Annons

”Löfven skulle inte fungera som oppositionsledare”

S-ledaren har uppnått ett av sina viktigaste mål – men samtidigt ökat risken för återupptagna falangstrider inom S. Stefan Löfven kan nu fortsätta på statsministerposten efter att segrande ha tagit sig ur ännu en politisk rävsax.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

När Stefan Löfven nu väljs till statsminister har han kommit segrande ur ytterligare en svår politisk strid.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3

De tidigare partiledarna Mona Sahlin och Håkan Juholt nådde inte de framgångar som Löfven skördat.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 3

Före detta statsminister Ingvar Carlsson (S) och statsminister Stefan Löfven (S)under ett besök i Tyresö i november.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 3 av 3

När Stefan Löfven nu väljs till statsminister har han kommit segrande ur ytterligare en svår politisk strid.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Mellan raderna KRISTERSSONS POLITISKA SAGA

”Ingen fick som de ville utom S.”

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali är en av många politiska debattörer som – om än ofta med syrlig ton – den senaste veckan ansett att Stefan Löfven (S) agerat skickligt när han vände ett parlamentariskt dödläge till en nydanande regeringslösning med stöd av C, L och V.

Det är inte första gången Löfven utmålas som en listig spelare. Exemplen som brukar nämnas är Decemberöverenskommelsen 2014 och hanteringen av it-skandalen på Transportstyrelsen sommaren 2017. Då – liksom nu – lyckades S-ledaren ta sig ur knepiga situationer på ett gynnsamt sätt.

Lena Hennel, redaktionschef på tidningen Arbetet och tidigare under många år politikreporter och politikchef på SvD, har skrivit en bok om Löfven tillsammans med Lova Olsson, också hon tidigare SvD-reporter. Hennel tror att Löfvens långa bakgrund inom fackföreningsrörelsen varit till nytta i regeringsförhandlingarna. En annan bidragande omständighet är hans vilja att bryta blockpolitiken.

När Stefan Löfven nu väljs till statsminister har han kommit segrande ur ytterligare en svår politisk strid.
När Stefan Löfven nu väljs till statsminister har han kommit segrande ur ytterligare en svår politisk strid. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

De tidigare partiledarna Mona Sahlin och Håkan Juholt nådde inte de framgångar som Löfven skördat.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

– Jag tror att han har vunnit i det här läget för att han är van vid långa och utdragna förhandlingar. Jag kommer ihåg en intervju jag gjorde när han precis hade tillträtt, där man verkligen förstod hur viktigt han tyckte det var med ett blocköverskridande samarbete. Den starka övertygelsen tror jag har hjälpt honom att hålla ut i den här situationen, säger hon.

De två tidigare partiledarna Mona Sahlin och Håkan Juholt nådde inga motsvarande framgångar, och fick betydligt mer intern kritik än Löfven. Sedan han valdes har striderna mellan höger- och vänsterfalangerna tystnat, trots partiets stora omsvängning i migrationsfrågan hösten 2015 och trots att han lovat att genomföra borgerlig politik den kommande mandatperioden.

De tidigare partiledarna Mona Sahlin och Håkan Juholt nådde inte de framgångar som Löfven skördat.
De tidigare partiledarna Mona Sahlin och Håkan Juholt nådde inte de framgångar som Löfven skördat. Foto: Janerik Henriksson/TT

I Hennels och Olssons bok, liksom i andra politiska analyser, beskrivs Löfven som en mittensosse som lyckades ena falangerna efter de turbulenta åren. Hon tror att hans framfångar delvis beror på att fackförbundet han styrde – IF Metall – varit mer kompromissvilligt än andra LO-förbund. Det blev tydligt när fackförbundet under hemlighetsmakeri gick med på sänkta löner för att möta den ekonomiska krisen 2009, något som ledde till LO-kritik mot Löfven.

På något sätt framstår han som en garant för att det ur fackets och Socialdemokraternas ögon inte blir så svårt som kritikerna tror.

Annons
Annons

Före detta statsminister Ingvar Carlsson (S) och statsminister Stefan Löfven (S)under ett besök i Tyresö i november.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

– Vi fick fram att han är bra på att förankra. Att ge efter så mycket på arbetsrätten hade en partiledare utan facklig förankring inte kunnat göra. På något sätt framstår han som en garant för att det ur fackets och Socialdemokraternas ögon inte blir så svårt som kritikerna tror, säger Lena Hennel.

Per T Ohlsson, författare och tidigare politisk chefredaktör vid oberoende liberala Sydsvenskan, tror att anledningen till att Löfven nu återigen kan väljas till statsminister till stor del är yttre faktorer, som motståndet inom C och L mot SD. S-ledaren har för det mesta hållit sig undan sedan valet och låtit händelserna spela ut sig själva – vilket dock även det kräver politisk finkänslighet.

– Det påminner om Ingvar Carlssons process med EU-medlemskapet på 90-talet som han drev igenom med en väldig målmedvetenhet under många år, säger Per T Ohlsson.

Före detta statsminister Ingvar Carlsson (S) och statsminister Stefan Löfven (S)under ett besök i Tyresö  i november.
Före detta statsminister Ingvar Carlsson (S) och statsminister Stefan Löfven (S)under ett besök i Tyresö i november. Foto: Claudio Bresciani/TT

I november 2015 skrev Per T Ohlsson en uppmärksammad artikel om Löfven med buskapet att statsministern saknar retorisk förmåga, vilket han menade är en betydande nackdel i oroliga tider. Sedan dess har bilden ändrats, menar Per T Ohlsson.

– Jag håller fast vid att Löfven inte är en svindlande retoriker och att han nog aldrig blir det. Men han har ändå vuxit in i rollen som statsminister, och jag har utan tvekan en mer positiv bild av honom i dag än då, säger han.

Jag tror inte han skulle fungera som oppositionsledare. Han är en förvaltare som inte tar stora ideologiska strider.

Författaren Christer Isaksson, som skrivit flera böcker om socialdemokratin, tror att det varit svårt för Löfven att sitta kvar om han inte hade lyckats bilda regering efter valet förra året.

– Jag tror inte han skulle fungera som oppositionsledare. Han är en förvaltare som inte tar stora ideologiska strider. Så länge han når resultat sitter han säkert, men det skulle inte förvåna mig om det nu blossar upp en ideologisk strid mellan högern och vänstern i partiet om uppgörelsen. Frågan är hur han då gör, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons