingarna. Om vi skulle ha gjort som Jonas Sjöstedt vill, skulle fyra miljoner flyktingar i Turkiet få ett helvete, säger han.

Nu ökar risken att IS-fångar återvänder till Sverige. Är vi förberedda?

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är inte invald i riksdagen, utan ersattes i partiledardebatten av gruppledaren Johan Pehrson.

– Nu ökar risken att IS-fångar återvänder till Sverige. Är vi förberedda? frågade Pehrson statsministern i kammaren.

Nyamko Sabuni uppmanar regeringen att agera, och att det måste finnas en polisiär beredskap.

– Nu när de här lägren eventuellt bombas, och de inte kommer att kunna bevakas, riskerar fler fångar att lämna lägren. Så fort de kommer till Sverige ska de mötas av polisen, och inte socialtjänsten. Nationella operativa avdelningen måste få mer resurser, säger hon.

Enligt Stefan Löfven är Sveriges beredskap tillräcklig.

– Är det så att IS-fångar kommer över gränsen ska de mötas av Säkerhetspolisen. Myndigheterna har sagt att de vet hur de ska agera. Om man har begått brott där nere ska man lagföras för det, säger Stefan Löfven.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons