Annons

Löfven kritisk mot skyhöga flyktinghyror

Statsminister Stefan Löfven riktar skarp kritik mot privata bolag som skor sig på flyktingkrisen.

– Det finns absolut en samhällsmoral i detta, säger han till Dagens Nyheter.

Under strecket
TT, SvD, Omni
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven talar om samhällsmoral.

Foto: TTBild 1 av 1

Stefan Löfven talar om samhällsmoral.

Foto: TTBild 1 av 1
Stefan Löfven talar om samhällsmoral.
Stefan Löfven talar om samhällsmoral. Foto: TT

Löfven är i DN-intervjunbesviken på företagens höga hyror för boenden.

– Budskapet är: Tänk efter. Vi ska göra detta tillsammans i Sverige. Är det då det bästa att ta ut 60 000 kronor i hyra för en lägenhet? undrar han och uppmanar dem som tar ut så stora summor att fundera på om det känns bra när de ser sig själva i spegeln, säger han.

**Stefan Löfven har **reagerat hårt på rapportering i medier som Svenska Dagbladet och Expressen om hur svenska kommuner kan få betala över 60 000 kronor i månaden för att inhysa ensamkommande flyktingbarn i så kallade utslussningslägenheter.

–  Sverige gör nu en fantastisk insats. Sverige skramlar. Och så har vi andra som systematiskt tar ut sådana hyror och säkert också stora vinster i den här situationen. Det är för mig mycket märkligt. Jag blir väldigt besviken, säger han till DN.

Annons
Annons

Bristen på bostäder som gör detta möjligt

Statsministern har inget konkret svar på vad regeringen ska göra åt överpriserna.

–  Det är ju bristen på bostäder som gör detta möjligt. Jag begär inte att någon gratis ska lämna ut bostäder. Men det kan inte vara åt andra hållet heller.

Stefan Löfven talar om en samhällsmoral.

–  Det finns absolut en samhällsmoral i detta. Vi är inte bara en samling människor på samma geografiska yta. Samhällsmoralen är kittet i samhället.

– Jag har skyldigheter gentemot det gemensamma. Jag måste bidra och göra mitt, men då har jag också rättigheter. Det är det som bygger Sverige starkt, säger Stefan Löfven.

Enligt Anne-Marie Svensson, divisionschef för Aleris Omsorg, är begreppet ”hyra” kraftigt missvisande, eftersom kommunen köper en omvårdnadsinsats som förutom själva bostaden omfattar mat, praktik, coachhjälp och andra aktiviteter.

– Det blir helt fel att prata om hyra, särskilt när det dessutom handlar om enskilda individer med stora behov av stöd. Stöd som vi kommer överens med kommunerna om, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons