Annons

Göran Eriksson:Löfvens drömläge är nära – han inser vad Centern måste göra

Annie Lööf måste skapa bilden av att Centern knäcker ryggen på Socialdemokraterna. Det gör förhandlingarna mycket svårare, men Sverige har inte varit så nära en regering sedan valet i september.

Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Mellan raderna REGERINGSFÖRHANDLINGAR PÅGÅR

Ge Stefan Löfven en verbal högersving, och han svarar med ett milt leende. Kräv att Löfven sliter ut sitt politiska hjärta, och han säger att det är bra att regeringsbildningsprocessen går in i en ny fas.

Anklaga Socialdemokraterna för att ha lagt ett ”skambud” och Stefan Löfven svarar vänligt att han noga har analyserat Centerns krav och gett ett seriöst bud. Sedan lägger han till att det är bra att flera partier nu försöker se till att Sverige får en regering som inte är styrd av Sverigedemokraterna.

Att Löfven plötsligt uppträder som buddhistmunk beror på att han i det här läget inte alls söker en politisk konflikt. För trots de hårda orden närmar sig ju Centern och Annie Lööf det som Löfven drömt om så länge han varit S-ledare: ett blocköverskridande samarbete där han själv är statsminister.

Annons

Men mildheten tyder också på att Socialdemokraterna inser Centerns behov av att larma och göra sig till. Under de månader som har gått sedan valet är det ju framför allt Centerpartiet som har ändrat sina positioner i regeringsfrågan.

Och om Annie Lööf går hela vägen och släpper fram Löfven som statsminister, så kommer hon att få betala ett mycket högt pris i form av anklagelser om svek från de forna alliansvännerna i Moderaterna och Kristdemokraterna.

Den ”milde” Löfven mötte medierna på tisdagen.
Den ”milde” Löfven mötte medierna på tisdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det var visserligen före valet känt att Centern var öppet för att förhandla över blockgränsen, men partiet gick ändå till val på att byta ut Löfven och hålla ihop Alliansen.

Annie Lööfs enda skydd mot en svekdebatt är om hon kan beskriva en uppgörelse som ett betydande nederlag för Socialdemokraterna. Därav förra veckans Centerkrav på villkorslös kapitulation från Socialdemokraterna – och därför kallas svaret från S för ”skambud”.

Den milde Löfven sa på tisdagen att efter en förhandling måste alla partier kunna känna att de har vunnit något. Det är ju vanlig förhandlingslogik. Problemet den här gången är att Centern också behöver få känna att Socialdemokraterna har förlorat.

Så det är Löfvens dilemma: står Socialdemokraterna ut med att ta så mycket stryk som Centern behöver ge dem, för att Annie Lööf ska klara sin svekdebatt?

Förutsättningarna inför förhandlingen ser annars hyggliga ut för Socialdemokraterna. Annie Lööf har simmat långt ut i från land, och det är svårt att se Centern vända om, för att i stället släppa fram den M-ledda regering man redan har röstat nej till. Hon har kanske i praktiken inte något alternativ till Löfven?

Dessutom fick ju Socialdemokraterna bra siffror i tisdagens SCB-mätning, vilket kan göra hotet om extraval lite mindre skrämmande.

Men ett dilemma för Löfven är att han inte kan utnyttja sina styrkor fullt ut – han måste förlora så mycket att Centern står ut. Annars förlorar Socialdemokraterna alltihop.

Efter reklamen visas:
Löfven gläds över skarpa förhandlingar
Annons
Annons

Den ”milde” Löfven mötte medierna på tisdagen.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons