Annons

Löfven släpps fram – V-hot om misstroende

Efter viss vånda vek sig Vänsterpartiet inför hotet om en M-ledd regering med stöd av SD. Partiet släpper nu fram en ny S-MP-regering med Stefan Löfven som statsminister och med stöd av Centern och Liberalerna. Samtidigt villkoras stödet med ett ”misstroendelöfte”.

Under strecket
Publicerad

V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar att partiet röstar för att släppa fram Stefan Löfven på fredag.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Vänsterpartiet släpper fram Löfven som statsminister

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) meddelade sitt besked till talmannen Andreas Norlén på onsdagsförmiddagen och gick sedan direkt vidare till ett möte med medierna:

– Vänsterpartiet kommer att avstå vid statsministeromröstningen på fredag, meddelade Sjöstedt.

Nu kommer alltså V att trycka gult, lägga ner sina röster, och därmed är det fritt fram för Löfven.

Men V vägar samtidigt att acceptera några av förslagen i 73-punktsuppgörelsen mellan S, MP, C och L:

– Jag och Vänsterpartiet har begärt att delarna av marknadshyror och urholkad arbetsrätt ska lyftas bort. På det har vi fått en blankt nej.

Om partierna ändå driver förslagen vidare i riksdagen lovar Jonas Sjöstedt att uppfylla ett nu utställt ”misstroendelöfte”.

– Stefan Löfven kan tillträda som statsminister, men misstroendelöftet innebär att det blir en mandatperiod där han måste respektera våra röda linjer. Regeringen är fortsatt beroende av våra mandat. Vi är i praktiken vågmästare. Det som nu gäller är att om den nya regeringen så småningom lägger fram förslag om marknadshyror eller angrepp på anställningstryggheten via lag så kommer vi att rösta för att avsätta Stefan Löfven.

Annons
Annons

Det skulle Vänsterpartiet då kunna göra om man enas med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Sjöstedt erinrade om att det har hänt vid ett tillfälle tidigare: 1990 när Vänstern tillsammans med de borgerliga partierna fällde Ingvar Carlssons S-regering.

Enligt Jonas Sjöstedt är anti-V-paragrafen efter samtalen med Stefan Löfven i mer eller mindre upphävd:

– Klausulen om att Vänsterpartiet inte skulle ges något politiskt inflytande i svensk politik är i praktiken tillintetgjord, sa Sjöstedt och förklarade att Löfven nu ”klargjort” hur han ser på V:

– Vi har säkrat att om Stefan Löfven bildar regering kommer Vänsterpartiet att ha ett politiskt inflytande under den kommande mandatperioden.

Enligt Sjöstedt har Löfven också lovat att försvara de jämlikhetsreformer som V fick igenom i den förra mandatperioden.

Alternativet för Sjöstedt och V hade varit att stoppa Stefan Löfven. Då hade partiet samtidigt banat väg för en M-KD-regering med Ulf Kristersson som statsminister, med stöd av SD.

Nu kommer i stället övergångsregeringens statsminister Stefan Löfven att efterträda sig själv. Vid det formella regeringsskiftet vid konselj med kungen på slottet i nästa vecka ersätts Löfven I då av Löfven II.

På onsdagen var det en påtagligt lättad Löfven som hade pressträff i riksdagen efter mötet med talmannen, redan innan Jonas Sjöstedt hade offentliggjort V:s slutgiltiga ställningstagande:

– Jag är redo att låta mig nomineras som Sveriges statsminister och därmed också gå till omröstning på kommande fredag, förklarade den just nu både nuvarande och blivande statsministern.

Annons
Annons

V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar att partiet röstar för att släppa fram Stefan Löfven på fredag.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Löfvens version av samtalen med Sjöstedt var att det klargjorts att S inte jämställer V med SD och inte har för avsikt att bojkotta V i riksdagsarbetet.

– Det finns också frågor som ligger utanför den här överenskommelsen och det innebär ju att Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet liksom Socialdemokraterna är fria att förhandla med andra partier och komma överens i andra frågor.

Löfven hyllade uppgörelsen mellan S, MP, C och L som nu utgör regeringsunderlaget i riksdagen:

– Den här överenskommelsen binder oss fyra partier som ingått på de områden som överenskommelsen omfattar. Den skapar bra förutsättningar för att bilda en handlingskraftig regering och det krävs för att vi ska kunna ta oss an både Sveriges utmaningar men också ta vara på landets möjligheter.

Statsministern konstaterade också att alla fått ge och ta:

– Alla de lösningar som finns i den överenskommelsen är inte vad vi socialdemokrater hade önskat om vi hade fått göra det själva, men det är också så att mycket av det vi vill få gjort har fått genomslag.

Centerledaren Annie Lööf förklarade vid sin pressträff att hon utgår från S inte förhandlar med V i strid med uppgörelsen:

– Nu är det upp till bevis för S om man kan lita på deras ord. Som jag sagt är detta ingen fribiljett till regeringsmakten.

V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar att partiet röstar för att släppa fram Stefan Löfven på fredag.
V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar att partiet röstar för att släppa fram Stefan Löfven på fredag. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons