Annons

Ordkriget: ”Kan inte styra på servettskiss – oseriöst”

Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Foto: Anders Wiklund/TT

Stefan Löfven (S) varnar för konsekvenserna om Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag, som han kallar servettskiss, vinner i riksdagen.

Sker det borde kanske M-ledaren Ulf Kristersson åter prövas i en statsministeromröstning, enligt Löfven.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Efter reklamen visas:
4 skatteförslag i M + KD budgeten
Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Stefan Löfven (S). Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Om en budget går igenom i morgon i Sveriges riksdag, som har stöd från den största konstellationen, M, KD och SD, så är det inte helt ologiskt att pröva den tanken också, säger Löfven till journalister på väg in till Socialdemokraternas riksdagsgrupp.

Men han tillägger att han accepterar att själv gå upp i en statsministeromröstning om riksdagens talman föreslår honom.

– Alla som vill bli statsministrar måste också våga prövas som statsministrar, säger Ulf Kristersson.

– Det har jag gjort en gång, nu är Stefan Löfven uppe till prövning och talmannen avgör när den omröstningen ska äga rum, Om talmannen i ett senare läge vill att jag ska prövas, så kommer jag självklart att stå till förfogande igen.

Riksdagen ska på onsdagen besluta om Sveriges statsbudget för 2019. Regeringens övergångsbudget väntas bli nedröstad till förmån för en gemensam reservation (budgetförslaget) från M och KD. Det väntas få stöd av SD.

Annons
Annons

– Nu närmar vi oss ett läge som jag varnat för under hela hösten. Det är ett läge där SD får ett direkt avgörande inflytande på svensk politik, säger Löfven.

Han varnar för att många människor kommer att drabbas av det politiska innehållet, men också för att M:s och KD:s förslag inte är tillräckligt genomarbetat.

– Den reservation som riskerar att gå igenom i riksdagen i morgon (onsdag) är en servettskiss. Man kan inte styra landet på en servettskiss, säger Löfven.

Men M-ledaren Ulf Kristersson tycker att det är "nonsens".

– Jag tycker att det är ett lite ovärdigt sätt att beskriva seriös politik, säger Kristersson om Löfvens servett-bild.

– Bara för att vi har en regering som är avsutten och inte kan lägga en riktig budget, så kan ju inte vi andra ta paus från allt politiskt arbete.

En budget måste arbetas fram "väldigt strukturerat och systematiskt" för att det ska fungera gentemot myndigheterna, anser Löfven.

– Det kommer att uppstå en mängd frågor om vad det kommer att få för konsekvenser. Det är frågor som de som får igenom sin reservation inte kommer att kunna svara på, säger han.

Löfven framhåller att M och KD kommer att bli svaret skyldig om vilka neddragningar som väntar.

– Jag tycker att det är ansvarslöst, säger Löfven.

Han påpekar att partierna tidigare i höst var överens om principerna för en övergångsbudget och är kritisk till att M och KD ändå lägger fram ett eget förslag.

Enligt Löfven ger övergångsbudgeten bästa möjlighet för en kommande regering att genomföra sin ekonomiska politik genom att lägga en ändringsbudget senare.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker att det är "nonsens" att kalla M-KD-budgeten för servettskiss, som Stefan Löfven gör.

– Jag tycker att det är ett lite ovärdigt sätt att beskriva seriös politik, säger Kristersson till journalister

– Bara för att vi har en regering som är avsutten och inte kan lägga en riktig budget, så kan ju inte vi andra ta paus från allt politiskt arbete.

Stefan Löfven tycker att det inte är helt ologiskt att Kristersson prövas som statsminister, om M-KD-budgeten vinner budgetomröstningen i morgon.

– Alla som vill bli statsministrar måste också våga prövas som statsministrar. Det har jag gjort en gång, nu är Stefan Löfven uppe till prövning och talmannen avgör när den omröstningen ska äga rum, Om talmannen i ett senare läge vill att jag ska prövas, så kommer jag självklart att stå till förfogande igen, säger Kristersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons