Annons

Göran Eriksson:Löfvens besked ska hålla C och L på gott humör

Anna Hallberg, Ann Linde , Stefan Löfven och Eva Nordmark.
Anna Hallberg, Ann Linde , Stefan Löfven och Eva Nordmark. Foto: Tomas Oneborg

Med Ann Linde som utrikesminister och Eva Nordmark som arbetsmarknadsminister blinkar Stefan Löfven till Centern och Liberalerna. Eva Nordmark ska också desarmera en politisk bomb, innan den detonerar i Löfvens knä.

Under strecket
Publicerad

Eva Nordmark har varit TCO-ordförande.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Nästan allt statsminister Stefan Löfven gör numera, syftar till att hålla samarbetspartierna Centern och Liberalerna på gott humör. Och det är inte svårt att läsa tisdagens modesta regeringsombildning, som ett uttryck för precis den ambitionen.

Det mest uppmärksammade ministerbytet är utnämningen av Ann Linde som ny utrikesminister, efter Margot Wallström. Ann Lindes kompetens som utrikespolitiker är oomtvistad, och skiftet väcker nu en del förhoppningar hos den borgerliga oppositionen om att det kan innebära förskjutningar i den svenska utrikespolitiken.

Framför allt hoppas man att relationen med Israel, som har havererat under Margot Wallström, ska kunna repareras. Och att regeringen lägger mer tonvikt på EU, och mindre på FN, än under åren med Wallström.

Om Ann Linde verkligen kommer att infria de förväntningarna återstår förstås att se – men det är inte omöjligt. Särskilt inte om det ingår i instruktionerna från regeringschefen, att skruva ner konfliktnivån mot de nya vännerna på andra sidan blockgränsen.

Som chef för Regeringskansliet hoppas Löfven att skiftet i Arvfurstens palats ska förbättra relationen mellan Utrikesdepartementet och Peter Hultqvists Försvarsdepartement, som har varit mycket spänd under Margot Wallström.

Annons
Annons

Eva Nordmark har varit TCO-ordförande.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Utnämningen av Eva Nordmark kan också passa in i samma övergripande politiska mönster. Hon är visserligen gammal S-politiker, men har som TCO-ordförande velat profilera sig själv och TCO som ”brobyggare” mellan de politiska partierna, bland annat när hon har argumenterat för en skattereform.

Eva Nordmark har varit TCO-ordförande.
Eva Nordmark har varit TCO-ordförande. Foto: Tomas Oneborg

TCO har till exempel velat slopa värnskatten, vilket ju Liberalerna har drivit igenom att regeringen ska göra, trots att Socialdemokraterna är emot det. Som nybliven S-minister kunde Nordmark alltså inte riktigt stå för den gamla TCO-linjen.

Det problemet gäller förstås i ännu högre grad i omvänd riktning – som arbetsmarknadsminister kommer Nordmark att tvingas genomföra en lång rad reformer som hon har kritiserat som TCO-ordförande.

Det mesta av ”den liberala revolutionen” som Centern och Liberalerna så gärna målar upp, utspelar sig ju på arbetsmarknaden. Det handlar exempelvis om nedmonteringen av Arbetsförmedlingen, förändringen av a-kassan och reformeringen av arbetsrätten.

Det är reformer som Stefan Löfven har lovat Centern och Liberalerna, och på vilket hela hans regeringsmakt vilar. Därför kan Nordmark nu inte göra mycket annat än att genomföra precis den politik som hon underkände på sitt förra jobb. Hon ska dessutom göra det när vi kan vara på väg in i en lågkonjunktur.

Annons
Annons

Det kan se ut som om Stefan Löfven placerar Eva Nordmark vid en tidsinställd bomb – det är mycket tydligt angivet i januariavtalet när de här reformerna ska genomföras. Men den strategiska tanken med utnämningen är nog att Nordmark ska försöka desarmera bomben, i alla fall den del som handlar om arbetsrätten.

Eva Nordmark har fått ett av de viktigaste, och svåraste jobben, i regeringen Löfven.

Med sin fackliga bakgrund borde Nordmark ha förutsättningar – bättre än de flesta i alla fall – att lotsa fram en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter. Om det lyckas skulle regeringen slippa lagstifta om förändrad arbetsrätt, och utlösa en svår konflikt med framför allt LO.

Det skulle också troligen innebära att Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen i en misstroendeförklaring, om man försvagar arbetsrätten, inte behöver infrias. Eva Nordmark har därmed fått ett av de viktigaste, och svåraste jobben, i regeringen Löfven.

”Vem är Anna Hallberg?” googlade alla i riksdagshuset på tisdagen. Hon kommer närmast från ett chefsjobb på statliga Almi, och att Stefan Löfven gör henne till minister får nog beskrivas som en politisk chansning, inte minst med tanke på hotet om handelskrig som hänger över världen. Att vara utrikeshandelsminister de närmaste åren kommer inte att vara en promenad i parken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons