Annons

Nobelfestens dyrgripar säljs på auktion

Sugen på att klä upp dig för Nobelfest? På söndag är det möjligt att bjuda på rariteter som genom åren glänst i Stockholms stadshus – när Läkarmissionen och auktionssajten Tradera under rubriken ”Nobel Archives” auktionerar ut klenoder.

Föremålen är skänkta av politiker och andra kända personer, och pengarna går till fredspristagaren Dr Denis Mukweges arbete på Panzisjukhuset i Kongo.

Under strecket
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 2

Annie Lööfs klänning från Nobelfestligheterna 2013.

Foto: Charles Hammarsten/TTBild 2 av 2

1 / 11

Foto: TT

Kleinblå kulör klädde Centerledaren

Annie Lööfs klänning från Nobelfestligheterna 2013.
Annie Lööfs klänning från Nobelfestligheterna 2013. Foto: Charles Hammarsten/TT

Annie Lööf har i dagarna inte enbart tankarna på regeringsbildning. Centerledaren skänker den blå långklänning hon bar under Nobelfesten 2013.

Då fick Lööf allmänt höga poäng av bedömare som fäste sig vid att färgvalet, Kleinblått, passade utmärkt för Centerledaren.

Kleinblå är en intensiv och ultramarin färg som först blandades av den franske konstnären Yves Klein 1960. Centerledaren fick även uppskattning för klänningens extravaganta fjädrar.

”Nobelfesten är verkligen festernas fest, och jag gillar att kvällen hyllar forskning och kunskap. Det är god mat, trevliga samtal och dans. Klänningen är köpt på Milagro de Nahrin i Stockholm”, berättar Annie Lööf som gjorde sin första Nobelfest 2011 då hon just valts till partiledare..

Annons
Annons

Peter Wallenbergs frack.

Foto: Charlotta AnderssonBild 1 av 2

Motorentusiasten Peter ”Poker” Wallenberg bidrar till auktionen.

Foto: Jonas Dagson /TT Bild 2 av 2

2 / 11

Fartfylld Wallenberg klär av sig

Peter Wallenbergs frack.
Peter Wallenbergs frack. Foto: Charlotta Andersson

Peter ”Poker” Wallenberg skänker sin frack som han lät sy upp av hovleverantören A.W. Bauers skrädderi i Stockholm i juni 2011. Samt ett par lackskor därtill.

Den 59-årige finansmannen fick sitt smeknamn av sin farfar Marcus Wallenberg (1899–1982), som tyckte att den lille pojken var tystlåten och alltid hade förmågan att hålla ett pokerface.

När ”Poker” släpper loss på andra ställen än i stadshuset i december sker det ofta på motortävlingar runt om i Sverige. Inte sällan på Mantorp och i tävlingsgrenen STCC. Racingförare Wallenberg är även ordförande i Kungliga Automobil Klubben.

”För mig är racingen en ventil för att komma bort från det dagliga jobbet”, sade företagsledaren, bland annat styrelseledamot i Scania och som sitter i ett 20-tal av finansfamiljen Wallenbergs stiftelser, till TT i somras.

Motorentusiasten Peter ”Poker” Wallenberg bidrar till auktionen.
Motorentusiasten Peter ”Poker” Wallenberg bidrar till auktionen. Foto: Jonas Dagson /TT
Annons
Annons

Ett stiligt par på dansgolvet 2012.

Foto: Charles Hammarsten/TTBild 1 av 1

3 / 11

Löfvens drar sina strån till stacken

Ett stiligt par på dansgolvet 2012.
Ett stiligt par på dansgolvet 2012. Foto: Charles Hammarsten/TT

Stefan Löfven skänker den frack som han burit vid flera Nobelfester. S-ledaren, som arbetade både på posten och på ett sågverk innan han anställdes som svetsare på företaget Hägglund & Söner i Örnsköldsvik, har bytt ut arbetsoverallen mot högtidsklädsel med skört sedan han valdes till partiledare i januari 2012.

Även hustrun Ulla bidrar till auktionen med den långklänning som hon bar under Nobelfesten i december 2012. ”Jag kände mig väldigt fin. Men det blev en mindre katastrof när jag upptäckte att Ann Måwe (hustru till vänsterledaren Jonas Sjöstedt) hade en likadan klänning. Som tur var blev det inte uppmärksammat på något sätt”, minns Ulla Löfven.

Fru Löfven, född Arvidsson, arbetade tidigare som assistent åt partisekreteraren Carin Jämtin.

Annons
Annons

Ett rejält redskap i köket.

Foto: Charlotta AnderssonBild 1 av 2

Andreas Hedlund, belönad 2002.

Foto: Leif R Jansson/TT Bild 2 av 2

4 / 11

Vasst bidrag från prisbelönad kock

Ett rejält redskap i köket.
Ett rejält redskap i köket. Foto: Charlotta Andersson

Erfarne kocken Andreas Hedlund, prisbelönad som Årets kock 2002, skänker en av sina favoritknivar från Global – som han har använt för att preparera Nobelmiddagar 2012, 2013 och 2014.

”På de menyer jag var med att ta fram har jag skurit blomkål, fasan, pärlhönsrulle och morot. Kniven är slipad av min pappa som är proffs. Långt knivblad för snygga snitt, sylvass, dessutom olivslipad så det man skär inte ska fastna på bladet”, berättar Andreas Hedlund, som under åren förhöjt matupplevelsen på restauranger som Villa Källhagen, Oaxen skärgårdskrog och Pontus in the Green House.

Andreas Hedlund, belönad 2002.
Andreas Hedlund, belönad 2002. Foto: Leif R Jansson/TT
Annons
Annons

T-shirten som togs fram för att hedra Frances Arnold.

Foto: Charlotta AnderssonBild 1 av 2

Frances Arnold.

Foto: Damian Dovarganes / TT Bild 2 av 2

5 / 11

Kemipristagare lyfter fram kvinnorna

T-shirten som togs fram för att hedra Frances Arnold.
T-shirten som togs fram för att hedra Frances Arnold. Foto: Charlotta Andersson

Årets kemipristagare Frances Arnold skänker den T-shirt som togs fram till hennes ära då priset tillkännagavs.

Plagget går under benämningen “Evolution of Wo(man)”, som är en version på den klassiska illustrationen av människans utveckling. Tröjan representerar inte bara de positioner Frances flyttat fram inom sin forskning av riktad evolution av enzymer, utan också hur hon har hjälpt många andra kvinnor till framgång inom den naturvetenskapliga forskningen.

Grafiken är skapad av Johan Jarnestad, illustratör vid Kungliga Vetenskapsakademien och med i produktionen finns också Caltech University i Pasadena, Kalifornien där Frances Arnold forskar.

Det är förstås Frances personliga exemplar som hon donerar. ”Jag känner mig otroligt priviligierad att erhålla Nobelpriset i Kemi och jag ville ge något tillbaka genom att dela med mig av spänningen och glädjen”, hälsar 62-årige Frances Arnold.

Frances Arnold.
Frances Arnold. Foto: Damian Dovarganes / TT
Annons
Annons

Ringen som Ebba Busch Thor skänker.

Foto: Emma IsraelssonBild 1 av 2

Ebba Busch Thor.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 2

6 / 11

Ebba bjuder KD-saga om ringen

Ringen som Ebba Busch Thor skänker.
Ringen som Ebba Busch Thor skänker. Foto: Emma Israelsson

Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, skänker det smycke som hon ämnar bära under festligheterna i stadshuset den 10 december.

Det är designern Emma Isralessons ”Princess Ring” i silver med en 8 mm stor vit sten från Swarovski, den erkända österrikiska tillverkaren av kristallglas.

Swarovskikristall innehåller cirka 32 procent bly och fyra procent titan för att maximera reflektion. Ringens inre omkrets är 18 millimeteter.

Ebba Busch Thor säger:

”Få personer är så värda fredspriset som Dr. Denis Mukwege. Hans helhjärtade kamp för de som fallit offer för sexuellt våld har upprättat många kvinnor. Det känns därför naturligt för mig att bära ett smycke som jag vet kommer bidra till att stötta Panzisjukhusets lovvärda arbete”.

Emma Israelsson har tidigare uppmärksammat Doktor Mukweges arbete genom halsbandet ”To Congo with love”.

Ebba Busch Thor.
Ebba Busch Thor. Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons
Annons

Ulf Kristerssons fluga har hängt med sedan studenttiden.

Foto: Charlotta AnderssonBild 1 av 3

Ulf Kristersson, till vardags i slips.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 2 av 3

Ulf Kristerssons lackskor.

Foto: Charlotta AnderssonBild 3 av 3

7 / 11

Fluga från studentikos M-ledare

Ulf Kristerssons fluga har hängt med sedan studenttiden.
Ulf Kristerssons fluga har hängt med sedan studenttiden. Foto: Charlotta Andersson
Ulf Kristersson, till vardags i slips.
Ulf Kristersson, till vardags i slips. Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson skänker en fluga och även lackskor i storlek 41 som nött Gyllene salens dansgolv flera gånger. 54-åringen skiljs från den vita flugan, som den Lundafödde Kristersson bar redan under tiden vid Uppsala universitet i slutet av 1980-talet. Det är en kär accessoar:

”Flugan har varit med sedan Södermanland-Nerikes nations dagar”, berättar Kristersson som var nationens programsekreterare och avlade civilekonomexamen 1992.

På majmiddagen 2013 blev han dessutom hedersledamot vid nationen som grundades redan 1805.

Den 170 centimeter långe Ulf Kristersson skänker även sina lackskor i storlek 41: ”Skorna har gjort fem nobelfester och får nu dansa vidare med någon annan”, meddelar Moderatledaren.

Ulf Kristerssons lackskor.
Ulf Kristerssons lackskor. Foto: Charlotta Andersson
Annons
Annons

Vem vill gå på fest med Margots kuvertväska under armen?

Foto: Charlotta AnderssonBild 1 av 3

Margot Wallström.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TTBild 2 av 3

Yttermaterialet är i mesh och foder/innermaterial i satäng. Storlek: 26 cm x 12 cm

Foto: Charlotta AnderssonBild 3 av 3

8 / 11

Wallström släpper sin kuvertväska

Vem vill gå på fest med Margots kuvertväska under armen?
Vem vill gå på fest med Margots kuvertväska under armen? Foto: Charlotta Andersson
Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Utrikesminister Margot Wallström skänker den kuvertväska hon hade med sig på Nobelfestligheterna 2015. Den champagnefärgade ”partypolaren” med guldfärgade strasstenar är från det stockholmsbaserade märket Karin Halvors.

Väskan är mjuk i utformningen och har en elegant portmonnäknäppning.

Invändigt har väskan dekorerats med ett syrenlila foder. Till det ett litet innerfack. Två olika axelremmar medföljer – den ena i metall och den andra i matchande satäng, vilket gör att väskans utseende kan varieras och anpassas för olika tillfällen och humör.

Skicket är så gott som nytt. En röd liten röd fläck på innerfodret, förmodligen från ett läppstift, signalerar, om man så vill, socialdemokratiskt ursprung.

”Jag fick användning av min franska vid bordet den kvällen. Tydligast minns jag ändå kronprinsessan Victorias röda klänning”, meddelar Margot Wallström.

Yttermaterialet är i mesh och foder/innermaterial i satäng. Storlek: 26 cm x 12 cm
Yttermaterialet är i mesh och foder/innermaterial i satäng. Storlek: 26 cm x 12 cm Foto: Charlotta Andersson
Annons
Annons

Gudrun Schyman och finansmannen Anders Wall trivdes ihop.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

9 / 11

Schyman tog kapitalet på en svängom

Gudrun Schyman och finansmannen Anders Wall trivdes ihop.
Gudrun Schyman och finansmannen Anders Wall trivdes ihop. Foto: Anders Wiklund/TT

Gudrun Schyman skänker den långklänning som hon bar på Nobelfesten 1999. Den tidigare V- och Fi-ledaren var flitig på dansgolvet den här kvällen. Hon skriver i en kommentar:

”Jag minns faktiskt inte vem jag satt bredvid, men jag minns att innan den här bilden togs, när jag dansade med Anders Wall, så var det jag som hade bjudit upp honom och dessutom hade jag bett hans fru att hålla i min handväska medan vi dansade. Det var väl inte helt i takt med rådande etikett – varken att jag bjudit upp eller att jag utsåg hans fru till väskbärare….”

Annons
Annons

Lena Adelsohn Liljeroth framför maken Ulf då det begav sig.

Foto: TTBild 1 av 1

10 / 11

Tidlös elegans – med 35 år på nacken

Lena Adelsohn Liljeroth framför maken Ulf då det begav sig.
Lena Adelsohn Liljeroth framför maken Ulf då det begav sig. Foto: TT

Lena Adelsohn Liljeroth, kultur- och idrottsminister mellan 2006 och 2014, skänker en långklänning som hon bar på Nobelfesten redan 1983:

”Klänningen har dansat med käre maken Ulf, beskådats av politiker som Thorbjörn Fälldin och Olof Palme och därtill varit på middag hos kungaparet på Stockholms slott”, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Annons
Annons

Denis Mukwege, fredspristagare.

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 2

Nobelbanketten i Blå hallen i stadshuset.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2

11 / 11

Pengarna till fredspristagarens sjukhus

Denis Mukwege, fredspristagare.
Denis Mukwege, fredspristagare. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Pengarna från auktionen, som varar mellan den 2 och 16 december, går till Läkarmissionen och fredspristagaren Dr Denis Mukweges arbete på Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo. Utgångspriset för varje objekt är en krona.

Mukwege, 63, fick sina läkarstudier betalda av den svenska Pingstmissionen. Han grundade Panzisjukhuset på 90-talet som speciellt hjälpt våldtagna kvinnor. 2008 tilldelades han FN:s pris för mänskliga rättigheter och Olof Palmepriset. Årets fredspris delar Mukwege med Nadia Murad, irakisk människorättsaktivist.

Nobelbanketten i Blå hallen i stadshuset.
Nobelbanketten i Blå hallen i stadshuset. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Det är fantastiskt och välförtjänt att doktor Mukwege får ta emot Nobels Fredspris, och samtidigt ta emot denna generositet från Nobelfestens gäster som auktionerar ut sina kreationer. Utmaningarna för människorna i Kongo är stora och pengarna som auktionerna ger kommer göra skillnad, säger Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen.

Läkarmissionen startade 1958 och är verksam i 44 länder i fyra världsdelar. Den riktar sig främst mot fyra tydliga huvudområden: självförsörjning, utbildning, social omsorg och humanitärt bistånd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons