Annons

Löfven: ”Slå till mot narkotikan ännu hårdare”

”Det gäller att slå till mot narkotikan ännu hårdare”, säger statsminister Stefan Löfven (S).
”Det gäller att slå till mot narkotikan ännu hårdare”, säger statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsministern ser ingen anledning att se över svensk narkotikapolitik – trots ett starkt samband mellan platser där det skjuts och där det säljs narkotika. I stället vill Stefan Löfven att ”vi som samhälle” tänker efter hur vi agerar.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfven säger starkt nej till en öppning mot att överväga avkriminalisering av cannabis.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

Efter det avrättningsliknande mordet på en 15-åring i Malmö i helgen kraftsamlar polisen än en gång mot gängkriminaliteten. Malmös polismästare Stefan Sintéus sa vid en pressträff på måndagen att skjutningen kan ha kopplingar till den illegala cannabismarknaden. Bland annat sätter polisen nu in extra resurser mot drogförsäljningen.

Statsminister Stefan Löfven (S) ser allvarligt på situationen men tycker inte att man behöver se över den svenska narkotikapolitiken efter den senaste tidens skjutningar.

– Man behöver alltid fundera på vad som är det bästa, men jag har inget sådant uppslag nu, säger Stefan Löfven.

Till TT säger statsministern att det är viktigt att ”vi som samhälle” tänker efter hur vi agerar, då den organiserade brottsligheten till stor del lever på narkotikahandel.

– Det är deras affärsidé, därför måste alla tänka sig för, säger Stefan Löfven.

Enligt kriminologen Manne Gerell vid Malmös universitet finns en stark koppling mellan de senaste årens skjutningar och var det säljs narkotika. Professor emeritus Henrik Tham vid Stockholms universitet lyfter den svenska narkotikapolitiken, som står ut i ett nordiskt perspektiv.

Annons
Annons

Stefan Löfven säger starkt nej till en öppning mot att överväga avkriminalisering av cannabis.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

– I kriget mot narkotika var Norge länge Sveriges vapendragare med målet ”ett narkotikafritt samhälle”. Men Norge har deserterat och gått från att jaga brukare på gatan och i stället satsa på vård. Nu står Sverige ensamt kvar, säger han.

Stefan Löfven säger starkt nej till en öppning mot att överväga avkriminalisering av cannabis.
Stefan Löfven säger starkt nej till en öppning mot att överväga avkriminalisering av cannabis. Foto: Christine Olsson/TT

Den största skillnaden mellan svensk narkotikapolitik och andra nordiska länder är urinproverna. Det görs cirka 37 000 urintest varje år i Sverige. Ungefär en femtedel är så kallat falskt positiva, alltså där ingen narkotika har kunnat spåras. Bland unga är andelen 50 procent.

– Brottsförebyggande rådet har länge påpekat kostnaderna för detta. Dessutom kan det få motsatt effekt om en tonårings första kontakt med polisen är ett tvingat ingrepp där man går in i kroppsvätskorna, säger Henrik Tham.

Forskaren menar att man kan hitta lösningar genom att se på andra länders narkotikapolitik och effekterna på våldsanvändningen.

– Det här är ett så fruktansvärt ideologiserat område. Men man kan se över narkotikapolitiken och titta på vad som händer om man ”tar profiten ur drogerna”, alltså avkriminaliserar eller legaliserar, säger Henrik Tham.

Statsminister Stefan Löfven säger starkt nej till en öppning mot att överväga avkriminalisering av cannabis.

– Jag kan inte förstå det över huvud taget. Det här är en stor inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Om narkotikan är en del av problemet, ska du då säga att det blir lättare att köpa och sälja knark? Det gäller att slå till mot narkotikan ännu hårdare, säger Stefan Löfven.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons