Annons

Löfven ser problem med tillträdesförbud

Statsminister Stefan Löfven (S) Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) ser problem med förslaget att porta bland annat kriminella från en butik.

– Detta är inte någon enkel fråga, säger han.

Under strecket
Peter Wallberg / TT
Publicerad

Regeringen bereder nu ett utredningsförslag som gör det möjligt att besluta om förbud för en person att vara i en butik, badanläggning eller bibliotek. Det kan handla till exempel handla om notoriska snattare eller personer som väntas begå brott på den aktuella platsen.

Det är dock oklart om regeringen kommer att föreslå en sådan lag för riksdagen.

Löfven pekar på att bland andra JO, Åklagarmyndigheten och Advokatsamfundet kritiserat utredningsförslaget som kom i januari 2019.

– När så många juridiska instanser säger nej, då måste man tänka till, uppger Löfven.

Även utredaren själv avrådde från att införa möjlighet till tillträdesförbud med hänvisning till att det innebär inskränkningar i den grundlagsstadgade rörelsefriheten. Men hon lade ändå fram ett förslag, eftersom det var hennes uppdrag.

I riksdagen finns dock en majoritet för utredningens förslag. Om inte regeringen föreslår en sådan lag, så tänker Moderaterna få riksdagen att göra det själv.

Det utspelet gjorde M-ledaren Ulf Kristersson på partiets stämma förra helgen.

– Det är ingen bra ordning. Lagstiftning ska göras noggrant, den måste utredas och beredas, säger Löfven.

– Om så många instanser säger att de avråder, till och med biblioteksföreningen, då måste man i alla fall tänka till och kan inte bara säga att vi vill ha det här och vi har alltid rätt.

Utredningens förslag innebär att ägaren till en anläggning eller lokal dit allmänheten har tillträde kan gå till åklagare och begära att ett tillträdesförbud utfärdas.

Om en person omfattas av ett sådant tillträdesförbud, begår han eller hon ett brott bara genom att befinna sig på den aktuella platsen.

Även om det bland riksdagspartierna finns en majoritet för förslaget, så är det osäkert om Moderaterna kan få tillräckligt stöd för ett lagstiftningsinitiativ. Centerpartiet är tveksamt till att riksdagen tar fram lagförslag på egen hand.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons