Annons

Maria Ludvigsson:Löfvens antisemitiska vänner i Malmö

Foto: HENRIK MONTGOMERY
Under strecket
Publicerad

Ledare | Antisemitism

”Jag tror uppriktigt inte att de tänkte i antisemitiska termer, säger Ilmar Reepalu, som gick i SSU:s förstamajtåg i Malmö (svt.se). Där skanderades ”Leve Palestina – krossa sionismen!”.

Personligen tror jag inte att Ilmar Reepalu tänker över huvud taget. Det är allmänt känt att Malmö är ett tillhåll för judehat och ett namn som återkommit i dessa skamliga sammanhang är just Reepalus, tidigare kommunalråd (S) i staden.

Reepalu urskuldar de unga genom att förminska vad de gjort. Inte ens om detta hade varit en engångshändelse eller något alldeles nytt i S och Malmö hade det fungerat, men än mindre så när vi känner historien. I Malmö döljer många sin Davidsstjärna av rädsla för trakasserier. I samma stad förklarade en gång kommunalrådet att judehatet måste förstås mot bakgrund av staten Israels politik.

SSU:s kommunikationschef Amanda Borg urskuldar också när hon kontaktas av Expressen (3/5). ”Det är en gammal ramsa” förklarar hon, som om det vore Imse vimse spindel som klättrat uppför trå’n.

Borg fortsätter på relativisters vis med att inte be om ursäkt för vad man skanderat. I stället talar hon om att slagorden ”uppfattades som antisemitiska” och friskriver på så vis sin organisation och kollegerna i SSU från allt ansvar. Hur folk uppfattar det ena och det andra kan ju inte avsändaren ta ansvar för.

Kommunikationschefen kan inte svara på om ramsan åter kommer att höras under partiets högtider. ”Det är som sagt en fråga som är lite större än SSU och SSU i Skåne utan då behöver man ta ett helt grepp om det och prata om vilka gamla sånger som finns inom hela arbetarrörelsen som är okej och inte okej. Det är inte något som vi har hunnit titta på än.”

Undanglidande, relativiserande.

Samma förstamaj hördes den socialdemokratiska statsministern antyda att moderater och kristdemokrater skulle vara högerextrema. Med Stefan Löfvens tal nådde brunsmetandet partitoppen. Han sade sig tala till engagerade moderater och kristdemokrater för att de skulle ”Stå emot!” och fortsatte: ”högerextremismen behöver motståndare”.

S-ledaren borde rikta sina uppmaningar till de egna sydsvenska partimedlemmarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons